Τώρα που η μεγαλειώδης πορεία των Παριζιάνων πέρασε, θα γυρίσουν άραγε στο σπίτι και όλα θα ξαναγίνουν όπως πριν; Οχι, επιμένει, σε ένα καταπληκτικό κείμενο που έγραψε ειδικά για την εφημερίδα «Le Monde» ο Γάλλος νομπελίστας λογοτεχνίας του 2008 Ζαν-Μαρί Γκιστάβ Λε Κλεζιό.
Το επιγράφει «Γράμμα στην κόρη μου, την επομένη της 11ης Ιανουαρίου 2015». Αν και είναι πατέρας τριών μεγάλων κοριτσιών, ο 75χρονος συγγραφέας είναι φανερό πως απευθύνεται ευρύτερα στη νέα γενιά, αυτή που κατέβηκε με πάθος στους δρόμους την περασμένη Κυριακή.
Εχει, όμως, έναν πολύ προσωπικό τόνο η επιστολή του. Περιγράφει την εικόνα της «κόρης του» να επιστρέφει ενθουσιασμένη και συγκινημένη από την πορεία, κυρίως από ένα μικρό παιδί αφρικανικής καταγωγής που κοιτούσε από ένα μπαλκόνι το πλήθος να περνάει και το κιγκλίδωμα ήταν πολύ ψηλότερό του. Ο ίδιος, λέει, δεν πήγε στην πορεία, θα ήθελε να είναι κοντά με την κόρη του, αλλά, «για να πω την αλήθεια αισθάνομαι λίγο γέρος για να συμμετάσχω σε μια διαδήλωση με τόσο κόσμο», γράφει.
Αυτό δεν σημαίνει ότι ο Λε Κλεζιό, που είναι παντρεμένος με Μαροκινή και έχει ζήσει μεγάλες περιόδους της ζωής του κοντά σε φυλές της Αφρικής και του Παναμά, δεν έχει ισχυρή και ιδιαίτερη άποψη για την πορεία. Βασική του έγνοια είναι μία: με ποιον τρόπο «αυτό το θαύμα, όπου οι φραγμοί τάξης, καταγωγής και θρησκείας έπεσαν και δεν χώριζαν πια τους ανθρώπους» θα παραμείνει ζωντανό. Με ποιον τρόπο η νέα γενιά «θα συνεχίσει την πορεία μέσα στο μυαλό της, στο πνεύμα της και μετά από αυτούς θα κάνουν το ίδιο τα παιδιά και τα εγγόνια τους».
«Tώρα σημασία έχει να μην ξεχάσουμε», γράφει ο Λε Κλεζιό. «Σημασία έχει η δικιά σου γενιά -γιατί η δικιά μας δεν ήξερε, δεν μπόρεσε να εμποδίσει τα ρατσιστικά εγκλήματα και τις σεχταριστικές κινήσεις- να αναλάβει δράση για να γίνει καλύτερος από τον δικό μας ο κόσμος στον οποίο θα συνεχίσεις να ζεις. Είναι πολύ δύσκολο, σχεδόν ακατόρθωτο. Είναι μια επιχείρηση μοιράσματος και ανταλλαγής. Ακούω ότι έχουμε πόλεμο. Χωρίς αμφιβολία, το πνεύμα του κακού βρίσκεται παντού, αρκεί λίγος άνεμος για να εξαπλωθεί και να αφανίσει τα πάντα γύρω του».
Οταν, όμως, ο Λε Κλεζιό λέει «πόλεμος», σε έναν άλλο κυρίως αναφέρεται. Στον «πόλεμο εναντίον της αδικίας, εναντίον της εγκατάλειψης ορισμένων νέων, εναντίον της συστηματικής αδιαφορίας για ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού (στη Γαλλία, αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο) με τον οποίο δεν μοιραζόμαστε τα οφέλη του πολιτισμού και τις δυνατότητες κοινωνικής επιτυχίας». Ο Γάλλος νομπελίστας δεν ξεχνά τους «τρεις δολοφόνους», που «γεννήθηκαν και μεγάλωσαν στη Γαλλία και τρόμαξαν την ανθρωπότητα με τη βαρβαρότητα των πράξεών τους». Αλλά δεν πιστεύει ότι είναι βάρβαροι. «Μπορούμε να συναντήσουμε νέους σαν αυτούς κάθε μέρα, κάθε λεπτό, στα σχολεία, στο μετρό, στην καθημερινότητά μας. Κάποια στιγμή στη ζωή τους έπεσαν σε αντικοινωνική συμπεριφορά γιατί έκαναν κακές παρέες, γιατί απέτυχαν στο σχολείο, γιατί η ζωή γύρω τους δεν τους πρόσφερε παρά έναν κλειστό κόσμο, που πίστευαν ότι δεν είχε θέση γι’ αυτούς. Επαψαν να είναι κύριοι της μοίρας τους. Το πρώτο φύσημα εκδίκησης τους παρέσυρε, πήραν για θρησκεία κάτι που δεν είναι παρά τρέλα και αποξένωση».
Και τότε αρχίζει γι’ αυτούς τους νέους κάτι που ο Ζαν-Μαρί Γκιστάβ Λε Κλεζιό χαρακτηρίζει «πτώση στην κόλαση». «Αυτήν πρέπει να σταματήσουμε», γράφει, «αλλιώς η μαζική πορεία στο Παρίσι θα είναι κάτι περαστικό, δεν θα αλλάξει τίποτα. Πρέπει να διαλύσουμε τα γκέτο, να ανοίξουμε τις πόρτες, να δώσουμε σε κάθε κάτοικο αυτής της χώρας μια ευκαιρία, να ακούσουμε τη φωνή του, να μάθουμε απ’ αυτόν όσα θα μάθει κι αυτός από τους άλλους. Πρέπει να επέμβουμε στη δυστυχία του πνεύματος για να θεραπεύσουμε την αρρώστια που κατατρώει τα θεμέλια της δημοκρατικής μας κοινωνίας».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας