11ο Athens Digital Arts Festival
Το Διεθνές Φεστιβάλ Ψηφιακών Τεχνών της Ελλάδας επιστρέφει για την ετήσια διοργάνωσή του στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας (Διπλάρειος Σχολή, πλ. Θεάτρου 3, και πλατεία Μοναστηρακίου και πλ. Αγίας Ειρήνης) από σήμερα έως τις 24 Μαΐου. Υπό τον τίτλο Public Space_s, και μέσα από ένα πολύπλευρο πρόγραμμα, καλλιτέχνες από την Ελλάδα και το εξωτερικό θα μοιραστούν με το κοινό τις δικές τους αφηγήσεις με βασικό δημιουργικό άξονα τις νέες τεχνολογίες, τα δίκτυα, τον χώρο και τον ήχο, επαναπροσδιορίζοντας τους πολλαπλούς διασυνδεδεμένους χώρους στους οποίους κινούμαστε.
Θα παρουσιαστούν πολυμεσικά διαδραστικά έργα, οπτικοακουστικές εγκαταστάσεις, video art, διαδικτυακά έργα, ψηφιακή εικόνα, δημιουργικά εργαστήρια, ομιλίες καλλιτεχνών, παρουσιάσεις διεθνών φεστιβάλ, performances και μουσικά δρώμενα. Περισσότερα στο www.adaf.gr.
Για την ανάπλαση των Δίδυμων Πύργων
Ο διάσημος Αμερικανός αρχιτέκτονας τοπίου, Πίτερ Γουόκερ, που έχει συνδέσει το όνομά του με το έργο ανάπλασης του περιβάλλοντος χώρου του μνημείου των Δίδυμων Πύργων της Νέας Υόρκης, έρχεται στην Αθήνα προσκεκλημένος του Megaron Plus. Θα δώσει διάλεξη σήμερα, στις 19.00, στο Μέγαρο Μουσικής (210-7282333), με τίτλο «Μια ζωή σχέδιο και δύο μνημεία». Θα μιλήσει για τη συναισθηματική φόρτιση που συνόδευσε τη μελέτη για τo μνημείο των Διδύμων Πύργων και θα παρουσιάσει τα έργα του στο Bangaroo Headland Park στο Σίδνεϊ της Αυστραλίας, το Sony Center στο Βερολίνο και το Ξενοδοχείο Κεμπίνσκι στο αεροδρόμιο του Μονάχου. Συντονίζει ο αρχιτέκτων και αρχιτέκτων τοπίου Θωμάς Δοξιάδης. Είσοδος ελεύθερη, με δελτία προτεραιότητας (η διανομή αρχίζει στις 17.30).
Ντοκιμαντερίστες από το Ισραήλ
Tο αφιέρωμα στους δύο φοβερούς αδερφούς Heymann από το Ισραήλ, που ξεκίνησε από την προηγούμενη εβδομάδα στο Exile Room (Αθηνάς 12, Μοναστηράκι, 210-3223395) ολοκληρώνεται σήμερα με δύο ταινίες: το «Bridge Over the Wadi» (στις 21.00) του Barak Heymann για τη φιλόδοξη απόπειρα ενός δίγλωσσου δημοτικού σχολείου με Ισραηλινούς και Αραβες μαθητές, και το «It Kind of Scares Me» (στις 22.00), πρώτη σοβαρή σκηνοθετική απόπειρα του Tomer Heymann για μια σκληροπυρηνική θεατρική ομάδα νεαρών εγκληματιών σε επανένταξη. Είσοδος ελεύθερη.
Δημοσιογραφία και Αριστερά
To βιβλίο του Γιώργου Λεονταρίτη «Η δημοσιογραφία και η λογοτεχνία της Αριστεράς - Αναζητώντας τη χαμένη Αριστερά» (εκδόσεις Αγρα) παρουσιάζεται σήμερα, στις 20.30, στο βιβλιοπωλείο Ιανός (Σταδίου 24). Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι: Μανώλης Πιμπλής (δημοσιογράφος), Κώστας Νικολάου (δημοσιογράφος, πρώην διευθυντής Deutsche Welle), Γιώργος Καραμπελιάς (δημοσιογράφος, συγγραφέας) και ο συγγραφέας.
Ηχοι από Ινδία
Από οικογένεια θρυλικών μουσικών τού σιτάρ και του σουρμπαχάρ, ο Ουατζαχάτ Καν ξεκίνησε να παίζει σιτάρ στα τρία του χρόνια δίπλα στον πατέρα του. Παιδί-θαύμα, στα οχτώ του ήταν ήδη διάσημος τραγουδιστής πέρα από τα σύνορα της χώρας του. Σήμερα, στις 21.00, θα παρουσιάσει στη Μικρή Σκηνή της Στέγης (Συγγρού 107) συνθέσεις υπό τους ήχους του σαρόντ. Εισιτήρια: 5-18 ευρώ.
ΘΕΑΤΡΟ - Επιλογές
Επιμέλεια: Νόρα Ράλλη ([email protected])
(3ης Σεπτεμβρίου 119 & Μαγνησίας 5, Κυψέλη, 210-8233125).
«Σκάσε ή η χαμένη παντόφλα του Μανώλη Καρέλη» - Μαύρη Κωμωδία της Χριστίνας Σαμπανίκου
Εχεις πιστέψει πως κάποια στιγμή θα κερδίσεις το λαχείο χωρίς να το έχεις πάρει ποτέ; Πως θα γυρίσεις τον κόσμο χωρίς να μετακινηθείς; Πως θα φύγει το σύννεφο από πάνω σου χωρίς να το διώξεις; Πως θα προχωρήσεις μπροστά χωρίς να ξέρεις τι είναι πίσω; Ο Μανώλης Καρέλης, ναι. Στην παράσταση τον βλέπουμε να γκουγκλάρει και να κάνει ζάπινγκ για να βρει τη συνταγή της ευτυχίας. Ψάχνει να βρει τι του φταίει, τι του λείπει και τι έχει πάει στραβά. Να ανακαλύψει αυτά που έχει χάσει. Τη χαμένη του αισιοδοξία, τη χαμένη του αθλητική κορμοστασιά, τη χαμένη του καριέρα, τον χαμένο του έρωτα, τη χαμένη του παντόφλα. Αλλά κάτι μέσα του έχει άλλη άποψη για τον τρόπο αναζήτησης και φωνάζει πολύ δυνατά. Θα το ακούσει;
Σκηνοθ.: Bίκυ Αδάμου. Ερμηνεύουν: Ι. Ιωσηφίδης, Χρ. Σαμπανίκου.
ΣΙΝΕΜΑ - Επιλογές
Επιμέλεια: Λήδα Γαλανού ([email protected])
«Οι αισθηματίες»
Του Νίκου Τριανταφυλλίδη. Με τους Τάκη Μόσχο, Δημήτρη Λάλο, Χάρη Φραγκούλη, Ηλιάνα Μαυρομάτη.
Η πολυτέλεια της εικόνας, η ζωή στο περιθώριο και η αγάπη ως το μόνο πράγμα που έχει σημασία στον κόσμο, σ’ ένα θαυμάσιο φιλμ νουάρ στην Αθήνα.
ΙΝΤΕΑΛ, ΣΙΝΕΑΚ
«Χωρίς μέτρο»
του Ντέιμιεν Σαζέλ. Με τους Μάιλς Τέλερ, Τζέι Κέι Σίμονς.
Ενας σκληρός δάσκαλος, ένας φιλόδοξος μαθητής και η μουσική. Η «μικρή» μεγάλη ταινία της χρονιάς, που από το Σάντανς βρέθηκε υποψήφια για 5 Οσκαρ, ο Τζέι Κέι Σίμονς κέρδισε το Β' Ανδρικό, ένα απρόσμενα δυνατό, γοητευτικό φιλμ, μια θαυμάσια αποκάλυψη με δύο καθηλωτικές αντρικές ερμηνείες. ΕΛΛΗ
Ταινιόραμα 2015
Εως και τις 8 Ιουλίου, στον κινηματογράφο «Αστυ», σηματοδοτώντας παραδοσιακά την άφιξη του καλοκαιριού, το Ταινιόραμα παρουσιάζει 168 ταινίες απ’ όλο το φάσμα της ιστορίας του σινεμά, σ’ ένα χορταστικό καθημερινό ραντεβού. Πληροφορίες για το αναλυτικό πρόγραμμα στο issuu.com/amafilmspress ΑΣΤΥ
«Mad Max: Ο δρόμος της οργής»
του Τζορτζ Μίλερ. Με τους Τομ Χάρντι, Σαρλίζ Θερόν. Τριάντα έξι χρόνια αφότου γνωρίσαμε τον κινηματογραφικό θρύλο, ο ήρωας επιστρέφει. VVILLAGE MALL, VILLAGE ΡΕΝΤΗ, VILLAGE ΠΑΓΚΡΑΤΙ, VILLAGE ΦΑΛΗΡΟ, VILLAGE ΑΓ. ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ, ODEON KOSMOPOLIS, ODEON STARCITY, STER ESCAPE ΙΛΙΟΝ, ΑΘΗΝΑΙΟΝ ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΟΙ, ΑΘΗΝΑΙΟΝ CINEPOLIS, ΑΕΛΛΩ CINEMAX, ΝΑΝΑ CINEMAX, ΑΙΓΛΗ, ΤΡΙΑ ΑΣΤΕΡΙΑ, ΑΝΟΙΞΗ ΧΑΪΔΑΡΙ, ΣΙΝΕ ΓΑΛΑΤΣΙ, ΒΑΡΚΙΖΑ
του Εϊμπελ Φεράρα. Με τον Γουίλεμ Νταφό. Η τελευταία μέρα στη ζωή του Πιερ Πάολο Παζολίνι, σ’ ένα εκπληκτικά ερμηνευμένο εγκεφαλικό πορτρέτο, από τον ορκισμένο φαν του, Εϊμπελ Φεράρα. Πρεμιέρα στο Φεστιβάλ Βενετίας. ΑΘΗΝΑΙΑ, ΑΝΟΙΞΗ ΧΑΪΔΑΡΙ
«Οι εκδικητές: Η εποχή του Ultron»
του Τζος Γουίντον. Με τους Ρόμπερτ Ντάουνι Τζιούνορ, Κρις Χέμσγουερθ, Μαρκ Ράφαλο, Τομ Χίντλστον, Τζέρεμι Ρένερ, Σκάρλετ Τζοχάνσον. Μετά την υπερηρωική επιτυχία των «Εκδικητών» στο box office, ο Γουίντον παρουσιάζει το σίκουελ, διατηρώντας την ενέργεια και τη δράση, αλλά τολμώντας να κοιτάξει πιο βαθιά, στον σκοτεινότερο κόσμο των τρωτών υπερηρώων του. 3D: ODEON KOSMOPOLIS, VILLAGE MALL
2D: ODEON KOSMOPOLIS, ODEON STARCITY, VILLAGE MALL, VILLAGE ΠΑΓΚΡΑΤΙ, VILLAGE ΦΑΛΗΡΟ, VILLAGE ΡΕΝΤΗ, VILLAGE ΑΓ. ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ, ΑΕΛΛΩ CINEMAX, ΑΘΗΝΑΙΟΝ CINEPOLIS, NANA CINEMAX, ΣΙΝΕ ΣΕΛΗΝΗ ΣΑΛΑΜΙΝΑ
«Ερωτας με την πρώτη μπουνιά»
του Τομά Καϊγέ. Με τους Αντέλ Ενέλ, Κέβιν Αζαΐς. Ενα αλλιώτικο teen movie από τη Γαλλία, μια απρόσμενα ρομαντική ιστορία βγαλμένη μέσα από την παρωδία του μιλιταρισμού, την αμφισβήτηση της οικογένειας, τον φόβο για το μέλλον και την προσπάθεια κάθε παιδιού να καταλάβει πώς θα πάρει τη ζωή του στα χέρια του. Μια… ταινία επιβίωσης, μια γεμάτη νεανική ενέργεια και χιούμορ, λαμπερή σαν ήλιο, ιστορία αγάπης. ΔΑΝΑΟΣ, ΑΙΓΛΗ, ΒΑΡΚΙΖΑ
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας