Επιστροφή στη χαμένη Μπελ Επόκ
«Νοσταλγώντας τη χαμένη Belle Époque - Η Γαλλία στη μουσική ΙΙ» έχει τίτλο η συναυλία που δίνει απόψε το βράδυ η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, με γνωστά έργα της εποχής. Θα διευθύνει ο αρχιμουσικός Λουκάς Καρυτινός (φωτ.). Το συμφωνικό ποίημα «Οι Αιολίδες» του Σεζάρ Φρανκ είναι χαρακτηριστικό της θρυλικής γαλλικής Μπελ Επόκ. Το αιθέριο αυτό έργο συνδυάζεται με το αριστούργημα του Μορίς Ραβέλ «Μπολερό», καθώς και με έργα μεταγενέστερων δημιουργών, που νοστάλγησαν τη φινέτσα και τη χάρη της Μπελ Επόκ, όπως το Κοντσέρτο για πιάνο και ορχήστρα του Φρανσίς Πουλένκ, με σολίστ τη διακεκριμένη πιανίστα Αλεξάνδρα Παπαστεφάνου ή τις «Σφαίρες» του σύγχρονου Γάλλου συνθέτη Πατρίκ Μπουργκάν. Στις 20.30, Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης.
Συναρπαστική «Οδός Πολυδούρη»
Μια από τις πλέον ξεχωριστές παραστάσεις του περσινού χειμώνα επέστρεψε θριαμβευτικά (με συνεχή sold out) στη θεατρική Αθήνα (Θέατρο «Θησείον»). Ο λόγος για την «Οδό Πολυδούρη» της Ρούλας Γεωργακοπούλου, που σκηνοθέτησε ο Θοδωρής Γκόνης και με εξαιρετικό τρόπο ερμηνεύει η Ιωάννα Παππά. Στη σκηνή η ποιήτρια Μαρία Πολυδούρη, λίγο πριν πεθάνει. Μετράει τις ώρες, ξηλώνει το φόρεμά της μέχρι να μείνει γυμνή και ταυτόχρονα μονολογεί, εσωστρέφεται, εξωστρέφεται, χορεύει φοξ τροτ, τραγουδάει Αττίκ και απευθύνεται με κοριτσίστικο θυμό σε όσους έχουν φτιάξει τον «μύθο» της, συχνά χωρίς τη συγκατάθεσή της: Στο κοινό που την ταύτισε με τον Καρυωτάκη. Στους μολυσματικούς νοτιάδες της Καλαμάτας που επηρέασαν την ποίησή της παιδιόθεν, στην τρέλα της παρισινής ζωής που επέσπευσε τον θάνατο από φυματίωση. Στη μητέρα της που προετοίμασε τον ανήσυχο χαρακτήρα της μέσα από πρώιμες φεμινιστικές αναζητήσεις. Στον ίδιο τον Καρυωτάκη, που κακοποίησε τον έρωτά της και αγνόησε το κάλεσμα της ζωής. Τουρναβίτου 7, Θησείο, τηλ. 210 3255444. Πέμπτη-Κυριακή 21.15
Το ελληνικό ντοκιμαντέρ πατάει Γκάζι
Συνεχίζεται σήμερα και αύριο το αφιέρωμα στο ελληνικό ντοκιμαντέρ με τίτλο «Με τα μάτια ανοιχτά» στην Τεχνόπολη, στο Γκάζι (Πειραιώς 100, τηλ. 210 3475518), από την Ενωση Ελληνικού Ντοκιμαντέρ, το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης και την Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων. Από τις 5.00 το απόγευμα έως τα μεσάνυχτα, το κοινό μπορεί να παρακολουθήσει μια επιλογή σημαντικών ελληνικών ντοκιμαντέρ πρόσφατης παραγωγής, αλλά και παλαιότερων, καθώς επίσης ταινίες που διακρίθηκαν στο φετινό 17ο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης. Σήμερα προβάλλονται μεταξύ άλλων: «Μακεδονικός Γάμος» του Τάκη Κανελλόπουλου (1960), «Ολυμπία» (45’) του Σταύρου Ψυλλάκη (2015), «Πρώτη ύλη» του Χρήστου Καρακέπελη (2014). Αύριο: «Παράδοξη πατρίδα» (φωτ.) του Νίκου Ασλανίδη (2015), «Αθήναι» της Εύας Στεφανή, «Food for Love» της Μαριάννας Οικονόμου, «Agora – Από τη Δημοκρατία στις Αγορές» του Γιώργου Αυγερόπουλου (2015) κ.ά.
Οι περιπέτειες του Α. Βάη
«Adventure» είναι ο τίτλος της εκθεσης ζωγραφικής του Ανδρέα Βάη, που εγκαινιάζεται σήμερα (20.00) στην Γκαλερί Ερση. Για τον καλλιτέχνη η ζωγραφική είναι μια συναρπαστική εμπειρία, γεμάτη δράση και απρόοπτες εξελίξεις. Καθώς το πνεύμα ίπταται σε ένα σύμπαν άπειρων δυνατοτήτων και επιλογών, καλείται να χαράξει τη δική του πορεία, συχνά ανοίγοντας νέα μονοπάτια σε αχαρτογράφητες περιοχές του ασυνειδήτου. Ετσι, κάθε εικόνα που παράγεται αποτελεί καταγραφή αυτού του περιπετειώδους ταξιδιού. Στην έκθεση που θα διαρκέσει μέχρι 16 Μαΐου παρουσιάζονται ασπρόμαυροι πίνακες με ακρυλικά σε καμβά και σχέδια με σινική μελάνη σε χαρτί (Kλεομένους 4, τηλ. 2107220231).
ΘΕΑΤΡΟ Επιλογές
Επιμέλεια: Νόρα Ράλλη ([email protected])
ΙΔΡΥΜΑ ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΚΟΓΙΑΝΝΗΣ (Πειραιώς 206, Ταύρος).
«Αλέξανδρος Ιόλας»
βασισμένο στο βιβλίο του Νίκου Σταθούλη «Αλέξανδρος Ιόλας: η ζωή μου»
23-26/04 στις 21.30
Τέχνη, έρωτας, χορός, ίντριγκες, ανομολόγητα μυστικά, ζωγραφική: λέξεις που χαρακτήριζαν τη ζωή του. Πικάσο, Καβάφης, Ερνστ, Κάλλας, Γουόρχολ, Μερκούρη, Κοκτό, Γκάρμπο, Ρούσβελτ, Ακριθάκης: κάποια από τα πολλά ονόματα που σημάδεψαν τη διαδρομή του. Αρχαιοκάπηλος, παιδεραστής, προαγωγός, έμπορος ναρκωτικών, γιος του Σατανά: κατηγορίες που ήχησαν στα αυτιά του... Αλήθεια, ποιος πραγματικά ήταν ο Αλέξανδρος Ιόλας; Η παράσταση επιδιώκει να ρίξει φως στην πολύ σπουδαία όσο και αμφιλεγόμενη προσωπικότητα του μέγα αυτού «σουρεαλιστή», όπως τον χαρακτήριζαν, εξαιτίας του τρόπου ζωής του. Οντως έζησε και πέθανε σουρεαλιστικά. Στο τέλος, ούτε διαθήκη ούτε συλλογή. Μόνο πίκρα, μοναξιά και το παράπονο ότι η Ελλάδα τον πλήγωσε, αρνούμενη να αποδεχτεί 10.000 έργα τεράστιας αξίας που επιθυμούσε να αφήσει κληρονομιά στη νέα γενιά. Αυτός ήταν ο Αλέξανδρος Ιόλας, ένα ζωντανό γλυπτό (έτσι τον χαρακτήριζε ο Αντι Γουόρχολ), με μια χαραγμένη επιγραφή: «Μη βλέπεις την τέχνη με τα μάτια, μα με την ψυχή».
Σκηνοθ: Χριστόφορος Αντωνιάδης. Ερμηνεύουν: Χρ. Αντωνιάδης, Χρ. Μυσίρη, Χρ. Αντωνιάδου κ.ά.
ΤΣΑΪ ΣΤΗ ΣΑΧΑΡΑ
(Λαοδικείας 18, Ιλίσια, 2110120936)
«Το ελεύθερο ζευγάρι» - Κωμωδία των Ντάριο Φο, Φράνκα Ράμε
Παίζουν: Γ. Κοντοπόδης, Ν. Μαμουζέλου. Δευτ., Τρ. 21.45
«Αττίκ, μια ζωή χειροκροτήματα» - Αφιέρωμα στη ζωή και την καλλιτεχνική διαδρομή του Αττίκ.
Παίζουν: Δ. Κίκλης, Μ. Ζούστη, Δ. Δαγιάση. Σάβ., Κυρ. 19.45 (έως 3/5)
«Βρες τον» - Μια παράσταση για την τρυφερότητα και τον μοναδικό τρόπο που αγαπούν οι γυναίκες.
Παίζουν: Μ. Κουμπάνη. Πέμ., Παρ. 21.30 (έως 1/5)
«ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΟΡΝ»
(Αμερικής 10, Κολωνάκι, 2103612500)
«Θείος Βάνιας» - Δράμα του Αντον Τσέχοφ.
Παίζουν: Γ. Βόγλης, Γ. Φέρτης, Στ. Μάινας, Αλ. Καλτσίκη κ.ά. Τετ. 20.00, Πεμ., Παρ. 21.00, Σαββ. 18.30, 21.30, Κυρ. 20.00 (έως 10/5)
(Χαριλάου Τρικούπη 4, Καλλιθέα, 2109229579)
«Ντυμένοι - Γυμνοί» - Χοροθέατρο. Από την ομάδα «Οκτάνα».
27, 28/4, 21.30
«Under - κρυμμένες φωνές» - Παράσταση-σχόλιο πάνω στο θέμα της μετανάστευσης.
Παίζουν: Ελ. Αρβανίτη, Στ. Γιαννακόπουλος, Χρ. Σκούρτας. Πέμ. 21.30 (Είσοδος ελεύθερη σε ανέργους και μετανάστες)
«Εντα Γκάμπλερ» - Δράμα του Χένρικ Ιψεν.
Παίζουν: Κ. Διδασκάλου, Ακ. Καραζήσης, Δ. Ματσούκα κ.ά. Τετ. 19.00, Πεμ., Παρ, 21.00, Σαββ. 18.00, 21.00, Κυρ. 19.00 (έως 17/5)
«Ερω(ς)φίλη» - βασισμένο στο έργο του Γεώργιου Χορτάτση (16ος αιών.)
Από την Εφηβική Σκηνή του Θεάτρου «Σημείο». Σάβ. 18.00.
«Καιομένη» - Μονόλογος του Γιον Φόσε. Παίζουν: Ιωάν. Μακρή.
Παρ., Σάβ. 21.30. Κυρ. 19.30
(Αρχελάου 5, Παγκράτι, 2107235842)
«To απόλυτο μηχάνημα» - Performance. Παίζουν: Μ. Μαθιουδάκης, Μ. Φιλίνη. 26/4 στις 21.00.
«Ντύρντρα» - Δραματοποιημένη ποίηση του Ουίλιαμ Μπάτλερ Γέιτς
Παίζουν: Θ. Δόβρης, Γ. Ζάγγα, Β. Μαυρογεωργίου. Τετ.-Παρ. 21.15 (έως 29/5).
ΣΙΝΕΜΑ Επιλογές
Επιμέλεια: Λήδα Γαλανού ([email protected])
«Το τίμημα της δόξας»
Του Ξαβιέ Μποβουά. Με τους Μπενουά Πελβούρντ, Ροσντί Ζεμ.
Με βάση πραγματική ιστορία και δυο εξαιρετικούς πρωταγωνιστές, δυο φίλοι στην Ελβετία του ’77, που τα φέρνουν δύσκολα βόλτα, αποφασίζουν να κλέψουν το φέρετρο του Τσάρλι Τσάπλιν για να ζητήσουν λύτρα, αλλά είναι πολύ καλοί άνθρωποι ώστε να καταφέρουν την κομπίνα!
ΑΒΑΝΑ, ΙΝΤΕΑΛ, ΓΑΛΑΞΙΑΣ
«Σε επιφυλακή»
της Μαριάν Ταρντιέ. Με τους Ρεντά Κατέμπ, Αντέλ Εξαρχόπουλος. Υπέροχοι, χαμηλών τόνων πρωταγωνιστές, σ’ ένα σκηνοθετικό ντεμπούτο που αποτυπώνει με ακρίβεια αλλά και τρυφερότητα την ιδεολογική και οικονομική κρίση στα παρισινά προάστια και την προσπάθεια ενός ανθρώπου να μείνει στον ίσιο δρόμο, ενώ όλα συνωμοτούν για να του αλλάξουν πορεία. ΑΑΒΟΡΑ, ΜΙΚΡΟΚΟΣΜΟΣ, ΑΤΛΑΝΤΙΣ, ΑΝΟΙΞΗ ΧΑΪΔΑΡΙ
«Τα δικά μας παιδιά»
του Ιβάνο ντε Ματέο. Με τους Αλεσάντρο Γκάσμαν, Τζιοβάνα Μετσοτζιόρνο, Λουίτζι Λο Κάσιο, Μπάρμπορα Μπομπουλόβα. Βασισμένο στο μυθιστόρημα «Το δείπνο», οικογενειακό θρίλερ για την αδιαφορία της σημερινής νέας γενιάς προς τη βία και την τιμωρία της, με πρωταγωνιστές μια τετράδα από τους καλύτερους σύγχρονους Ιταλούς ηθοποιούς. ΑΤΛΑΝΤΙΣ, ΔΑΝΑΟΣ, ΔΙΑΝΑ, ΚΗΦΙΣΙΑ CINEMAX, ΤΑΙΝΙΟΘΗΚΗ, ΤΡΙΑΝΟΝ
«Μαχητές των δρόμων 7»
του Τζέιμς Γουάν. Με τους Βιν Ντίζελ, Πολ Γουόκερ, Μισέλ Ροντρίγκες, Ντουέιν Τζόνσον, Τζέισον Στέιθαμ. Νέος σκηνοθέτης, γνωστή «οικογένεια», αυξημένη δράση, αλλά και πληθωρική συγκίνηση για την απώλεια του Πολ Γουόκερ, στη μάλλον καλύτερη ταινία του franchise έως τώρα. ODEON KOSMOPOLIS, ODEON STARCITY, STER CINEMAS ΙΛΙΟΝ, VILLAGE ΑΓ. ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ, VILLAGE MALL, VILLAGE ΠΑΓΚΡΑΤΙ, VILLAGE PARK ΡΕΝΤΗ, VILLAGE ΦΑΛΗΡΟ, ΑΕΛΛΩ CINEMAX, ΑΘΗΝΑΙΟΝ CINEPOLIS, ΒΑΡΚΙΖΑ, ΝΑΝΑ CINEMAX
«Babadook: Οι σελίδες του τρόμου»
της Τζένιφερ Κεντ. Με τους Εσι Ντέιβις, Νόα Γουάιζμαν. Μια μητέρα μεγαλώνει μόνη τον 6χρονο γιο της και μαζί του αντιμετωπίζει τα (αληθινά;) τέρατα κάτω απ’ το κρεβάτι. Ενήλικο παραμύθι τρόμου που θα ζήλευαν και ο Ρομάν Πολάνσκι και ο Γκιγιέρμο ντελ Τόρο. ODEON KOSMOPOLIS, ODEON STARCITY, VILLAGE PARK ΡΕΝΤΗ, VILLAGE MALL, VILLAGE ΦΑΛΗΡΟ, VILLAGE ΠΑΓΚΡΑΤΙ
«Το αλάτι της γης»
των Βιμ Βέντερς, Τζουλιάνο Σαλγκάδο.
Ντοκιμαντέρ για τον σπουδαίο Βραζιλιάνο φωτογράφο Σεμπαστιάο Σαλγκάδο και μαζί μια εκπληκτικά, αισθητικά και πνευματικά, μελέτη της θέσης του καλλιτέχνη απέναντι στην τέχνη και του ανθρώπου απέναντι στον άνθρωπο και τη φύση. ΔΑΝΑΟΣ, ΙΛΙΟΝ, ΔΙΑΝΑ, ΑΤΛΑΝΤΙΔΑ, ΣΙΝΕΑΚ, ΠΑΛΑΣ
«Τα κορίτσια»
της Σελίν Σιαμά. Με τους Καριτζά Τουρέ, Ασά Σιλά, Λιντσέι Καραμό, Μαριετού Τουρέ. Από τις ωραιότερες ευρωπαϊκές ταινίες της χρονιάς που πέρασε, η ιστορία ενηλικίωσης ενός κοριτσιού στα παρισινά προάστια, μια γεμάτη ποπ ενέργεια και τη μελαγχολία της ωριμότητας ταινία, από τη σκηνοθέτη του «Αγοροκόριτσου». (ΤΡΙΑΝΟΝ, ΑΣΤΟΡ)
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας