Πάνε σχεδόν τέσσερα χρόνια από τότε που άλλαξαν τελευταία φορά τα βιβλία της Αλγεβρας του Λυκείου. Μη φανταστείτε δα καμιά σπουδαία αλλαγή, ότι ξαναγράφτηκαν με βάση καινούργιες παιδαγωγικές μεθόδους ή με διαφορετική προσέγγιση του αντικειμένου. Ούτε πως οι αλλαγές που έγιναν υπηρέτησαν κάποιο ευρύτερο σχέδιο και πλαίσιο. Απλώς, στα ήδη υπάρχοντα βιβλία της Αλγεβρας Α΄ και Β΄ Λυκείου έγιναν ορισμένες «μετακομίσεις».
Κάποια κομμάτια έφυγαν από την Α΄ Λυκείου για να πάνε στη Β΄, ενώ κάποια άλλα ακολούθησαν αντίστροφη πορεία. Ακριβώς όπως ήταν και πριν, χωρίς να προστεθεί ή να αφαιρεθεί ούτε μία γραμμή. Αντιγραφή-επικόλληση. Το δυστύχημα ήταν ότι κάποια από τα κεφάλαια που μετακινήθηκαν ήταν προαπαιτούμενα για τη διδασκαλία άλλων.
Αποτέλεσμα, να γίνει πρακτικά ανεφάρμοστη η επίλυση μιας γκάμας ασκήσεων. Επίσης, υπάρχει το παράδοξο δύο παράγραφοι να είναι ίδιες κι απαράλλαχτες στα βιβλία και της Α΄ και της Β΄ Λυκείου. Κι αυτές είναι μονάχα κάποιες από τις δυσλειτουργίες που προκάλεσε η «αλλαγή».
Ποιος ο λόγος, λοιπόν, να αλλάξουν η ύλη και τα βιβλία της Αλγεβρας στο Λύκειο, από τη στιγμή που το κείμενο κατ΄ ουσίαν όχι μόνο παρέμεινε αυτούσιο, αλλά έχουν δημιουργηθεί και προβλήματα σαν αυτά που περιγράψαμε μόλις;
Δεν θα είναι παράλογο να υποθέσει κανείς ότι όλα έγιναν για την απορρόφηση κάποιου κονδυλίου μέσω χρηματοδοτούμενου προγράμματος της Ευρωπαϊκής Ενωσης και του ΕΣΠΑ. Τι μπορούμε να κάνουμε για να επιδείξουμε «υψηλή απορροφητικότητα», πετυχημένα νούμερα και –δήθεν– παραγωγή έργου; Ας κάνουμε κολάζ με τα σχολικά βιβλία.
Ετσι, χωρίς κάποια συγκεκριμένη μελέτη ή πλάνο, χωρίς να ενδιαφερθούμε για τις συνέπειες.
Αλλωστε, το μόνο που μας ενδιέφερε σε αυτή τη χώρα ήταν η επιφάνεια και το φαίνεσθαι. Η ουσία μπορούσε να περιμένει. Να επαίρονται οι υπουργοί ότι λειτουργούν με αποτελεσματικότητα. Να φανεί ότι απορροφήσαμε τα λεφτά, να μη μας κακολογήσουν για αδιάφορους ή ανίκανους. Τι τα κάναμε τα λεφτά αυτά; Αιμοδότησαν παραγωγικές διαδικασίες; Ενίσχυσαν την Παιδεία και την Υγεία;
Ωφέλησαν την κοινωνία και την πραγματική οικονομία; Επενδύθηκαν με μεράκι και όραμα σε ένα καλύτερο μέλλον; Ή συνέβαλαν στη δημιουργία της ελληνικής φούσκας που έσκασε με πάταγο; Ποιος νοιάστηκε… «Τα ρίξαμε στην αγορά» ήταν η μόνιμη επωδός. Τα ρίξαμε. Στην αγορά. Κι όποιον πάρει ο Χάρος.
Κι όσο για έννοιες όπως συνέχεια του κράτους, μακρόπνοος σχεδιασμός, ολοκληρωμένη μεταρρύθμιση, παιδαγωγικοί στόχοι, ενιαίο πλαίσιο, συναινετικές διαδικασίες, αυτές ήταν για τους ακαδημαϊκούς. Αν έβγαιναν σε κάποιο ΕΣΠΑ, μπορεί και να τις απορροφούσαμε κι αυτές. Σαν εκπαιδευμένα στουπόχαρτα.
Ας ελπίσουμε σε μια διαφορετική νοοτροπία, άμεσα. Αλλιώς δεν θα υπάρξει αύριο. Γιατί ορισμένα πράγματα δεν χρειάζονται ούτε διαπραγμάτευση ούτε επωφελή συμφωνία με δύσκαμπτους εταίρους για να αλλάξουν, παρά βούληση και αποφασιστικότητα. Δεν μένει παρά να τη δούμε.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας