Σύμφωνα με τα προ ημερών ανακοινωθέντα στοιχεία της υπηρεσίας BookScan της εταιρείας Nielsen, εκτιμάται ότι για το 2020 πωλήθηκαν πάνω από 202 εκατομμύρια βιβλία στο Ηνωμένο Βασίλειο (Η.Β.). Η εκτίμηση αυτή βρίσκεται κατά 5,2% πάνω από τις πωλήσεις του 2019 και αντιστοιχεί σε οικονομική αύξηση ύψους 5,5%, φτάνοντας το 1,76 δισ. λίρες. Κατά το περιοδικό Bookseller, αυξήσεις αυτής της τάξης στην ποσότητα και στον οικονομικό κύκλο των πωλήσεων είχαν σημειωθεί το 2007 και το 2009 αντίστοιχα. Τότε ήταν που άρχισαν να γίνονται αισθητές οι επιπτώσεις της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης που εκδηλώθηκε το 2008.
Η ύφεση που ακολούθησε αποτυπώθηκε και στον χώρο του βιβλίου που για πολλά χρόνια κατέγραφε σταθερή αυξητική πορεία, η οποία διακόπηκε μετά το 2008. Εκτοτε στον ευρωπαϊκό χώρο του βιβλίου εμφανίζεται μεικτή εικόνα, με εναλλαγή μικρών ετήσιων αυξήσεων, που όμως ακολουθούνται από μεγαλύτερης κλίμακας ετήσιες μειώσεις. Είναι δε αξιοσημείωτο ότι οι «πληγές» και οι απώλειες που καταγράφηκαν όλα αυτά τα χρόνια σε εθνικό επίπεδο στις ευρωπαϊκές χώρες βρίσκονται σε αντιστοιχία με το πόσο βαριά επλήγη η κάθε χώρα από την οικονομική κρίση. Για κάποιες χώρες έχουν καταγραφεί απώλειες στον χώρο του βιβλίου ακόμα και της τάξης του 20% έως 30%.
Γεγονός παραμένει ότι με τα βιβλιοπωλεία κλειστά για μεγάλο διάστημα του 2020 λόγω της πανδημίας, οι πολίτες του Η.Β. όχι μόνο δεν σταμάτησαν ν’ αγοράζουν βιβλία, αλλά αντίθετα, επέστρεψαν με μεγαλύτερη όρεξη στο διάβασμα, ασφαλώς και λόγω των περιοριστικών μέτρων, της αναγκαστικής κατ’ οίκον καραντίνας και της αναστολής εργασίας. Το Η.Β. έχει εξαπλάσιο πληθυσμό σε σχέση με τη χώρα μας. Τηρουμένων των αναλογιών, για το 2020 θα έπρεπε στην Ελλάδα να πωληθούν γύρω στα 33,6 εκατ. βιβλία…
Ούτε στο καλύτερο όνειρό μας! Μετρήσεις της βιβλιοφιλίας τα προηγούμενα χρόνια έχουν δείξει ότι στη χώρα μας το 51% δεν διαβάζει ούτε ένα βιβλίο τον χρόνο, ενώ μόλις ένα ποσοστό γύρω στο 7% έως 8% διαβάζει περισσότερα από δέκα βιβλία τον χρόνο. Τόσοι είναι οι αποκαλούμενοι «δυνατοί» αναγνώστες. Το ποσοστό «δυνατών» αναγνωστών στην Ισλανδία βρίσκεται σταθερά πάνω από το 22% και για κάποιες χρονιές αγγίζει το 35%, ενώ στη Νορβηγία φτάνει στο 40%. Είναι φανερό: έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας.
Τελευταία πληθαίνουν οι φωνές εκδοτών, βιβλιοπωλών και αναγνωστών που προτείνουν να θεωρηθεί το βιβλίο είδος πρώτης ανάγκης και ν’ ανοίξουν τα βιβλιοπωλεία με εφαρμογή των εύλογων μέτρων υγειονομικής προστασίας. Η ανάγνωση ενός βιβλίου σημαίνει τη συνάντηση με το πνεύμα ενός συνανθρώπου μας. Και αύξηση των «δυνατών» αναγνωστών σημαίνει αύξηση των «δυνατών» πολιτών.
* (Ph.D.)2, αναπληρωτή καθηγητή Ιατρικής Φυσικής – Υπολογιστικής Ιατρικής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας