Δανειζόμαστε την ανάλυση που επιχειρεί ο Ερνστ Φίσερ στο βιβλίο του «Η αναγκαιότητα της Τέχνης» για να γίνει αντιληπτή η ανάγκη της πολιτικής αλλαγής που ταυτίζεται εννοιολογικά και συγκυριακά με την ανάγκη αλλαγής διοίκησης και προοπτικής στον ΣΑΔΑΣ. «Ο φενακισμός και η μυθοπλασία στον όψιμο αστικό κόσμο προσφέρουν έναν τρόπο να αποφεύγεις να παίρνεις κοινωνικές αποφάσεις με ήσυχη τη συνείδησή σου».
Φενάκη και μυθοπλασία αναπτύχθηκαν από τις μνημονιακές κυβερνήσεις, αλλά και από τις προγενέστερες, που οδήγησαν στην αποδόμηση και καταστροφή της ελληνικής κοινωνίας. Ο αντίκτυπος αυτής της αντικοινωνικής και απάνθρωπης πολιτικής είχε άμεση επίπτωση στην κοινωνία των Ελλήνων αρχιτεκτόνων, που έμειναν απροστάτευτοι από τον Σύλλογό τους, έρμαιο των μνημονίων με στόχο την ουσιαστική και πραγματική ακύρωση του επαγγέλματος. Γι’ αυτό ο ΣΑΔΑΣ μπορεί και πρέπει να γίνει η φωνή των πληττόμενων αρχιτεκτόνων.
«Αλλοτρίωση-Η διαδικασία της αποξένωσης του ανθρώπου από τον ίδιο του τον εαυτό και της ταύτισής του με την υλική πραγματικότητα, καθώς και της απόλυτης εξάρτησής του από αυτή». Αυτό είναι το αποτέλεσμα της υποδούλωσης της κοινωνίας στη μνημονιακή πολιτική των εκάστοτε κυβερνήσεων. Ο ΣΑΔΑΣ πρέπει να αποκαταστήσει τη σχέση αρχιτέκτονα-δημιουργού με την κοινωνία και να αποκαταστήσει την αρχιτεκτονική ηθική σε έναν κόσμο κυβερνημένο από την εμπορευματική παραγωγή, όπου το προϊόν ελέγχει τον παραγωγό και τα αντικείμενα είναι ισχυρότερα από τους ανθρώπους.
Εκεί που η αρχιτεκτονική τού σήμερα έχει απόλυτα εμπορευματοποιηθεί, το προϊόν της αποτελεί εντολή του παραγωγού, μεγαλοσυμφεροντολόγου επιχειρηματία και το αρχιτεκτονικό έργο αποτελεί αντικείμενο αποανθρωπισμού. Ο ΣΑΔΑΣ πρέπει να επαναφέρει τη σχέση του αρχιτέκτονα με την κοινωνία σε μια ανθρώπινη κλίμακα, όπου το αρχιτεκτονικό έργο θα αποτελεί έκφραση λειτουργίας και όχι αντικείμενο εκμετάλλευσης μιας αισχροκερδούς εμπορικής πολιτικής.
«Κατακερματισμός-Η επίγνωση του κατακερματισμού και του αποσπασματικού δυνάμωσε καθώς ο καπιταλισμός και τα προβλήματά του μεγάλωσαν, ώσπου ολόκληρος ο κόσμος μοιάζει να είναι χάος από κόμματα, ανθρώπινα και υλικά». Ο ΣΑΔΑΣ πρέπει να παρέμβει δυναμικά για την ανατροπή της επιδιωκόμενης, κατακερματισμένης και διαβαθμισμένης εκπαίδευσης των αρχιτεκτόνων και μιας αποσπασματικής και μερικής άσκησης του επαγγέλματος, όπου βασικοί πυλώνες αρχιτεκτονικής παιδείας υπάγονται σε επιμέρους κύκλους σπουδών και επιμέρους γνωστικά αντικείμενα κάποιων επιμέρους αρχιτεκτόνων. Ο ΣΑΔΑΣ πρέπει να επιδιώξει δυναμικά την αποτροπή δημιουργίας αρχιτεκτόνων διαφόρων κύκλων σπουδών κατακερματίζοντας την ενιαία πενταετή πανεπιστημιακή εκπαίδευση.
«Μηδενισμός-Σε μια εποχή εσωτερικής κατάπτωσης και αποσύνθεσης (που βιώνει σήμερα η ελληνική κοινωνία) ριζικός μηδενισμός σημαίνει να είσαι πεισμένος πως η ύπαρξη είναι απολύτως αφόρητη». Σ’ αυτόν τον τραγικό μηδενισμό έχουν οδηγήσει οι μνημονιακές πολιτικές τους Ελληνες αρχιτέκτονες με αποτέλεσμα την πλήρη κατάπτωση και αποσύνθεση των επαγγελματικών δραστηριοτήτων τους που έχουν οδηγήσει σε αφανισμό του κλάδου.
Το αύριο
Η ελληνική κοινωνία και οι Ελληνες αρχιτέκτονες πρέπει να αγωνιστούν για να επιδιώξουν ΣΗΜΕΡΑ την πολιτική αλλαγή, με στόχο ένα κίνημα διαμαρτυρίας-παράφορης και αντιφατικής διαμαρτυρίας εναντίον του αστικού καπιταλιστικού κόσμου, του κόσμου των «Χαμένων Ψευδαισθήσεων», εναντίον της τραχιάς πεζότητας των εμπορικών συναλλαγών και του κέρδους -όπως περιγράφει ο Ε. Φίσερ τον ρομαντισμό. Οι στόχοι μιας νέας αριστερής διοίκησης του ΣΑΔΑΣ είναι:
- η επαναφορά της δημιουργικής αίσθησης αντί της ψευδαίσθησης του σήμερα
- η διεκδίκηση του ρόλου του αρχιτέκτονα-δημιουργού
- η αποκατάσταση του χαμένου επαγγέλματος και των αντίστοιχων επαγγελματικών δικαιωμάτων
- η κατοχύρωση της δημόσιας ολοκληρωμένης πενταετούς πανεπιστημιακής εκπαίδευσης και όχι η εμπορευματοποίηση των σπουδών μέσω των ιδιωτικών κολεγίων
- η διεκδίκηση επιστημονικής στελέχωσης των δημόσιων ΑΕΙ
- η αποκατάσταση του ρόλου του ΣΑΔΑΣ στη ρύθμιση του φυσικού και δομημένου περιβάλλοντος
- η διεκδίκηση της προκήρυξης θεσμικών-νόμιμων αρχιτεκτονικών διαγωνισμών για τη διαχείριση του δημόσιου χώρου
- η διεκδίκηση εκπροσώπησης του ΣΑΔΑΣ μέσω διαφανών διαδικασιών και όχι με τις γνωστές μεθοδεύσεις αυτοπροβολής και προβολής ημετέρων, σε όλα τα δημόσια όργανα που διαχειρίζονται αναθέσεις και εκτελέσεις δημοσίων έργων, σε όλα τα δημόσια όργανα χωροταξικών, πολεοδομικών και ρυθμιστικών θεμάτων
- η διεκδίκηση της πλήρους ασφαλιστικής κάλυψης των μελών του
- η συμμετοχή του ΣΑΔΑΣ σε προγράμματα στήριξης και ενίσχυσης νέων και ανέργων συναδέλφων
- η ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΑΡΙΣΤΕΡΩΝ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ καλεί τους Ελληνες αρχιτέκτονες δυναμικά και όχι ρομαντικά να ψηφίσουν για να αλλάξουν τον ΣΑΔΑΣ.
* Αρχιτέκτονες, υποψήφιοι με τη ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΑΡΙΣΤΕΡΩΝ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ στις αρχαιρεσίες του ΣΑΔΑΣ (Σύλλογος Διπλωματούχων Αρχιτεκτόνων)
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας