Είναι πλήρως κατανοητές –αν και βγαλμένες από το παρελθόν– οι προερχόμενες εξ αριστερών ενστάσεις και αντιδράσεις για την έλευση του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, με αφορμή το προσφυγικό-μεταναστευτικό.
Παρόμοιες, όμως, αντιδράσεις από την ηγεσία της Ν.Δ. και άλλων κομμάτων του συστήματος είναι όχι μόνο υποκριτικές αλλά και εξοργιστικές, διότι υποτιμούν τη νοημοσύνη του ελληνικού λαού. Αν οι ηγεσίες αυτές ποντάρουν στον κλονισμό των δεσμών του ΣΥΡΙΖΑ με την εκλογική του βάση μέσω του θέματος αυτού, είναι «μακριά νυχτωμένες».
Παρατήρηση πρώτη: Αν δεν κάνω λάθος, το ΝΑΤΟ δεν έρχεται πρώτη φορά στο Αιγαίο, αφού εδώ και δεκαετίες γίνονται κοινά γυμνάσια των Ενόπλων Δυνάμεων της Ελλάδας με δυνάμεις της Ατλαντικής Συμμαχίας. Να θυμίσω επίσης ότι το 1999 είχαμε και από ξηράς διέλευση του ΝΑΤΟ από την Ελλάδα προς τη βομβαρδιζόμενη Σερβία.
Παρατήρηση δεύτερη: Το ΝΑΤΟ δεν έρχεται στο Αιγαίο με πρόσκληση της κυβέρνησης Τσίπρα, αλλά της Ε.Ε. Δεν είδαμε, όμως, τους υποστηρικτές τού «ναι σε όλα», όταν πρόκειται για τις σχέσεις με την Ε.Ε., να κατηγορούν την Ενωση και πρωτίστως τη Γερμανία, που εισηγήθηκε αυτή τη «λύση» για τον έλεγχο του προσφυγικού-μεταναστευτικού.
Παρατήρηση τρίτη: Η συνεργασία Ε.Ε.-ΝΑΤΟ είναι μέσα στις Συνθήκες της πρώτης και δεν είναι η Αριστερά της Ευρώπης που τις έχει διαμορφώσει και ψηφίσει.
Τη δε διεύρυνση του πεδίου δράσης της Ατλαντικής Συμμαχίας, πέραν του στρατιωτικού, δεν την υποστηρίξαμε εμείς το 2006, αλλά η τότε κυβέρνηση της Ν.Δ. σε συμφωνία με το ΠΑΣΟΚ, στηρίζοντας το νέο δόγμα του ΝΑΤΟ. Πράγματι, δεν είναι ευχάριστη η «στρατιωτικοποίηση» του προσφυγικού-μεταναστευτικού, άλλοι, όμως, ευθύνονται γι' αυτό.
Παρατήρηση τέταρτη: Από πέρσι είχε τεθεί στο επίπεδο της Ε.Ε. το ζήτημα συνεργασίας της Ελλάδας με την Τουρκία για την αντιμετώπιση των ανεξέλεγκτων προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών.
Τι πιο λογικό από τη συνεργασία των δύο γειτονικών χωρών; Από τη στιγμή, όμως, που η Ελλάδα απορρίπτει τις κοινές περιπολίες λόγω των γνωστών προβλημάτων στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ενώ η FRONTEX αδυνατεί να φυλάξει τα ευρωπαϊκά σύνορα, ποια άλλη επιλογή υπήρχε;
Οσο για την κινδυνολογία περί ενδεχόμενης εμπλοκής του ΝΑΤΟ στα ελληνοτουρκικά προβλήματα υπέρ της Τουρκίας, όσοι τη χρησιμοποιούν αποκαλύπτουν άγνοια αν όχι ανευθυνότητα.
Πρόσθετος κίνδυνος, που επικαλούνται οι εκ δεξιών και αριστερών επικριτές της κυβέρνησης, είναι η ενδεχόμενη εμπλοκή του ΝΑΤΟ, μέσω Αιγαίου, στον πόλεμο της Συρίας. Δεν ξέρω από πού πηγάζει αυτός ο ισχυρισμός, ωστόσο αποκαλύπτει και πάλι άγνοια και αδυναμία ορθής κατανόησης των διεθνών εξελίξεων εκ μέρους όσων τον διατυπώνουν. Αλήθεια, τόσο εύκολα μπορεί να αποφασίσει το ΝΑΤΟ να μετακομίσει από το Αιγαίο στη Συρία;
Θυμίζω ότι το κεφάλαιο άμεση διεθνής στρατιωτική επέμβαση στη Συρία από τις μεγάλες χώρες της Δύσης έκλεισε τον Σεπτέμβρη του 2013, όταν σχετική πρόταση στη βρετανική Βουλή είχε πανηγυρικά απορριφθεί, με αποτέλεσμα να μην τεθεί από τον Ομπάμα το ζήτημα ούτε στο Κογκρέσο των ΗΠΑ, παρότι το ζητούσαν οι Ρεπουμπλικανοί. Από τότε πολλά έχουν αλλάξει ως προς τα δεδομένα της σύγκρουσης στη Συρία.
Πριν απ' όλα, η σκυτάλη της δυσκολότατης ειρηνευτικής διαδικασίας για την πολύπαθη χώρα έχει πλέον περάσει στα χέρια των ΗΠΑ και Ρωσίας. Το ΝΑΤΟ στη Συρία δεν το θέλει η Ρωσία σε καμιά περίπτωση, ίσως να το θέλει η Τουρκία για ευνόητους λόγους, αλλά ποιας το χατίρι θα κάνουν οι ΗΠΑ, με τη σημερινή τους κυβέρνηση;
Και όταν λέμε ΝΑΤΟ εννοούμε ΗΠΑ, ας μην το ξεχνούμε. Λίγο βαθύτερος και σφαιρικότερος προβληματισμός δεν βλάπτει. Εδώ ο Ομπάμα ετοιμάζει ταξίδι στην Αβάνα, εκεί όπου και ο Πατριάρχης Μόσχας και ο Πάπας της Ρώμης επέλεξαν πρόσφατα να συναντηθούν, ύστερα από χίλια χρόνια!
Τελευταία παρατήρηση. Η ηγεσία της Ν.Δ. καλό θα ήταν να μην υποτιμά την κρίση του ελληνικού λαού και την ικανότητά του να ξεχωρίζει τη γνήσια ανησυχία από τον καιροσκοπισμό και την υποκρισία.
Θυμίζω ότι την επομένη της κρίσης των Ιμίων, η τότε ηγεσία της Ν.Δ. είχε «κατακεραυνώσει» τον τότε πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη για το «ευχαριστώ» στις ΗΠΑ, που είχαν μεσολαβήσει για την αποκλιμάκωση της έντασης. Υπολόγιζε η τότε ηγεσία της Ν.Δ. ότι θα κερδοσκοπούσε εκλογικά. Ωστόσο, λίγους μήνες μετά, ο Σημίτης πήγε σε πρόωρες εκλογές και τις είχε κερδίσει άνετα. Ας βγάλει τα διδάγματα ο σημερινός αρχηγός της Ν.Δ.
* Μέλος της Κ.Ε. και συντονιστής του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων και Θεμάτων Ειρήνης του ΣΥΡΙΖΑ
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας