Ο Υπουργός των Οικονομικών Πιερρακάκης είπε στον ΣΚΑΪ την 31 του Μάρτη ότι θέλει να «προλάβουμε τα μηχανογραφικά των παιδιών» αναφερόμενος στο «διάγγελμα» Δένδια περί αυξήσεων στους μισθούς των ένστολων στις Ένοπλες Δυνάμεις (ΕΔ) και στις αντίστοιχες απαιτήσεις που προέκυψαν από τους ένστολους στα Σώματα Ασφαλείας που παραπέμπουν σε στελέχη δύο ταχυτήτων.
Υπενθυμίζεται ότι το πεδίο εφαρμογής των ειδικών μισθολογίων καλύπτει από κοινού ως κατηγορία τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και αντίστοιχων της Ελληνικής Αστυνομίας και του Πυροσβεστικού και Λιμενικού Σώματος και της Ελληνικής Ακτοφυλακής.
Η προφανής σκέψη του Νομοθέτη είναι ότι όλα τα στελέχη είτε εισφέρουν στην προάσπιση των συνόρων, είτε εντός αυτών, υπηρετούν της έννοια της ασφάλειας που είναι σημαντική ως αίσθηση στον πολίτη της χώρας, ώστε αυτός να λειτουργεί απερίσπαστος στο παραγωγικό του έργο. Αυτό βέβαια ισχύει σε μια κανονική χώρα και όχι στην χώρα που βρίσκεται στο μυαλό του Μητσοτάκη και της κυβέρνησής του, για τους παρακάτω λόγους:
Κατά πρώτον, η συνοριακή γραμμή που, βάσει συνθηκών, διατρέχει τα σύνορα της Ελλάδας, χερσαία, θαλάσσια και εναέρια και προσδιορίζει και τα αντίστοιχα Εθνικά οικονομικά συμφέροντα, χρησιμοποιείται κυρίως για ψηφοθηρικούς λόγους σε διαγγέλματα και πατριωτικές δηλώσεις, ενώ στην πραγματικότητα καθορίζεται με οικονομοτεχνικά κριτήρια, από συμβάσεις και συμφωνίες που υπογράφονται μεταξύ εταιριών, με τελευταία διαφημιζόμενη αυτή της Chevron. Αυτή μαζί με την δραστηριότητα της Exxon Mobil δηλώνουν ότι για την κυβέρνηση / εταιρία Μητσοτάκη, η κατοχύρωση της Ελληνικής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης-ΑΟΖ, ταυτίζεται με τα συμφέροντα της πετρελαϊκής βιομηχανίας και τις εξορύξεις υδρογονανθράκων.
Κατά δεύτερον η ασφάλεια εντός και εκτός συνόρων της Χώρας μας έχει εναποτεθεί στους Αμερικάνους και ειδικότερα στον τοποτηρητή τους στην περιοχή, το Ισραήλ. Αυτό το δηλώνει ο συντριπτικά μεγαλύτερος αριθμός των επίσημων επαφών Μητσοτάκη με τους αξιωματούχους των χωρών αυτών, σε σχέση με τις υπόλοιπες επίσημες επαφές του, πριν και μετά τις εκλογές του 2023. Οι εγκάρδιες δε επαφές του με τον Νετανιάχου, κάποιου που κατηγορείται από το Διεθνές δικαστήριο για εγκλήματα πολέμου και κατά της ανθρωπότητας, είναι περισσότερες από τις προσωπικές επαφές που έχει με πολλούς από τους Υπουργούς του. Στην τελευταία δε επαφή του με τον Νετανιάχου, υιοθέτησε ως ενδυματολογικό του συμπλήρωμα την κίτρινη κορδέλα του ολοκαυτώματος, την οποία έφερε στο δεξί του πέτο. Μετά δε την έναρξη του πολέμου στη Γάζα και των κατηγοριών για διάπραξη γενοκτονίας του Ισραήλ κατά των Παλαιστινίων, η κορδέλα αυτή που φερόταν κυρίως την περίοδο του Απρίλη ή Μάη ανάλογα με την «Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος και του Ηρωισμού» που αντιστοιχεί στο Εβραϊκό ημερολόγιο, (Yom HaShoah), αποτελεί πλέον απαραίτητο και μόνιμο ενδυματολογικό συμπλήρωμα των Ισραηλινών πολιτικών και διπλωματών. Στην αντιπαράθεσή του όμως με τον Ερντογάν, η κίτρινη αυτή κορδέλα, για τον Μητσοτάκη ίσως είναι το εισιτήριο για μια συνάντηση, ή έστω ένα νεύμα συμπάθειας από τον Τραμπ.
Κατά τρίτον ο Έλληνας πολίτης έχει χάσει προ πολλού την ικανότητα να παράγει. Ζει σε μια χώρα παροχής υπηρεσιών, που ο πρωθυπουργός της εργάζεται άοκνα για να είναι συνεπής με την δήλωσή του, ότι θα την κάνει «μπαταρία της Ευρώπης», οδηγώντας την σε ένα δυστοπικό μέλλον που θα μοιάζει περισσότερο με αυτό που απεικονίζεται στην ταινία του MATRIX, όπου η ενέργεια αντλείται από τα ίδια τα ανθρώπινα σώματα.
Για να επανέλθουμε όμως στο μηχανογραφικό του Πιερρακάκη, ο υπογράφων έχει και την εμπειρία συναδέλφων αεροπόρων, που μετά την αποφοίτησή τους από την Σχολή επέλεξαν να σταδιοδρομήσουν στα αεροπλάνα που χαρακτηρίζονταν ως «ιπτάμενα φέρετρα», τα F-104. Η επιλογή αυτή των πιλότων, των μηχανικών και των τεχνικών που τα υπηρέτησαν δεν ήλθε σαν αποτέλεσμα μισθολογικών αποδοχών, αλλά περηφάνιας που προκαλούσε η προάσπιση αρχών ψηλότερων από τον εαυτό τους.
Προφανώς την περηφάνια αυτή δε μπορεί να εμφυσήσουν στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων τα οικονομικά τερτίπια του Δένδια και του Πιερρακάκη. Άλλωστε αυτή δεν ήταν ποτέ η πρόθεσή τους. Στη συνέντευξη τύπου /διάγγελμα της 29 Μάρτη 2025 περί των υπόψη μισθολογικών αυξήσεων, ο Δένδιας σύμφωνα με την συνηθισμένη τακτική επικοινωνίας του, έβαλε στο κάδρο τους αρχηγούς των Ε.Δ σε στάση «στρατιωτάκια ακούνητα – αμίλητα» και τον εαυτό του στο κέντρο πίσω από το γνώριμο διαφανές βήμα με τον Θυρεό του Υπουργείου του. Σε αυτή την συνέντευξη, αν και ο Δένδιας είχε φροντίσει, ως ο επικρατέστερος δελφίνος στην αντικατάσταση του Μητσοτάκη, να δώσει την εντύπωση ότι οι αυξήσεις αυτές αποτελούν πρωτοβουλία του, προκαλώντας μάλιστα τις αντιδράσεις άλλων Υπουργών, στην πραγματικότητα αυτός και ο νέος Υπουργός Οικονομικών, εξυπηρέτησαν το σχέδιο και τις κατευθύνσεις του προϊσταμένου τους στο να επιταχύνουν το «ακόμα» που είπε ο τελευταίος στην Σύνοδο του Μακρόν για την Ουκρανία σχετικά με την προετοιμασία της Ελλάδας στην αποστολή στρατού εκτός συνόρων.
Στις κατευθύνσεις αυτές εντάσσονται και οι αθρόες τελευταίες αποστρατείες έκπληκτων στελεχών των ΕΔ, πολλών από τους οποίους, από την μία μέρα στην άλλη, άλλαξαν τα κοινωνικά και οικογενειακά τους δεδομένα, από την υποτιθέμενη ανάνηψη του Δένδια που αντιλήφθηκε ξαφνικά (δηλαδή την περίοδο που αναπτυσσόταν το concept του ReArm EUROPE), ότι ο Ελληνικός στρατός έχει περισσότερους στρατηγούς από τον Αμερικανικό. Σε αυτές επίσης εντάσσεται η μείωση των στρατιωτικών Μονάδων που προηγουμένως απαξιώθηκαν και υποστελεχώθηκαν συστηματικά βάσει ενός σχεδίου που δεν είχε καμία σχέση με την επικρατούσα Πολιτική Εθνικής Άμυνας της χώρας.
Οι Μητσοτάκης και Δένδιας υποθάλπουν μια Πολιτική Εθνικής Άμυνας που δεν έχουν τολμήσει να επικοινωνήσουν με τους στρατιωτικούς χρησιμοποιώντας τους μόνο επικοινωνιακά και με τον τρόπο που προαναφέρθηκε. Η αντίληψη Μητσοτάκη – Δένδια έχει ελάχιστη σχέση με τον υφιστάμενο στρατιωτικό σχεδιασμό των Στρατιωτικών Επιτελείων, που μέχρι σήμερα θεωρεί την Τουρκία ως την πρωτεύουσα απειλή.
Για τον Πρωθυπουργό και τον Υπουργό του, εχθρός είναι αυτός που υποδεικνύουν οι Αμερικάνοι και οι Ισραηλινοί. Στη παρούσα συγκυρία φαίνεται ότι η Τουρκία αντιπαλεύει με το Ισραήλ και επειδή γι’αυτούς, ο εχθρός του εχθρού μου είναι φίλος μου, θεωρούν ότι με τον τρόπο αυτό θα προασπίσουν τα Ελληνικά συμφέροντα. Αν και η ιστορία δεν διδάσκει, έχει τουλάχιστον δείξει ότι η αντίληψη αυτή πάντα αποτυχαίνει. Όμως με το αφήγημα αυτό μπορούν να «κλωτσήσουν το ντενεκεδάκι παραπέρα» και να συνεχίσουν να καθησυχάζουν τους ψηφοφόρους τους διασκεδάζοντας τις ανησυχίες τους με πατριωτικές φανφάρες και την, σύμφωνα με την αντίληψή τους, προβολή ενός στρατού επιδείξεων σήμερα και μισθοφόρων αύριο. Το αφήγημα της δημοσιονομικής «τακτοποίησης» του Υπουργείου Άμυνας αλλά και της εκμετάλλευσης της «ρήτρας διαφυγής», καθώς και της εξαίρεσης των αμυντικών δαπανών στον υπολογισμό των δαπανών κάθε κράτους, θα αναλάβει να παρουσιάσει ο Πιερρακάκης στο προσεχές ECOFIN στην Βαρσοβία, σύμφωνα με τα λεγόμενά του στην προαναφερόμενη συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ. Αυτή είναι και η αιτία που οι μισθοί των λοιπών ένστολων δεν αυξάνονται, καθότι αυτοί επί του παρόντος δεν εξαιρούνται στον υπολογισμό των κρατικών δαπανών και η προσμονή τους από τα, κατά πλειοψηφία φιλικά προς την κυβέρνηση, σώματα ασφαλείας μετατίθεται στα διαγγέλματα Μητσοτάκη κατά τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης
Έτσι οι αθρόες αποστρατείες στελεχών των ΕΔ εκτός από την συντήρηση της συστηματικής εικόνας του Δένδια για το «ποιος έχει το πάνω χέρι», εξυπηρετούν και το αφήγημα της οικονομικής τακτοποίησης που επιτρέπει την αύξηση του μισθού των «εν ενεργεία» στελεχών τους, και αν και δε δικαιολογούνται λογιστικά, χρησιμοποιούνται καθησυχαστικά για εσωτερική κατανάλωση.
Το, μη ανακοινώσιμο επίσημα, νέο αμυντικό δόγμα των Μητσοτάκη – Δένδια που παραπέμπει πλέον σε υποχρεώσεις έναντι διεθνών παικτών και όχι στην αντιμετώπιση του Εθνικού κινδύνου, που έχει αφεθεί στους Ισραηλινούς, έχει ήδη δοκιμαστεί στην Μοίρα των Patriot που έχει αποσταλεί, με διμερή διακρατική συμφωνία και όχι ως απόφαση του ΟΗΕ, στη Σαουδική Αραβία για να προστατεύει τις εγκαταστάσεις της ARAMCO και του γαλαζοαίματου, όπως ο Μητσοτάκης θεωρεί και τον εαυτό του, Μπίν Σαλμάν. Άλλη αποστολή με τις ίδιες προδιαγραφές είναι αυτή της Ερυθράς Θάλασσας με την συμμετοχή της Ελληνικής φρεγάτας, φιλοφρόνηση προς τους Έλληνες εφοπλιστές και πλοιοκτήτες.
Η Ελλάδα υιοθετεί μια αντίστοιχη αντίληψη για τον στρατό της όπως αυτή του Μπανγκλαντές, της Ινδίας, της Ρουάντα, του Πακιστάν και του Νεπάλ για παροχή υπηρεσιών ασφάλειας. Με τον τρόπο αυτό, πολλές χώρες ενισχύουν το ΑΕΠ τους. Ο κύριος λόγος που οι περισσότερες χώρες συμμετέχουν με μεγάλο αριθμό στελεχών στις ειρηνευτικές αποστολές του ΟΗΕ, είναι οικονομικός και δευτερευόντως η απόκτηση εμπειριών των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων τους. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του Νεπάλ, το τρίτο σε συμμετοχή κυανόκρανων, που έχει 90.000 στρατό . Το 2023 ο προϋπολογισμός των Ενόπλων Δυνάμεών του ανερχόταν σε 450.000.000 δολάρια. Από τον ΟΗΕ , το Νεπάλ, λαμβάνει 100.000.000 ετησίως διαθέτοντας ελάχιστα από αυτά στους στρατιώτες του.
Στην Ελληνική περίπτωση το παράδειγμα του Νεπάλ διανθίζεται με πατριωτικές κορώνες περί προάσπισης της ακεραιότητας των συνόρων, μέσω της συμμαχικής αλληλεγγύης, καθώς και επίκλησης Αριστοτελικών και Δημοκρατικών αρχών. Σε αυτό το αφήγημα παραβλέπεται το γεγονός της εσκεμμένης απαξίωσης του ένστολου προσωπικού των ΕΔ που καταγράφεται στην απροθυμία των νέων για κάλυψη θέσεων Δοκίμων Αξιωματικών και Υπαξιωματικών αλλά και ΕΠΟΠ στους σχετικούς διαγωνισμούς.
Η απαξίωση αυτή μαζί με την απαξίωση γενικότερα του επιπέδου της διαβίωσης του Έλληνα πολίτη δημιουργούν τις κατάλληλες συνθήκες για την διαμόρφωση του νέου Έλληνα στρατιώτη-μισθοφόρου. Ίσως οι αθρόες αποστρατείες να έχουν και τον σκοπό αυτό, δηλαδή του παροπλισμού της «παλιάς φρουράς» και την δημιουργία μιας νέας, που σε μια «tabula rasa» θα αποδεχθεί να ξαναγράψει και να παρουσιάσει ως Εθνικά, τα αντίγραφα των σχεδίων του Αμερικανοκρατούμενου παγκοσμιοποιημένου στρατιωτικού δόγματος και της οικονομίας πολέμου του ReArm Europe που το υποστηρίζει.
Ακολουθώντας τον συλλογισμό στην αρχή αυτού του άρθρου του νέου Υπουργού Εθνικής Οικονομίας και τέως Υπουργού Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού θεωρώ ότι, θα είναι τίμια και σύμφωνη με την καινοτόμο αντίληψη που τον διακρίνει, η πρόταση να προστεθεί ένας κωδικός στο μηχανογραφικό του 2ου Επιστημονικού Πεδίου στη θέση Στρατιωτικές Σχολές, με κατεύθυνση την «οργάνωση και υλοποίηση των επιχειρήσεων μισθοφόρων».
(*)Υποπτέραρχος (Ι) ε.α.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας