«Βαρύτατο» για το Κίεβο φέρεται να είναι το τελικό σχέδιο που έχουν παρουσιάσει οι ΗΠΑ προκειμένου να μπει τέλος στον αιματηρό πόλεμο, όπως αποκαλύπτει το πρακτορείο Axios.
Η Ουάσιγκτον αναμένει εντός της ημέρας απάντηση στην πρόταση που, ανάμεσα σε άλλα, περιλαμβάνει την de facto αναγνώριση του ελέγχου της Ρωσίας σε όλες σχεδόν τις περιοχές που έχει καταλάβει από την έναρξη του πολέμου. Παράλληλα, το Κίεβο θα δεσμευθεί πως δεν θα ενταχθεί στο ΝΑΤΟ.
Υπενθυμίζεται πως ο Τραμπ την περασμένη εβδομάδα είχε ανακοινώσει πως οι ΗΠΑ θα αποχωρήσουν από τις συνομιλίες εάν κάποιος από τους Κίεβο και Μόσχα εξακολουθήσει να προβάλλει δυσκολίες.
Τι παίρνει η Ρωσία
Στο μίας μόλις σελίδας έγγραφο, περιλαμβάνεται:
- «De jure» αναγνώριση από τις ΗΠΑ του ρωσικού ελέγχου στη χερσόνησο της Κριμαίας
- «De facto» αναγνώριση της ρωσικής κατοχής σε όλη σχεδόν την περιφέρεια του Λουχάνσκ και των κατεχόμενων τμημάτων σε Ντονέτσκ, Χερσώνα, Ζαπορίζια.
- Δέσμευση πως η Ουκρανία δεν θα γίνει μέλος του ΝΑΤΟ, αλλά το παράθυρο για ένταξη στην Ε.Ε. παραμένει ανοιχτό.
- Άρση κυρώσεων που είχαν επιβληθεί από το 2014.
- Ενίσχυση της οικονομικής συνεργασίας με τις ΗΠΑ κυρίως σε ενεργειακό και βιομηχανικό τομέα.
Το πρακτορείο μεταφέρει και την πρώτη αντίδραση από την ουκρανική πλευρά, με πηγή προσκείμενη στην προεδρία να κάνει λόγο για εξαιρετικά ευνοϊκή για τη Ρωσία πρόταση.
Τα «κέρδη» για την Ουκρανία
Στο κείμενο, το οποίο θεωρείται εξαιρετικά δύσκολο να αποδεχθεί το Κίεβο, περιλαμβάνεται και μια σειρά από όρους «θετικούς» για την Ουκρανία.
- Μια «ισχυρή εγγύηση ασφαλείας» προς την Ουκρανία, στην οποία θα συμμετέχει μια ομάδα ευρωπαϊκών χωρών, αλλά και ορισμένες εκτός Ευρώπης. Το έγγραφο, όπως σημειώνει το Axios περιέχει ασάφειες ως προς τη λειτουργία της συγκεκριμένης ειρηνευτικής αποστολής, ενώ δεν υπάρχει αναφορά για συμμετοχή των ΗΠΑ.
- Η Ρωσία θα κληθεί να παραχωρήσει τον έλεγχο του μικρού τμήματος του Χαρκόβου που έχει καταλάβει.
- Η Ουκρανία θα έχει ανεμπόδιστη πρόσβαση στον ποταμό Δνείπερο, ο οποίος περνάει την γραμμή του μετώπου σε τμήματα της νότιας Ουκρανίας.
- Αποζημιώσεις και βοήθεια για την ανοικοδόμηση της χώρας, χωρίς να διευκρινίζεται από πού θα προέλθουν τα συγκεκριμένα κεφάλαια.
- Το τεράστιο ηλεκτροπαραγωγικό εργοστάσιο της Ζαπορίζια θα θεωρείται μεν ουκρανικό έδαφος, αλλά θα τελεί υπό διαχείριση αμερικανικής εταιρείας, η οποία θα προμηθεύει με ρεύμα τόσο την Ουκρανία όσο και τη Ρωσία.
- Τίθεται σε εφαρμογή η συμφωνία ΗΠΑ-Ουκρανίας για τα ορυκτά, η οποία θα υπογραφεί την Πέμπτη.
FT: «Πάγωμα» του μετώπου προτείνει ο Πούτιν
Την ίδια στιγμή αμερικανικά ΜΜΕ, όπως οι Financial Times, αναφέρουν πως ο Ρώσος πρόεδρος φέρεται να πρότεινε προς τον Λευκό Οίκο να παγώσει τη γραμμή του μετώπου στην Ουκρανία εκεί όπου βρίσκεται σήμερα.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, που επικαλείται «πρόσωπα ενήμερα σχετικά», ο Πούτιν έκανε την πρόταση αυτή κατά τη διάρκεια συνάντησής του στην Αγία Πετρούπολη στις αρχές Απριλίου με τον Αμερικανό ειδικό απεσταλμένο Στιβ Γουίτκοφ, στο πλαίσιο των συνεχιζόμενων συνομιλιών για το ενδεχόμενο να κηρυχτεί κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία.
Εάν σταματούσαν οι εχθροπραξίες και πάγωνε η γραμμή επαφής αυτό θα σήμαινε για τη Ρωσία πως θα εγκατέλειπε τη διεκδίκηση του συνόλου των εδαφών στις περιφέρειες Ντονέτσκ, Λουγκάνσκ, Χερσώνα και Ζαπορίζια. Έχει ήδη κυριεύσει μεγάλο μέρος τους κι έχει ανακοινώσει την προσάρτησή τους, κάτι που δεν αναγνωρίζουν ούτε το Κίεβο ούτε η Δύση.
Σύμφωνα με τις πηγές των FT, ο Ρώσος πρόεδρος είναι διατεθειμένος να κάνει αυτή την παραχώρηση αν οι ΗΠΑ δεχθούν τις σημαντικότερες διεκδικήσεις του, ιδίως την αναγνώριση της ρωσικής κυριαρχίας στη χερσόνησο της Κριμαίας, που προσαρτήθηκε το 2014, και τον αποκλεισμό κάθε ενδεχομένου η Ουκρανία να γίνει κράτος μέλος του NATO.
Λίγες μέρες πριν, δημοσίευμα του CNN έγραψε πως ο Τραμπ είναι «έτοιμος» να δώσει τον έλεγχο της Κριμαίας στη Ρωσία, πάντως.
Το Κίεβο και οι Δυτικοί από την άλλη απαιτούν την πλήρη αποκατάσταση των συνόρων της Ουκρανίας πριν από το 2014, θέση που ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Πιτ Χέγκσεθ χαρακτήρισε τον Φεβρουάριο «μη ρεαλιστική».
Επανεκκίνηση συζητήσεων
Σήμερα, πάντως, Ευρωπαίοι και Αμερκανοί διπλωμάτες θα έχουν νέο γύρο συνομιλιών για το ουκρανικό, χωρίς τη συμμετοχή του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάρκο Ρούμπιο.
Οι συναντήσει στο Λονδίνο λαμβάνουν χώρα την ώρα που οι Ευρωπαίοι εξακολουθούν να εκφράζουν σκεπτικισμό για το εάν η Μόσχα έχει πραγματικά διάθεση να σταματήσει τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Την Ουάσιγκτον θα εκπροσωπήσει ο Κιθ Κέλογκ, αντιπρόσωπος του Λευκού Οίκου, ενώ στη βρετανική πρωτεύουσα θα βρεθεί κατά πάσα πιθανότητα ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας, αλλά και αντιπρόσωποι από τη Γαλλία και τη Γερμανία.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας