Η έγκριση από το ΚΥΣΕΑ την περασμένη εβδομάδα του νέου δωδεκαετούς εξοπλιστικού προγράμματος, συνολικού ύψους 25 δισ., επισημοποιεί τη στροφή της ελληνικής κυβέρνησης στις αμυντικές επενδύσεις, η υλοποίηση των οποίων αναμένεται να επιφέρει, σε ετήσια βάση, δαπάνες της τάξεως του 2 με 2,2% του ΑΕΠ.
Ως αντιστάθμισμα της δέσμευσης σημαντικών πιστώσεων τα επόμενα χρόνια από τον κρατικό προϋπολογισμό για στρατιωτικούς εξοπλισμούς, η κυβέρνηση, εκτός από την ενίσχυση της αποτρεπτικής δύναμης της χώρας, προβάλλει το αποτύπωμα που θα αφήσουν οι αμυντικές δαπάνες στην εγχώρια αμυντική βιομηχανία από τη συμμετοχή της σε ποσοστό 25% στα νέα εξοπλιστικά προγράμματα, χωρίς ωστόσο ουδείς στην κυβέρνηση να δίνει λεπτομέρειες για το πώς θα εξασφαλιστεί αυτή η συνθήκη.
Η κυβέρνηση αναδεικνύει τη συμμετοχή της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας στο νέο εξοπλιστικό πρόγραμμα προκειμένου να δικαιολογήσει την τακτική των «απευθείας αναθέσεων» που επιλέγει να ακολουθήσει στη διαχείριση των 25 δισ. ευρώ. Από τους μέχρι τώρα σχεδιασμούς της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας του υπουργείου Αμυνας για την εκτέλεση του νέου εξοπλιστικού προγράμματος-μαμούθ δεν φαίνεται να προκρίνονται διαδικασίες διεθνών ανοιχτών διαγωνισμών για την προμήθεια των νέων οπλικών συστημάτων.
Στην υλοποίηση του Μακροπρόθεσμου Προγράμματος Αμυντικών Εξοπλισμών υπερισχύουν τα κριτήρια που λαμβάνουν υπόψη τις στρατηγικές συμμαχίες της χώρας (διπλωματία των όπλων), τον τρόπο χρηματοδότησης και αποπληρωμής των εξοπλιστικών προγραμμάτων, τον χρόνο παράδοσης και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των οπλικών συστημάτων (τεχνολογίες και οπλισμός) αλλά και το ποσοστό συμμετοχής της εγχωρίας βιομηχανίας στα νέα εξοπλιστικά προγράμματα. Ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης, κατά την παρουσίαση στην Ολομέλεια της Βουλής, τόνισε ότι στα νέα εξοπλιστικά προγράμματα η συμμετοχή των ελληνικών εταιρειών θα «είναι απαράβατος όρος προκειμένου να μπορούμε να προχωρήσουμε σε οποιαδήποτε μεγάλη αμυντική επένδυση». Λίγες μέρες νωρίτερα ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Ν. Δένδιας, με υπηρεσιακό σημείωμά του στα τέλη Μαρτίου προς τη Γενική Διεύθυνση Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων (ΓΔΑΕΕ) του ΥΠΕΘΑ, είχε ζητήσει να προβλέπεται ποσοστό ελληνικής συμμετοχής ύψους 25% σε όλα τα εξοπλιστικά προγράμματα των ενόπλων δυνάμεων.
Παρά τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού και του υπουργού Αμυνας, παραμένει άγνωστος «Χ» πώς θα εξασφαλιστεί το 25% ως ποσοστό της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας στα νέα εξοπλιστικά προγράμματα. Ο υπερεργολαβικός και υποκατασκευαστικός ρόλος που θα μπορούσαν να αναλάβουν οι ναυπηγικές μονάδες, η ΕΑΒ ή τα ΕΑΣ και άλλες ελληνικές εταιρείες στον αμυντικό τομέα, που έχουν συνάψει μνημόνια συνεργασίας (MOU) με τις υποψήφιες ανάδοχες ξένες εταιρίες των εξοπλιστικών προγραμμάτων, απαιτούν επενδύσεις σε υποδομές και προσωπικό. Αλλωστε, όπως παραδέχθηκε ο ίδιος ο πρωθυπουργός πρόσφατα στη Βουλή, «η αλήθεια είναι ότι στο παρελθόν η χώρα μας έχει δαπανήσει δεκάδες δισεκατομμύρια σε πανάκριβα οπλικά συστήματα, χωρίς να μπορέσει ουσιαστικά να “χτίσει” και να εισπράξει από αυτές τις προμήθειες το αντισταθμιστικό όφελος για να μπορέσει να “χτίσει” μια εύρωστη, μία δυναμική εγχώρια αμυντική βιομηχανία». Την ίδια ώρα η συμπαραγωγή ή η συμμετοχή της εγχώριας βιομηχανίας δεν αποκλείεται, όπως έχει συμβεί και στο παρελθόν, να ανεβάσει το κόστος των προγραμμάτων, την αύξηση του οποίου φυσικά θα την πληρώσει ο φορολογούμενος πολίτης.
Σε κάθε περίπτωση, πάντως, η έγκριση του ΜΠΑΕ από το ΚΥΣΕΑ έδωσε το εναρκτήριο λάκτισμα για τη διεξαγωγή ενός σκληρού ανταγωνισμού μεταξύ ευρωπαϊκών, αμερικανικών και ισραηλινών σχημάτων και των εγχώριων εταίρων τους που διεκδικούν κομμάτι από την «πίτα» των 25 δισ. ευρώ που αποφάσισε να δαπανήσει η κυβέρνηση για την άμυνα και την ενίσχυση της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας. Οι συνεργασίες και τα εταιρικά σχήματα έχουν ήδη διαμορφωθεί εδώ και αρκετούς μήνες και πραγματοποιούνται επαφές σε επίπεδο τεχνικού διαλόγου είτε με τη ΓΔΑΕΕ του υπουργείου Εθνικής Αμυνας είτε με τα Γενικά Επιτελεία.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας