Αθήνα, 21°C
Αθήνα
Σποραδικές νεφώσεις
21°C
21.2° 19.6°
1 BF
62%
Θεσσαλονίκη
Ελαφρές νεφώσεις
19°C
19.9° 17.0°
2 BF
73%
Πάτρα
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
19.0° 17.7°
2 BF
77%
Ιωάννινα
Ασθενής ομίχλη
11°C
10.9° 10.9°
1 BF
100%
Αλεξανδρούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
13°C
12.9° 12.9°
3 BF
82%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
17.6° 17.6°
1 BF
75%
Κοζάνη
Σποραδικές νεφώσεις
14°C
14.4° 14.4°
0 BF
72%
Αγρίνιο
Αυξημένες νεφώσεις
19°C
18.5° 18.5°
1 BF
73%
Ηράκλειο
Ασθενείς βροχοπτώσεις
21°C
21.4° 20.5°
5 BF
56%
Μυτιλήνη
Ελαφρές νεφώσεις
16°C
16.9° 15.5°
3 BF
68%
Ερμούπολη
Σποραδικές νεφώσεις
20°C
20.4° 20.4°
4 BF
49%
Σκόπελος
Αυξημένες νεφώσεις
20°C
19.7° 19.7°
2 BF
69%
Κεφαλονιά
Σποραδικές νεφώσεις
18°C
17.9° 17.9°
1 BF
88%
Λάρισα
Ελαφρές νεφώσεις
18°C
17.9° 17.9°
0 BF
68%
Λαμία
Αυξημένες νεφώσεις
19°C
20.6° 17.3°
1 BF
57%
Ρόδος
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
18.8° 18.8°
4 BF
85%
Χαλκίδα
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
18.8° 18.3°
0 BF
55%
Καβάλα
Σποραδικές νεφώσεις
18°C
18.3° 17.7°
2 BF
78%
Κατερίνη
Αυξημένες νεφώσεις
19°C
19.0° 19.0°
2 BF
71%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
14°C
13.5° 13.5°
1 BF
83%
ΜΕΝΟΥ
Πέμπτη, 24 Απριλίου, 2025
vouli
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
© Dreamstime.com

Γιατί δεν πρέπει να ξεκινήσει αναθεώρηση του Συντάγματος

Στις 28 Νοεμβρίου συμπληρώθηκε πενταετία από την περάτωση της προηγούμενης αναθεώρησης και μπορεί πλέον να ξεκινήσει νέα. Κατά τη γνώμη μου, στην τρέχουσα συγκυρία και για το άμεσα ορατό μέλλον, δεν πρέπει να ξεκινήσει αναθεώρηση του Συντάγματος. Οι περιστάσεις είναι τέτοιες που οι αρνητικές συνέπειες από μια νέα αναθεώρηση θα είναι μεγαλύτερες από τα όποια οφέλη της. Οι προηγούμενες αναθεωρήσεις, κυρίως για τον λόγο ότι εργαλειοποιήθηκαν πολιτικά, συνέβαλαν στην απαξίωση του Συντάγματος και υπονόμευσαν την κανονιστικότητά του. Δεν έχουμε λόγους να ελπίζουμε πως δεν πρόκειται να συμβεί το ίδιο και με μια νέα αναθεώρηση.

Με την αναθεώρηση του 1986 και την κατάργηση των λεγόμενων προεδρικών υπερεξουσιών αντιμετωπίστηκε ένα υπαρκτό πρόβλημα του πολιτεύματος: ο κίνδυνος, έστω ενδεχόμενος, του προεδρισμού. Ταυτόχρονα όμως αναδείχθηκε ένα ακόμη μεγαλύτερο: ο κίνδυνος, όχι ενδεχόμενος, αλλά διαρκώς παρών, του –ας τον πούμε έτσι– «πρωθυπουργισμού». Το σύστημά μας δεν είναι απλώς, όπως συνήθως λέμε, πρωθυπουργοκεντρικό. Υπό προϋποθέσεις γίνεται σύστημα πολιτικής παντοδυναμίας του πρωθυπουργού.

Η αναθεώρηση του 2001 μας άφησε, μεταξύ άλλων, δύο παταγώδεις αποτυχίες. Το επαγγελματικό ασυμβίβαστο των βουλευτών στοίχισε στη χώρα μια καταδίκη από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, για να καταργηθεί στην αμέσως επόμενη αναθεώρηση του 2008. Η ρύθμιση περί «βασικού μετόχου» κατέληξε, μετά από δεκαετή δικαστική περιπέτεια, σε πλήρη απαξίωση: μια διάταξη με ωραία αλλά κούφια λόγια. Χωρίς αποτέλεσμα παρέμειναν και οι υπόλοιπες απόπειρες συνταγματικής ρύθμισης του πολιτικού χρήματος και της διαπλοκής της οικονομικής με την πολιτική εξουσία.

Η αναθεώρηση του 2008 υπήρξε προσχηματική. Το τελικό αποτέλεσμά της αμελητέο. Ουσιαστικά, το μόνο που έγινε ήταν η κατάργηση του επαγγελματικού ασυμβίβαστου των βουλευτών, δηλαδή απλώς διορθώθηκε μια ατυχής επιλογή της προηγούμενης αναθεώρησης.

Προσχηματική, για τη δημιουργία πολιτικών εντυπώσεων, υπήρξε και η τελευταία αναθεώρηση του 2019. Μας άφησε το συνταγματικό όνειδος δύο ρυθμίσεων που προστέθηκαν μεν πανηγυρικά στο Σύνταγμα, αλλά ουδέποτε υλοποιήθηκαν, διότι ο νομοθέτης δεν τις έχει ακόμα, πέντε χρόνια μετά, ενεργοποιήσει. Πρώτον, εισήχθη ο θεσμός της λαϊκής νομοθετικής πρωτοβουλίας, μόνο στα λόγια όμως. Οπως διαπιστώσαμε προσφάτως και στην υπόθεση των Τεμπών, οι πολίτες εξακολουθούν, ελλείψει ειδικού νόμου, να μην έχουν τη δυνατότητα να υποβάλλουν νομοθετικές προτάσεις.

Δεύτερον, προβλέφθηκε η εξομοίωση, «ως προς όλα», των στρατιωτικών δικαστών με εκείνους της τακτικής δικαιοσύνης. Και εδώ δεν έγινε απολύτως τίποτε. Οι στρατιωτικοί δικαστές εξακολουθούν να είναι δεύτερης κατηγορίας και, κυρίως, δικάζουν χωρίς πλήρεις εγγυήσεις δικαστικής ανεξαρτησίας. Σε αμφότερες τις περιπτώσεις, ο κανονιστικός ευτελισμός του Συντάγματος είναι βαρύτατος.

Οι προηγούμενες αναθεωρήσεις μάς εξοικείωσαν με την ιδέα ότι μπορούμε να μεταθέτουμε στο Σύνταγμα τις αποτυχίες της πολιτικής – με ευεργετικές συνέπειες για την πολιτική τάξη και το πολιτικό προσωπικό, το οποίο μπορεί πλέον να αποδίδει στο Σύνταγμα δικές του ανεπάρκειες. Το Σύνταγμα καταλήγει έτσι να λειτουργεί ως άλλοθι: Οταν το πολιτικό σύστημα δεν μπορεί ή, χειρότερα, δεν θέλει να αντιμετωπίσει ένα πρόβλημα, τότε κάνει αναθεώρηση, για να δώσει την εντύπωση ότι, πάντως, προσπαθεί – έστω κι αν η προσπάθεια είναι στα λόγια μόνο.

Το πολιτικό υποκείμενο της αναθεώρησης, το πολιτικό σύστημα, έχει απολέσει τη συνταγματική αξιοπιστία του. Για να την ανακτήσει, οφείλει να αποδείξει ότι εννοεί πραγματικά όσα, μεγαλόστομα, διακηρύσσει στο Σύνταγμα. Ας φροντίσει να εφαρμόσει πρώτα όσα παραμένουν στα χαρτιά – μεγάλα αλλά κούφια λόγια. Και ας φροντίσει να εξαντλήσει κάθε νομοθετική δυνατότητα για την αντιμετώπιση υπαρκτών συνταγματικών προβλημάτων, πριν προχωρήσει σε αναθεώρηση.

Δύο ενδεικτικά παραδείγματα. Πρώτον, δικαστική ανεξαρτησία και επιλογή της ηγεσίας των ανώτατων δικαστηρίων από την κυβέρνηση. Οι θέσεις ηγεσίας σε κάθε ένα από τα τρία ανώτατα δικαστήρια που έχουμε προβλέπονται στον νόμο. Σήμερα είναι έντεκα ή δώδεκα. Αν ο νόμος προέβλεπε μόνο μία θέση προέδρου και μία αντιπροέδρου σε κάθε δικαστήριο, η εμβέλεια της συνταγματικής αρμοδιότητας της κυβέρνησης θα περιοριζόταν δραστικά. Δεύτερον, ποινική ευθύνη υπουργών. Ο νόμος προβλέπει τη δυνατότητα της Βουλής να ζητά να αξιολογηθεί η κατηγορία κατά υπουργού από γνωμοδοτικό συμβούλιο που συγκροτείται από αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου και δύο εισαγγελείς εφετών. Για προφανείς λόγους, η δυνατότητα ουδέποτε αξιοποιήθηκε. Αν προβλεπόταν στον νόμο ως υποχρεωτική η γνωμοδοτική διαδικασία, θα γινόταν πια δυσβάσταχτη η πολιτική ευθύνη της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας να ψηφίσει αντίθετα προς μια νομικά τεκμηριωμένη γνώμη δικαστικών λειτουργών υψηλού κύρους.

Μια νέα αναθεώρηση του Συντάγματος, οσοδήποτε αγαθές κι αν είναι οι προθέσεις όσων την προτείνουν, δεν είναι προτεραιότητα αυτή τη στιγμή. Επιτακτικό ζητούμενο είναι να διασφαλίσουμε πρώτα την κανονιστικότητα και τον σεβασμό του Συντάγματος που έχουμε, και μετά ας συζητήσουμε για τη βελτίωσή του. Οσο το πολιτικό υποκείμενο της αναθεώρησης δεν ανακτά τη συνταγματική αξιοπιστία του, δεν έχει νόημα να ξεκινήσει νέα αναθεώρηση. Δεν μπορούμε να διακινδυνεύσουμε μια νέα αναθεώρηση που θα συμβάλει στο καθοδικό σπιράλ απαξίωσης του Συντάγματος.

*Αναπλ. καθηγητής του Συνταγματικού Δικαίου στο ΑΠΘ

Μια ανεπτυγμένη εκδοχή του άρθρου έχει δημοσιευθεί στον ιστότοπο nomarchia.gr

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Γιατί δεν πρέπει να ξεκινήσει αναθεώρηση του Συντάγματος

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας