Ησίοδος, Θεογονία. 886 – 911.
886 Ο Ζευς, ο βασιλιάς των θεών, συζεύχθηκε την Μήτιδα στον πρώτο του γάμο. Η Μήτις γνώριζε περισσότερα από θεούς και θνητούς. Όταν η Μήτις έμελλε να γεννήσει την Γλαυκώπιδα Αθηνά ο Δίας με δόλο, σάλεψε το μυαλό της, την παραπλάνησε με κολακευτικά λόγια και την
890 κατάπιε. Έτσι τον συμβούλεψε η Γη και ο αστερόεις Ουρανός ώστε κανείς νέος θεός να μην του πάρει τη μέγιστη βασιλική τιμή που κατείχε. Γνώριζε η Γη και ο Ουρανός ότι η Μήτις θα γεννούσε τέκνα με τεράστιο δείκτη νοημοσύνης. Πρώτα γεννήθηκε η θεία Κόρη, η Γλαυκώπις Αθηνά, η Τριτογένεια που είχε την ίδια θέληση, ορμή και σωφροσύνη με τον πατέρα της Δία. Μετά την Αθηνά η Μήτις θα γεννούσε γιο που θα ήταν ισχυρότερος από τον πατέρα του Δία και θα του έπαιρνε την εξουσία. Αλλά ο Ζευς πρόλαβε και κατάπιε την Μήτιδα και έτσι δε γεννήθηκε ποτέ ο μεγαλόκαρδος διάδοχος που θα γινόταν αυτός άρχων του κόσμου.
900 Η Αθηνά συμφωνούσε σε όλα με τον πατέρα της Δία: Και στο καλό και αγαθό και στο κακό. Δεύτερη σύζυγο πήρε ο Δίας την υπέρλαμπρη Θέμιδα που γέννησε τις Ώρες, την Ευνομία, τη Δίκη και τη θαλερή Ειρήνη που επιμελούνται και φροντίζουν τα έργα των ανθρώπων. Γέννησε και τις Μοίρες που ο σώφρων Ζευς τους έδωσε μέγιστη τιμή και αξία: Οι Μοίρες ήταν η Κλωθώ, η Λάχεσις και η Άτροπος που δίνουν το καλό και το κακό στους ανθρώπους.
Με την Ωκεανίδα Ευρυνόμη κόρη αξιαγάπητη γέννησε τις τρεις Χάριτες τις πανέμορφες. Την Αγλαΐα, την Ευφροσύνη και την Θάλεια την ερατεινή.
910 – 911. Όταν βλέπεις τις τρεις αυτές κόρες διαπιστώνεις ότι πηγές αγάπης, ομορφιάς και έρωτα αναβλύζουν από τα όμορφα μάτια τους που σε παραλύουν.
Ησίοδος, Θεογονία. Κείμενο. Ελεύθερη απόδοση σε πεζό λόγο ώστε να ομοιάζει με την καθημερινή ομιλία, χωρίς φανερό ποιητικό μέτρο αλλά με ρυθμό παράλληλο του αρχαίου κειμένου.
Επίθετα και χαρακτηρισμοί θεοτήτων και άλλων θεϊκών δυνάμεων και όντων.
Στίχος 886 – 887: Μῆτιν/ πλεῖστα θεῶν εἰδυῖαν ἰδὲ θνητῶν ἀνθρώπων. Η Μήτις που γνωρίζει περισσότερα από θεούς και θνητούς.
895 πρώτην μὲν κούρην γλαυκώπιδα Τριτογένειαν.
Τρῑτο-γένεια, ἡ, <γίγνομαι. Όνομα της Αθηνάς. Από τη λίμνη Τριτωνίδα στη Λιβύη, κοντά στην οποία γεννήθηκε η θεά. Άλλοι μεταφράζουν το τριτογένεια ως η γεννηθείσα την τρίτη ημέρα του μήνα, ή το τρίτο κατά σειρά παιδί του Δία, μετά τον Απόλλωνα και την Άρτεμη.
901 λιπαρὴν Θέμιν Η υπέλαμπρη Θέμις.
907 – 908 Εὐρυνόμη Χάριτας τέκε καλλιπαρήους,
Ὠκεανοῦ κούρη πολυήρατον εἶδος ἔχουσα. Η Ωκεανίδα Ευρυνόμη κόρη αξιαγάπητη γέννησε τις τρεις Χάριτες τις πανέμορφες.
πολυ-ήρᾰτος, <ἐράω. Πολύ αγαπητός, αξιαγάπητος.
909 Θαλίην τ᾽ ἐρατεινήν·
ἐρᾰτεινός, -ή, -όν, εράσμιος, γοητευτικός, σε Όμηρ.· λέγεται για άνθρωπο, ἑτάροις ἐρατεινός, ευπρόσδεκτος, αγαπητός στους συντρόφους του
Σημειώσεις
Στ. 886, μῆτις, ἡ, <μάω. Η συμβουλευτική ικανότητα, σοφία, συμβουλή, πανουργία, δόλος.
890. αἱμύλος -η, -ον. Κολακευτικός, αυτός που καλοπιάνει, πανούργος.
890: Ο Ζευς καταπίνει την Μήτιδα που κυοφορεί την κόρη τους Αθηνά. Ο άρχων των θεών «αντιγράφει» τον πατέρα του τον Τιτάνα Κρόνο που κατάπινε τα παιδιά του ( Εστία, Δήμητρα, Ήρα, Ποσειδώνα, Πλούτωνα). 897 – 899: Μετά την Αθηνά η Μήτις θα γεννούσε γιο που θα ήταν ισχυρότερος από τον πατέρα του Δία και θα του έπαιρνε την εξουσία. Αλλά ο Ζευς πρόλαβε και κατάπιε την Μήτιδα και έτσι δε γεννήθηκε ποτέ ο μεγαλόκαρδος διάδοχος που θα γινόταν αυτός άρχων του κόσμου.
896: ἶσον ἔχουσαν πατρὶ μένος καὶ ἐπίφρονα βουλήν. Η θεά Αθηνά ίση με τον πατέρα της Δία. Ας θυμηθούμε ένα απόσπασμα από το Χριστιανικό Σύμβολο της Πίστεως. Το « Πιστεύω»: ..φῶς ἐκ φωτός, Θεὸν ἀληθινὸν ἐκ Θεοῦ ἀληθινοῦ, γεννηθέντα οὐ ποιηθέντα, ὁμοούσιον τῷ Πατρί, δι᾿ οὗ τὰ πάντα ἐγένετο.
903 ὠρεύω, <ὤρα. Προσέχω, φροντίζω.
Οι Τρεις Χάριτες: Με την Ωκεανίδα Ευρυνόμη κόρη αξιαγάπητη γέννησε τις τρεις Χάριτες τις πανέμορφες. Την Αγλαΐα, την Ευφροσύνη και την Θάλεια την ερατεινή. 910 – 911. Όταν βλέπεις τις τρεις αυτές κόρες διαπιστώνεις ότι πηγές αγάπης, ομορφιάς και έρωτα αναβλύζουν από τα όμορφα μάτια τους που σε παραλύουν από πόθο.( έρως λυσιμελής)
λῡσι-μελής, <μέλος. αυτός που ξεκουράζει, λύει, τα μέλη του σώματος. Έρωτας, ύπνος..
-Σύμφωνα με την επικρατέστερη μυθολογική παράδοση το πρώτο θεϊκό ζευγάρι στον κόσμο ήταν η Γαία (γη) και ο αστερόεις Ουρανός. Η Γαία και ο Ουρανός γεννούν 6 Τιτάνες ( Ωκεανός, Κοίος, Κρίος, Υπερίων, Ιαπετός και Κρόνος), 6 Τιτανίδες ( Θεία, Τηθύς, Φοίβη, Μνημοσύνη, Θέμις, Ρέα). Ακόμα έφεραν στον κόσμο τους Εκατόγχειρες ( Βριάρεω, Γύγη, Κόττο), τους Κύκλωπες ( Βρόντη, Στερόπη, Άργη) και τους Γίγαντες.
-Ο Τάρταρος ή Τάρταρα ήταν ο μυθικός τόπος όπου εγκλείονται και βασανίζονται οι υβριστές θεών και ανθρώπων. Βαθύ υπόγειο βάραθρο. Στα Τάρταρα γκρέμισε ο Δίας τους Τιτάνες και τον πατέρα του, τον Τιτάνα Κρόνο, όταν τον ανέτρεψε.
1*. Αρχιτέκτων. Ιστορικός Αρχιτεκτονικής. Ιστορικός Τέχνης.
2*. Στους αγαπημένους μου Ιωάννα – Μαρίνα, Ειρήνη, Κωνσταντίνο, Μπάμπη, Νίκο.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας