Οταν έγραφαν πριν από λίγα χρόνια οι «Μεσιέ Ντιπόν» στην «Κριτική της αισιοδοξίας» ότι «δεν υπάρχει χρόνος για το μέλλον», δεν ήξεραν καν για τον πίνακα του χάους με το σημερινό αδιέξοδο ύψος του παγκόσμιου χρέους.
Δεν χρειάζονται βαθιές και περισπούδαστες αναλύσεις για το πώς φτάσαμε ώς εδώ και πώς θα βρεθεί η φόρμουλα διαφυγής από την ατέρμονη οφειλή όλων προς όλους.
Ας ακούσουμε απλά αυτούς τους ριζοσπάστες κινηματίες ακτιβιστές στη Βρετανία (με το ψευδώνυμο «Μεσιέ Ντιπόν») που από τις αρχές του αιώνα έλεγαν ότι «τα γεγονότα θα ξεράσουν τα απαραίτητα ευρήματα από την κοιλιά της γης»…
Εγραφαν: «Η χαρωπή πορεία της προόδου δεν έφτασε μόλις τώρα σε αδιέξοδο, ακόμη κι αν έτσι φαίνεται».
«Ο επεκτατισμός έχει προ πολλού τελειώσει και αυτό που έχει απομείνει είναι να πετάμε μέταλλο σε άχρηστα έρημα εδάφη».
«Φαίνεται ότι το κεφάλαιο επιθυμεί να θεωρητικοποιήσει το χειρότερο σενάριο απουσίας διεξόδου».
«Ολοι τους επιδίδονται με σύνεση στο κλάδεμα των χειρότερων υπερβολών».
«Οι κυβερνήσεις δεν έχουν σχεδιαγράμματα, φλέγοντα οράματα, ούτε καν σχέδια για το μέλλον, αλλά απειλούν τους πληθυσμούς τους με ένα παρόν που μαστίζεται από αυξανόμενη αστάθεια».
ΥΓ.: Αν κάποιος θέλει να δει την αλήθεια των τρομακτικών αριθμών και την εκτόξευση των μεγεθών του χρέους, δεν χρειάζεται να απασχολεί το μυαλό του με φιλοσοφικές ανησυχίες μηδενιστικού ριζοσπαστικού λόγου, όπως των συγγραφέων που παρέθεσα. Αρκεί να διαβάσει τρέχουσες αναλύσεις σε sites, όπως το bankingnews.gr, όπου διαβάζουμε (16/8): Από την έναρξη της πανδημίας, το χρέος έχει αυξηθεί κατά 21%, προσθέτοντας 54,1 τρισεκατομμύρια δολάρια στο παγκόσμιο σύνολο.
Σήμερα, το μεγαλύτερο μερίδιο του χρέους κατέχουν οι μη χρηματοπιστωτικές εταιρείες, στα 94,1 τρισεκατομμύρια δολάρια, ενώ ο κρατικός δανεισμός ακολουθεί πολύ πίσω στα 91,4 τρισεκατομμύρια δολάρια.
Εν τω μεταξύ, ο χρηματοπιστωτικός τομέας έχει χρέος 70,4 τρισεκατομμυρίων δολαρίων και τα νοικοκυριά έχουν 59,1 τρισεκατομμύρια δολάρια.
Ενώ τα μέτρα τόνωσης των οικονομιών τροφοδότησαν μια μοναδική στο μέγεθός της νομισματική επέκταση – αυξάνοντας το κόστος χρηματοδότησης και πιέζοντας δημοσιονομικά τις οικονομίες που καταγράφουν ελλείμματα.
Στις ΗΠΑ, το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους είναι πλέον περισσότερο από τις αμυντικές δαπάνες και το ύψος των τοκοχρεολυσίων πρόκειται να αυξηθεί περαιτέρω.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας