Ημουν στις Πρέσπες πριν από έξι χρόνια, ευτυχής που μια διαδρομή 27 ετών του Μακεδονικού έφτανε σε αίσιο τέλος με μια ιστορική συμφωνία, η οποία κατέστη δυνατή χάρη στην πολιτική βούληση εκατέρωθεν των συνόρων, που άλλοτε ήταν σύνορα και του Ψυχρού Πολέμου στα Βαλκάνια.
Τσίπρας και Ζάεφ εκπροσώπησαν ως πρωθυπουργοί φιλειρηνικές και αντιφασιστικές παραδόσεις των λαών της Ελλάδας και της Βόρειας Μακεδονίας. Ναι, και οι Βορειομακεδόνες συμμετείχαν ενεργά στον αντιφασιστικό αγώνα, πολλοί μέσα από τις τάξεις του ΕΑΜ, αφού είχαν γεννηθεί και μεγαλώσει στην Ελλάδα.
Θυμίζω ότι το Μακεδονικό προέκυψε ως πρόβλημα το 1991 με τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας, που άλλοι απέδωσαν στη Γερμανία και άλλοι στην Αμερική, αφήνοντας στο απυρόβλητο ομοσπονδιακές ανισότητες και ακραίους εθνικισμούς, που ποτέ δεν έλειψαν, αν και υποδαυλιζόμενοι στο πλαίσιο της ενιαίας Γιουγκοσλαβίας, με επίκεντρο το Κόσοβο.
Η τότε κυβέρνηση Μητσοτάκη, με ΥΠΕΞ τον Αντώνη Σαμαρά, αν και συναίνεσε στη διαίρεση της Γιουγκοσλαβίας, είδε απειλή από την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας-ΠΓΔΜ, η οποία αποχώρησε εντελώς αναίμακτα από την ομοσπονδία.
Πριμοδοτήθηκε, λοιπόν, εθνικιστική υστερία στην Ελλάδα, με σύνθημα «η Μακεδονία είναι μία και ελληνική», με συνέπεια την αρχικά ομόφωνη εθνική θέση (πλην ΚΚΕ) ότι «η Ελλάδα δεν αναγνωρίζει χώρα με το όνομα Μακεδονία ή παράγωγά του», θέση κυρίως του Σαμαρά, αλλά σθεναρά υποστηριζόμενη από το ΠΑΣΟΚ και μεγάλη μερίδα του ΣΥΝ, που το 1992 μετεξελίχθηκε σε ενιαίο κόμμα.
Ευτυχώς έγκαιρα το κόμμα μας προχώρησε στην πρόταση σύνθετης ονομασίας με γεωγραφικό προσδιορισμό για όλες τις χρήσεις, που γρήγορα έγινε και εθνική θέση, καθώς και η Ε.Ε. απαιτούσε συμβιβασμό, ενώ το ζήτημα είχε παραπεμφθεί στον ΟΗΕ.
Μετά το 1993, τα πράγματα αρχικά δυσκόλεψαν, αλλά το 1995, ο τότε πρωθυπουργός Ανδρέας Παπανδρέου έκανε την ιστορική επιλογή υπογραφής της Ενδιάμεσης Συμφωνίας διά της οποίας η γειτονική μας χώρα εντάχθηκε στον ΟΗΕ ως ΠΓΔΜ. Συμφωνία που συνοδεύτηκε από το άνοιγμα πρεσβειών σε Αθήνα και Σκόπια.
Στη μετά Γκλιγκόροφ εποχή, σημείωσε άνοδο στην ΠΓΔΜ το εθνικιστικό VMRO με πρωθυπουργό τον Γκρούεφσκι, φυγόδικο το 2015 στην Ουγγαρία του Ορμπαν. Ομως, το 2016, τις εκλογές κέρδισε η Σοσιαλδημοκρατική Ενωση με ηγέτη τον Ζόραν Ζάεφ, στη δε Ελλάδα ήταν ήδη πρωθυπουργός ο Αλέξης Τσίπρας με υπουργό Εξωτερικών τον Νίκο Κοτζιά.
Αυτή ήταν λοιπόν η διαδρομή Αθήνα-Πρέσπες και αντίστοιχα Σκόπια-Πρέσπες, που κράτησε 27 χρόνια, με αρνητικές συνέπειες για την εξωτερική πολιτική της Ελλάδας, από την οποία χάθηκε για μεγάλο διάστημα ο βαλκανικός ορίζοντας. Ζητούνται διδάγματα!
*Υπεύθυνος του Γραφείου Ειρήνης του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας