Η ατμόσφαιρα πολιορκημένου φρουρίου που κυριαρχεί στην Τεχεράνη τους τελευταίους μήνες καλώς εχόντων των πραγμάτων ευνοεί μια ατμόσφαιρα εθνικής ενότητας και συσπείρωσης.
Από την άλλη μεριά, είναι αδύνατον στην προεκλογική εκστρατεία των 50 ημερών για την εκλογή διαδόχου του Ραΐσι να μην καταγραφεί ο απόηχος της εξεγερσιακής διαμαρτυρίας υπέρ του εκδημοκρατισμού που κατεστάλη με πρωτοφανή βιαιότητα.
Μια ματιά στην πρόσφατη ιστορία του Ιράν πιστοποιεί ότι οι αντιθέσεις μετριοπαθών και σκληροπυρηνικών στους κόλπους της θρησκευτικής και της πολιτικής ηγεσίας της χώρας δεν οδήγησαν ποτέ σε αντιφάσεις και ανατροπές στην εξωτερική πολιτική.
Οταν στις αρχές του 2013 άρχισαν οι μυστικές συνομιλίες Ιράν - ΗΠΑ στο Ομάν, υπήρχε έγκριση του θρησκευτικού ηγέτη της χώρας Αγιατολάχ Χαμενεΐ.
Ειρωνεία της τύχης, ο θάνατος του προέδρου και του υπουργού Εξωτερικών του Ιράν συνέπεσε με το τελεσίγραφο του Γκαντζ προς τον Νετανιάχου, που αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο ανατροπής της κυβέρνησης του Ισραήλ στις αρχές Ιουνίου.
Το Ιράν, που θα παραλάβει ο διάδοχος του Ρεΐσι, έχει κάνει σημαντικά βήματα.
Το καλοκαίρι του 2023 μετά από μεσολάβηση της Κίνας, το Ιράν αποκατέστησε διπλωματικές σχέσεις με τη Σαουδική Αραβία.
Ετσι, στα τέλη Σεπτεμβρίου ο πρόεδρος του Ιράν Ρεΐσι συμμετείχε στην κοινή σύνοδο κορυφής του Αραβικού Συνδέσμου και στην Ισλαμική Διάσκεψη στο Ριάντ.
Σχεδόν ταυτόχρονα πληροφορίες από τον Λευκό Οίκο αποκάλυπταν την πυρετώδη προσπάθεια των ΗΠΑ για τη σύμπηξη στρατηγικής συμμαχίας Ισραήλ - Σαουδικής Αραβίας με στόχο την εξισορρόπηση της περιφερειακής εμβέλειας του Ιράν.
Στο αμερικανικό σχέδιο υπήρχε πρόβλεψη για την έναρξη μιας μη αντιστρέψιμης δυναμικής προς την κατεύθυνση δημιουργίας ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους.
Είναι φανερό ότι η δυναμική προσέγγισης Ιράν - Σαουδικής Αραβίας ανησυχούσε τις ΗΠΑ με δεδομένη τη σύγκρουση Ουάσιγκτον - Ριάντ για την τιμή του πετρελαίου.
Ετσι, η Τεχεράνη προβάλλει τα τελευταία χρόνια όχι ως απειλή, αλλά ως παράγων σταθεροποίησης αλλά και αποτροπής κάθε προσπάθειας παράκαμψής της στα μέτωπα της Μέσης Ανατολής.
Ο διάδοχος του Ραΐσι θα κληθεί να αντιμετωπίσει δύο μεγάλες προκλήσεις: την ανάγκη ελεγχόμενου ανοίγματος του αυταρχικού καθεστώτος και ταυτόχρονα την αποδοχή της παρουσίας και της επιρροής του στο Ιράκ, στη Συρία, στον Νότιο Λίβανο και στην Υεμένη.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας