Το 2018 το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης επικύρωσε τη στρατηγική της Ε.Ε. για τη νεολαία με ένα κείμενο στοχοθεσίας που θέτει προτεραιότητες για την Ενωση και τα κράτη-μέλη της. Ενα κείμενο αποτέλεσμα συλλογικής διαδικασίας διαβούλευσης με νέους και νέες από τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. το χρονικό διάστημα 2017-2018. Με απλά λόγια δηλαδή, βλέπουμε την αρχή μιας συντονισμένης προσπάθειας εκ μέρους της Ε.Ε. ώστε να γίνει η Γηραιά Ηπειρος λίγο πιο νέα, να συνδεθεί η Ενωση με τις νέες γενιές.
Ωστόσο από το 2019 στην Ελλάδα δεν υπάρχει συνολική στρατηγική για τη νεολαία. Δεν υπάρχει δομημένος διάλογος με τους νέους και νέες και οι στόχοι της Ε.Ε. δεν έχουν ενσωματωθεί στην εθνική πολιτική. Ενδεικτικές θεματικές της στοχοθεσίας που έθεσαν οι ίδιοι οι νέοι Ευρωπαίοι και Ευρωπαίες -όπως η ισότητα και η συμπερίληψη, η ενίσχυσης της αυτονομίας για τη μετάβασή τους στην ενήλικη φάση της ζωής τους, η επαρκής ενημέρωση και πληροφόρηση, η ποιοτική εκπαίδευση και η ενίσχυση της συμμετοχής σε θεσμικές διαδικασίες και δημοκρατικά όργανα- δεν αντικατοπτρίζονται ουσιαστικά σε μια συμπαγή στρατηγική θέσεων και προτάσεων της χώρας μας.
Φυσικά η διαδικασία ενσωμάτωσης των νέων δεν είναι ούτε στατική ούτε κλειστή, ούτε αποκλειστικά δουλειά της Ε.Ε. Η πολιτική της Ενωσης για τη νεολαία αξιολογείται διαρκώς από τους πολίτες των κρατών-μελών μέσα από θεσμοθετημένα εργαλεία εμβάθυνσης και έναν ανοιχτό-διαρκή κύκλο διαλόγου. Τα εθνικά και τοπικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι νέοι πρέπει να αντικατοπτρίζονται στις πρωτοβουλίες των θεσμικών φορέων σε κάθε χώρα. Στην Ελλάδα δυστυχώς, δίχως διαδικασίες δομημένου διαλόγου με νέους και νέες, η προτεραιοποίηση και αξιολόγηση των στόχων εκ μέρους της χώρας ως μέλους της Ε.Ε. κατ’ ουσίαν κατέστη ανέφικτη.
Οι ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου είναι μια καλή ευκαιρία αυτό να αρχίσει να αλλάζει. Να επανεξετάσουμε τη σχέση μας με την ευρωπαϊκή πολιτική για τη νεολαία. Να αξιοποιήσουμε τα διαθέσιμα εργαλεία για να ορίσουμε, να κατανοήσουμε και να εκφράσουμε καλύτερα τα προβλήματα και τις αγωνίες της γενιάς μας. Βασισμένοι σε έναν αμοιβαία επωφελή διάλογο με τις νεότερες γενιές, μπορούμε να δημιουργήσουμε μια πιο ανταποδοτική σχέση αλληλεπίδρασης που θα μας επιτρέψει να ενσωματώσουμε αποτελεσματικότερα τους πολύτιμους αυτούς πόρους που ονομάζουμε «νέους».
* Υποψήφιος ευρωβουλευτής και επικεφαλής Δικτύου Νεολαίας ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛΛ.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας