Αθήνα, 17°C
Αθήνα
Ελαφρές νεφώσεις
17°C
17.6° 15.2°
2 BF
77%
Θεσσαλονίκη
Ελαφρές νεφώσεις
17°C
17.7° 16.4°
2 BF
85%
Πάτρα
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
18.2° 15.5°
3 BF
78%
Ιωάννινα
Αραιές νεφώσεις
14°C
13.9° 13.9°
2 BF
88%
Αλεξανδρούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
15°C
14.9° 14.9°
0 BF
77%
Βέροια
Σποραδικές νεφώσεις
15°C
15.2° 15.2°
2 BF
80%
Κοζάνη
Αραιές νεφώσεις
11°C
11.4° 11.4°
0 BF
94%
Αγρίνιο
Αραιές νεφώσεις
17°C
16.5° 16.5°
2 BF
86%
Ηράκλειο
Ελαφρές νεφώσεις
16°C
16.4° 15.5°
2 BF
93%
Μυτιλήνη
Ελαφρές νεφώσεις
17°C
17.1° 15.9°
1 BF
70%
Ερμούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
16°C
16.5° 16.5°
2 BF
69%
Σκόπελος
Σποραδικές νεφώσεις
17°C
16.8° 16.8°
2 BF
79%
Κεφαλονιά
Αίθριος καιρός
17°C
17.0° 17.0°
2 BF
49%
Λάρισα
Αραιές νεφώσεις
14°C
13.9° 13.9°
0 BF
100%
Λαμία
Αραιές νεφώσεις
18°C
18.3° 16.2°
1 BF
65%
Ρόδος
Ελαφρές νεφώσεις
18°C
17.8° 17.7°
5 BF
78%
Χαλκίδα
Ελαφρές νεφώσεις
16°C
16.6° 15.8°
0 BF
77%
Καβάλα
Ελαφρές νεφώσεις
15°C
15.3° 15.3°
2 BF
72%
Κατερίνη
Σποραδικές νεφώσεις
17°C
16.6° 16.6°
1 BF
84%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
12°C
11.9° 11.9°
1 BF
94%
ΜΕΝΟΥ
Πέμπτη, 24 Απριλίου, 2025
stournaras
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI

Κριτικές παρατηρήσεις στην ετήσια έκθεση της Τραπέζης της Ελλάδος

Εχει παρατηρηθεί ότι οι ετήσιες εκθέσεις της Τραπέζης της Ελλάδος αντιμετωπίζονται από τη δημόσια πολιτική σφαίρα ως κάτι γλωσσικά κείμενα όπως αυτά που γράφουμε στις «εκθέσεις ιδεών» στη γυμνασιακή εκπαίδευσή μας. Ούτε ο «συνταγματικός λαός» ούτε η κοινωνία των πολιτών και πολύ περισσότερο ούτε το υφιστάμενο πολιτικό και κομματικό σύστημα ενδιαφέρονται έστω στοιχειωδώς να πληροφορηθούν τι γράφει και για ποιο πρόβλημα μιλάει ο εκάστοτε διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος.

Αυτή είναι η πρώτη εισαγωγική κριτική παρατήρησή μου σχετικά με την πρόσφατη έκθεση οικονομικών δραστηριοτήτων στην ελληνική πολιτική κοινωνία, την οποία συνέταξε ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας. Το κείμενο που δημοσιεύθηκε ως έκθεση της Τραπέζης της Ελλάδος εκφράζει το φονταμενταλιστικό πνεύμα στη σύγχρονη φιλελεύθερη οικονομία. Διατυπώνεται η άποψη ότι οι κοινωνικές και οικονομικές ανισότητες μπορούν να αντιμετωπιστούν στο κοινωνικό έδαφος της ελληνικής κοινωνίας με μεγαλύτερες (σε ποσοστό) και περισσότερο ποιοτικές αναπτυξιακές επιλογές. Αυτή όμως η θετικιστική λογική της οικονομικής ανάπτυξης δεν αντιλαμβάνεται ο συντάκτης του κειμένου ότι θα οδηγήσει τη χώρα μας και την κοινωνία μας στην άβυσσο κατά τα επόμενα χρόνια;

Επειδή θέλω να μιλήσω για την έκθεση και όχι για τον πολιτικό άνδρα Γιάννη Στουρνάρα επισημαίνω το εξής: η θεσμική θέση που κατέχει ο καθένας μας καθίσταται τελικά το ίδιο το δέρμα του. Ο Γιάννης Στουρνάρας δεν περίμενα ποτέ να υπογράφει ένα κείμενο-έκθεση, στο οποίο ζητάει δήθεν «ποιοτικές» επενδύσεις, για να γίνει επιτέλους η Ελλάδα ο παράδεισος των επενδυτών σε παγκόσμιο επίπεδο.

Ας υποθέσουμε ότι ζω και η καθημερινή ζωή μου εκτείνεται σε δύο-τρία γειτονικά τετράγωνα στη Νίκαια, στο Κερατσίνι και εγώ ως εργάτης στην καθημερινή δουλειά θέλω να μάθω τι μου λέει ο Γιάννης Στουρνάρας.

Η απάντηση στο ερώτημά μου είναι αφοπλιστική: Εσύ, μου λέει ο Στουρνάρας, ο διανοούμενος και καθηγητής Πανεπιστημίου και εσύ, εργάτη από τη Νίκαια, δεν μπορείτε να ενταχθείτε στην πολιτική κοινωνία που μοιράζει τα κονδύλια και τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης. Τα κονδύλια και οι πόροι αυτού του Ταμείου προορίζονται για άλλες κοινωνικές ομάδες!

Είναι, τελικά, τραγικό και ειρωνικό πράγμα για την ίδια την υπόσταση της ελληνικής κοινωνίας μας ως πολιτικής οντότητας να μην μπορούν τα άτομα (επί του προκειμένου αναφέρομαι στον συνάδελφό μου Γιάννη Στουρνάρα) όταν αναλαμβάνουν μια θεσμική θέση να γράφουν τελικά ένα κείμενο, όπως είναι αυτό που έχει τον τίτλο: «Εκθεση της Τραπέζης της Ελλάδος». Αυτό το κείμενο είναι το γλωσσικό υπόλοιπο της οικονομικής ανάπτυξης. Επιτέλους χρειάζεται όλοι μας να κατανοήσουμε το εξής απλό πράγμα: το οποιοδήποτε μοντέλο ανάπτυξης που θεσμοθετείται εάν δεν μας εξασφαλίζει τις κοινωνικές συνθήκες του «ευ ζην» (Αριστοτέλης) τι νόημα έχει!

Η εκκωφαντική σιωπή του Γιάννη Στουρνάρα για την κρατική εθνική διαχείριση των πόρων και των κονδυλίων του «Ταμείου Ανάκαμψης» είναι όχι μόνο χαρακτηριστική. Είναι, κατά τη θεωρητικο-πολιτική άποψή μου, η «πολιτική αποκάλυψη» μιας πολιτικής κοινωνίας, η οποία έχει καθηλωθεί σε ένα καθεστώς «συνειδησιακής καχεξίας»!

*Καθηγητής Πολιτικής Φιλοσοφίας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Κριτικές παρατηρήσεις στην ετήσια έκθεση της Τραπέζης της Ελλάδος

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας