Πώς θα εξελιχθούν οι διαδηλώσεις της αντιπολίτευσης στο Βελιγράδι με αίτημα την ακύρωση της πρόσφατης εκλογικής αναμέτρησης, με το επιχείρημα ότι έγιναν υπό συνθήκες βίας και νοθείας;
Και, για να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους, πόσο πιθανό μπορεί να είναι μια εκτός ελέγχου αντιπαράθεση του προέδρου Βούτσιτς και της κυβέρνησής του με την αντιπολίτευση να οδηγήσει στην εμπλοκή των ΗΠΑ και της Ε.Ε. αλλά και της Ρωσίας;
Η Σερβία και η Βοσνία-Ερζεγοβίνη είναι πλέον οι δύο μόνο χώρες της πρώην Γιουγκοσλαβίας που δεν είναι μέλη του ΝΑΤΟ.
Μέχρι τώρα το σενάριο εμπλοκής της Δύσης και της Ρωσίας αναφερόταν σε ενδεχόμενη απόσχιση της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας από τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη και στη συνέχεια ενσωμάτωσή της στη Σερβία.
Σήμερα ένα νέο σενάριο σκιάζει τα Δυτικά Βαλκάνια, η μετεξέλιξη του σημερινού κύματος μετεκλογικής διαμαρτυρίας σε ανοιχτή σύγκρουση κυβέρνησης-αντιπολίτευσης, με τις δύο αντίπαλες πλευρές να ζητούν τη στήριξη της Δύσης και της Ρωσίας.
Ενα είναι βέβαιο, ότι ενδεχόμενη απόπειρα ανατροπής του Βούτσιτς θα προκαλέσει την εμπλοκή της Ρωσίας.
Αλλωστε, η πρώην Γιουγκοσλαβία ήταν το πρώτο πεδίο επέμβασης της Ρωσίας μετά τη διάλυση της ΕΣΣΔ το 1991.
Τον Φεβρουάριο του 1994, ο Ρώσος διπλωμάτης Βιτάλι Τσούρκιν διαπραγματεύτηκε με τη σερβοβοσνιακή ηγεσία την απομάκρυνση των βαρέων όπλων των δυνάμεων του Μλάντιτς που είχαν περικυκλώσει το Σαράγεβο.
Ετσι, ματαιώθηκαν οι βομβαρδισμοί που είχε αποφασίσει το ΝΑΤΟ.
Πέντε χρόνια αργότερα, τον Ιούνιο του 1999, αμέσως μετά την απόσυρση των σερβικών δυνάμεων ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις κατέλαβαν την Πρίστινα προκαλώντας την οργή του επικεφαλής των ΝΑΤΟϊκών δυνάμεων, στρατηγού Κλαρκ.
Με τη Ρουμανία να διεκδικεί μείζονα ρόλο στο ΝΑΤΟ και με τη Μολδαβία να ζητά τη μόνιμη εγκατάσταση στο έδαφός της, ενδεχόμενη παρουσία ρωσικών δυνάμεων στη Σερβία εξυπακούεται ότι δεν θα μπορεί να θεωρηθεί συμβολική.
Το τελευταίο που θα ήθελαν αυτή τη στιγμή ΗΠΑ και Ε.Ε. θα ήταν μια σύγκρουση στα Βαλκάνια, όμως οι εξελίξεις έχουν τη δική τους δυναμική.
Το status quo στην πρώην Γιουγκοσλαβία που καθιέρωσαν η Συνθήκη του Ντέιτον το 1995 και η Συμφωνία της Οχρίδας το 2001, είναι ετοιμόρροπο και αρκεί ένα πέταγμα πεταλούδας για να καταρρεύσει.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας