Σχεδόν ταυτόχρονα με τον Βασίλη Βασιλικό, έφυγε από τη ζωή ο βετεράνος του ΒΒC και επί χρόνια πρόεδρος της ιστορικής Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών, Παύλος Ναθαναήλ.
Παιδί του Ελληνισμού της Αιγύπτου, διέγραψε πορεία στη ζωή 86 χρόνων, πλούσια σε εμπειρίες και επιτεύγματα ως δημοσιογράφος και συγγραφέας, καθώς και ενεργός σε διάφορες κινήσεις είτε επρόκειτο για την Κίνηση Πολιτών Κατά του Ρατσισμού είτε για το Παρατηρητήριο Διεθνών Οργανισμών και Παγκοσμιοποίησης-ΠΑΔΟΠ, του οποίου υπήρξε αντιπρόεδρος.
Ο Ναθαναήλ ευτύχησε να έρθει στην Αθήνα για σπουδές σε περίοδο άνθησης των δημοκρατικών αγώνων των φοιτητών, με κυρίαρχα τα αιτήματα του «1-1-4» και του 15% για την Παιδεία, όταν και έκανε τα πρώτα δημοσιογραφικά βήματα στην «Πανσπουδαστική», όργανο της Εθνικής Φοιτητικής Ενωσης Ελλάδας-ΕΦΕΕ, ιδρυμένης το 1963, αμέσως μετά τη δολοφονία του Γρηγόρη Λαμπράκη που είχε συγκλονίσει το πανελλήνιο.
Βρέθηκε, λοιπόν, μεταγενέστερα στο εργασιακό περιβάλλον της ελληνικής εκπομπής του BBC, κατάλληλα προετοιμασμένος, ιδιαίτερα όταν επιβλήθηκε στην Ελλάδα η φασιστική δικτατορία του 1967, στη διάρκεια της οποίας ο Παύλος συνέβαλε με το έργο του στην ανύψωση του δημοκρατικού φρονήματος του ελληνικού λαού. Γρήγορα βρέθηκε στη θέση του διευθυντή της ελληνικής εκπομπής και στη συνέχεια διευθυντής προγραμμάτων Νότιας Ευρώπης του βρετανικού ραδιοφώνου.
Προσωπικά, είχα ακουστά για τον Ναθαναήλ στο Λονδίνο, αλλά τον γνώρισα από κοντά στην Αθήνα, προτείνοντάς του να μας βοηθήσει στον τομέα δράσης του Συνδέσμου Μπάιρον για τον Φιλελληνισμό και τον Πολιτισμό, με στόχο την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα. Δράση που απαιτούσε βρετανικές επαφές, τις οποίες διέθετε, καθώς επισκεπτόταν συχνά το Λονδίνο. Πίστευε ακράδαντα ότι με τη δυνατή φωνή του μεγάλου ποιητή και κορυφαίου των φιλελλήνων λόρδου Βύρωνα, το δίκαιο ελληνικό αίτημα θα έβρισκε παγκόσμια απήχηση. Στη γραμμή αυτή, δηλαδή, την ανάδειξη του οικουμενικού χαρακτήρα της διεκδίκησης, μακριά από εθνικιστικές κορόνες και κουτοπονηριές σαν την πρόσφατη του Μητσοτάκη, επέμενε ώς το τέλος.
Πολιτικά ενεργός πάντοτε, αλλά στην πολιτική δεν είχε ιδιαίτερες επιδόσεις, αν και διεκδίκησε την εκλογή του ως περιφερειακός σύμβουλος Αττικής με τη Ρένα Δούρου το 2014, ενώ το δύσκολο για τον ΣΥΡΙΖΑ 2015, έγινε μέλος στην Ο.Μ. Παγκρατίου, της οποίας ακόμη και τα γραφεία είχαμε στερηθεί από την τότε διάσπαση, που ωστόσο είχε συνοδευτεί από νίκη στις βουλευτικές εκλογές του Σεπτεμβρίου.
Τιμή μας που συμπορευτήκαμε για την ειρήνη, τη δημοκρατία και στο βυρωνικό κίνημα.
*Προέδρος του Συνδέσμου Μπάιρον για τον Φιλελληνισμό και τον Πολιτισμό
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας