Αθήνα, 19°C
Αθήνα
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
20.7° 17.8°
2 BF
76%
Θεσσαλονίκη
Σποραδικές νεφώσεις
21°C
22.8° 19.8°
2 BF
58%
Πάτρα
Αραιές νεφώσεις
20°C
21.0° 18.3°
2 BF
69%
Ιωάννινα
Σποραδικές νεφώσεις
18°C
17.9° 17.9°
3 BF
63%
Αλεξανδρούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
22°C
21.9° 21.9°
3 BF
56%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
21°C
20.9° 20.9°
0 BF
68%
Κοζάνη
Αυξημένες νεφώσεις
16°C
16.4° 16.4°
3 BF
48%
Αγρίνιο
Αυξημένες νεφώσεις
21°C
21.1° 21.1°
1 BF
65%
Ηράκλειο
Ασθενείς βροχοπτώσεις
21°C
20.8° 19.4°
4 BF
68%
Μυτιλήνη
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
18.3° 18.2°
1 BF
59%
Ερμούπολη
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
19.1° 19.1°
3 BF
62%
Σκόπελος
Ελαφρές νεφώσεις
18°C
17.7° 17.7°
3 BF
77%
Κεφαλονιά
Σποραδικές νεφώσεις
21°C
20.9° 19.8°
4 BF
73%
Λάρισα
Αυξημένες νεφώσεις
22°C
21.8° 21.8°
2 BF
55%
Λαμία
Σποραδικές νεφώσεις
22°C
24.0° 18.9°
2 BF
52%
Ρόδος
Αραιές νεφώσεις
19°C
19.3° 19.3°
2 BF
81%
Χαλκίδα
Αραιές νεφώσεις
20°C
20.0° 20.0°
2 BF
52%
Καβάλα
Ελαφρές νεφώσεις
19°C
19.4° 18.3°
3 BF
75%
Κατερίνη
Αραιές νεφώσεις
22°C
22.2° 22.2°
2 BF
60%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
18.0° 18.0°
2 BF
58%
ΜΕΝΟΥ
Πέμπτη, 24 Απριλίου, 2025
europe-kornetis
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

50 χρόνια Πολυτεχνείο: τα παιδιά της Δικτατορίας στις Βρυξέλλες

Με μεγάλη επιτυχία στέφθηκε η εκδήλωση για τα 50 χρόνια από την εξέγερση του Πολυτεχνείου που οργάνωσε ο Ελληνικός Κύκλος Σύγχρονων Μελετών (με έδρα τις Βρυξέλλες) ανήμερα της επετείου σε ειδική αίθουσα του Πανεπιστημίου Βρυξελλών. Σε μια κατάμεστη αίθουσα και με άξονα το βραβευμένο βιβλίο του Κωστή Κορνέτη «Τα παιδιά της Δικτατορίας», ο συγγραφέας συζήτησε με τους προσκεκλημένους του Κύκλου, Σωτήρη Βαλντέν, ειδικό αναλυτή του ΕΛΙΑΜΕΠ, και Γιάννη Οικονομίδη, θεατρικό συγγραφέα, τα γεγονότα εκείνων των ημέρων, το φοιτητικό κίνημα στη δικτατορία, την προφορική ιστορία, τις μεταλλαγές που επέφερε η οικονομική κρίση στη συλλογική μνήμη του Πολυτεχνείου και τους κινδύνους του αναθεωρητισμού.

Ο Κωστής Κορνέτης, επίκουρος καθηγητής Σύγχρονης Ιστορίας του Πανεπιστημίου της Μαδρίτης, έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην ανάδειξη της διεθνούς διάστασης του Πολυτεχνείου και στη σημασία του κοινωνικού, πολιτικού και πολιτιστικού υπόβαθρου που γέννησε τη γενιά του Πολυτεχνείου. Παρουσίασε με τρόπο λεπτομερή τον κομβικό ρόλο που διαδραματίζουν οι γενιές στο αφήγημα του βιβλίου και την ιδιαίτερη αξία της σύζευξης λαϊκής και λόγιας κουλτούρας.

Ο Σωτήρης Βαλντέν επισήμανε την επικαιρότητα των μηνυμάτων του Πολυτεχνείου και την αξία του ως στοιχείου συνοχής της Ελληνικής Δημοκρατίας. Ανέλυσε με τρόπο διεξοδικό το κλίμα της εποχής, τις νεανικές κουλτούρες, τον ρόλο των αριστερών κινημάτων και των φοιτητικών συλλόγων εκείνες τις ημέρες. Από την πλευρά του, ο Γιάννης Οικονομίδης ανέδειξε την πολιτιστική διάσταση του Πολυτεχνείου, ιδιαίτερα δε το αποτύπωμά του στο θέατρο, την ποίηση και τη μουσική, ενώ έδωσε έμφαση σε μια κάπως παραμελημένη διάσταση της σχετικής βιβλιογραφίας, αυτήν της μιντιακής κάλυψης της εξέγερσης από τα αμερικανικά ραδιοτηλεοπτικά δίκτυα της εποχής.

Εκ μέρους του Κύκλου, oι συντονιστές Μιχάλης Κρητικός και Ηλίας Σωτήρχος επισήμαναν την πρωτοτυπία του βιβλίου, τον εμπεριστατωμένο τρόπο με τον οποίο προσεγγίζει το ευρύτερο πλαίσιο εκείνης της εποχής και την αναγκαιότητα τέτοιων εκδηλώσεων για τη διατήρηση της ιστορικής μνήμης. Επισήμαναν ότι ο Κύκλος θα συνεχίσει να προάγει τη δημόσια ιστορία και να οργανώνει δράσεις για την ενίσχυση της δημόσιας μνήμης και την ανάδειξη των έργων Ελλήνων ερευνητών ειδικά στον χώρο των κοινωνικών και ανθρωπιστικών επιστημών, τα οποία αναδεικνύουν τη σύνθετη ιστορική εμπειρία πέρα από τα αυτονόητα και τα στερεότυπα.

Η συζήτηση που ακολούθησε επικεντρώθηκε στην ανάγκη περαιτέρω έρευνας αρκετών –ακόμα– ανεξερεύνητων διαστάσεων των γεγονότων εκείνων όπως ο ρόλος της κουλτούρας της διαμαρτυρίας αλλά και το πώς βίωσαν τα γεγονότα εκείνα όσοι βρέθηκαν έξω από το ιστορικό κτίριο. Αρκετές ερωτήσεις εστίασαν στον ρόλο της «μεταβατικής» Δικαιοσύνης στην Ελλάδα τους πρώτους δεκαοχτώ μήνες της μετάβασης, από την πτώση της χούντας τον Ιούλιο του 1974 και την έναρξη της Μεταπολίτευσης μέχρι και το τέλος του 1975 και στην αποτίμηση της επιτυχίας της δικαστικής αυτής διαδικασίας. Αρκετοί αναφέρθηκαν και στην αξία της προφορικής ιστορίας ως μεθοδολογικού εργαλείου για την καταγραφή βιωματικών εμπειριών και για την κατανόηση και την ερμηνεία ιστορικών γεγονότων.

Η εκδήλωση ανέδειξε τη διαχρονική επικαιρότητα των μηνυμάτων του Πολυτεχνείου και επιβεβαίωσε την ανάγκη διαρκούς αναψηλάφησης της ιστορίας από τη νέα γενιά ιστορικών και εικονοκλαστικών αναγνώσεων κομβικών γεγονότων της ελληνικής και διεθνούς ιστορίας.

*Πρόεδρος του Ελληνικού Κύκλου Σύγχρονων Μελετών και επίκουρος καθηγητής σε θέματα Ψηφιακής Μετάβασης και Τεχνητής Νοημοσύνης στο Πανεπιστήμιο των Βρυξελλών

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
50 χρόνια Πολυτεχνείο: τα παιδιά της Δικτατορίας στις Βρυξέλλες

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας