Αλέξης Τσίπρας, και διεθνής πλέον προσωπικότητα υψηλού κύρους που μπορεί με τον λόγο του και τις πολιτικές πράξεις του να επηρεάζει τα πράγματα όχι μόνο στην Ευρώπη αλλά, θα έλεγα, παγκοσμίως.
Ξεκινώ με δύο αποσπάσματα από την ιστορική πρώτη ομιλία του στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης για να προχωρήσω, αγαπητοί φίλοι αναγνώστες, σε ορισμένες υποκειμενικές επισημάνσεις.
«Τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια, μετά την οικονομική κρίση του 2008, ζούμε σε έναν κόσμο ταραγμένο. Με παράλληλες και αλλεπάλληλες κρίσεις. Σε αυτό το ασταθές περιβάλλον το μίσος, ο ρατσισμός, ο εθνικισμός βρήκαν ξανά έδαφος να εξαπλωθούν στην ευρωπαϊκή ήπειρο, 70 και πλέον χρόνια μετά την ήττα του φασισμού.
»Ποιος ευθύνεται όμως για αυτή την εξέλιξη; Ποιος έκανε mainstream τον ακραίο ρατσιστικό λόγο; Ποιοι προσπάθησαν να αναθεωρήσουν την Ιστορία και να εφεύρουν τη θεωρία των δύο άκρων; Ποια μιντιακά συστήματα ξέπλυναν την ακροδεξιά ρητορική, ακόμη και τους νεοναζί; Ποιες πολιτικές οδήγησαν στον κοινωνικό αποκλεισμό εκατομμύρια Ευρωπαίους πολίτες, κάνοντάς τους ευάλωτους στην ακροδεξιά ρητορική; Ποιες κυβερνήσεις στοχοποίησαν τους πρόσφυγες και τους μετανάστες;».
Δυστυχώς η Ευρωπαϊκή Ενωση έχει μεταβληθεί σε έναν εξωτερικά γεωπολιτικό και εσωτερικά θεσμικό νάνο υπό την ομηρία των ΗΠΑ ή του συμπλέγματος ΗΠΑ - Μεγάλης Βρετανίας και υπό την καθοδήγηση ολιγαρχικών συμφερόντων που ακυρώνουν και υποψίες ακόμη του κοινωνικού κράτους πρόνοιας. Ως αποτέλεσμα η ενίσχυση ακροδεξιών, έως νεοφασιστικών, δυνάμεων και κυβερνητικής ακόμη ανοχής ή σύμπραξης (Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Σουηδία, Φινλανδία, Ουγγαρία, Πολωνία κ.λπ.), αντιευρωπαϊκής πρωτίστως διάθεσης και κατεύθυνσης.
Η ευρύτερη κοινωνία πρέπει να πληροφορηθεί και να πειστεί ότι η απομόνωση, η αποτροπή και οι απελάσεις δεν αποτελούν μεταναστευτική, και μάλιστα ευρωπαϊκή, πολιτική, αλλά πρόγραμμα επιχειρηματολογικής και οικονομικής ενίσχυσης της ξενοφοβίας, ως προηγούμενου σταδίου του ρατσισμού. Ο ρατσισμός, αν και πολεμικά ηττημένος, δημιούργησε κατά τον 20ό αιώνα προγεφυρώματα στην Ευρώπη, από τα οποία περνούν σήμερα οι αντίπαλοι του ανθρωπισμού και της πολυπολιτισμικής κοινωνίας.
Σε κύκλους των Πανεπιστημίων και γενικότερα της διανόησης έχουν αναπτυχθεί ρεύματα αναθεώρησης της αντιφασιστικής Ιστορίας και των δημοκρατικών και κοινωνικών καταβολών της (Γερμανία) και επαναθεμελίωσης της θεωρίας των δύο άκρων (και Ελλάδα), θεωρίας ανιστόρητης και παντελώς αντιεπιστημονικής, πολιτικά και κοινωνικά. Τα ρεύματα αυτά με βασικό ιδεολογικό πυρήνα τη Συστημική αλλά και την Ακρα Δεξιά αγγίζουν, δυστυχώς, και χώρους του Συντηρητικού Κέντρου.
Στη χώρα μας, και όχι μόνο, οι «πολιτικές και ιδεολογικές ρήξεις με τον πυρήνα των ιδεών του ρατσισμού και του εθνικισμού» συναντούν ένα ολιγαρχικό κυβερνητικό σύστημα με δύο θεμελιώδη στοιχεία. Τα οικονομικά συμφέροντα των προνομιούχων τάξεων και το μιντιακό κατεστημένο ως προπύργιο. Ας μην ξεχνάμε ότι σημαντικό τμήμα της Ακρας Δεξιάς έχει ενσωματωθεί στα θεμελιώδη αυτά στοιχεία του κυβερνητικού συστήματος και το συγκαθορίζει κομματικά και κοινοβουλευτικά.
Ας μην ξεχνάμε επίσης ότι η εν συνόλω συντήρηση υπηρετεί τα ίδια απολύτως ταξικά συμφέροντα, τα οποία και την ενοποιούν στις δύσκολες πολιτικά στιγμές.
«Χρειάζονται πολιτικές κοινωνικής δικαιοσύνης και μείωσης των ανισοτήτων», ως βασικός λόγος προγραμματικής συμφωνίας των αριστερών, προοδευτικών και δημοκρατικών δυνάμεων και εσωτερικής ενότητας των επιμέρους κομματικών σχηματισμών.
Ο αγώνας διεξάγεται με την παρακαταθήκη της Συμφωνίας των Πρεσπών, της γενικότερης κοινωνικής πολιτικής και της προσφυγικής/μεταναστευτικής πολιτικής αλληλεγγύης της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., 2015-2019.
*Ομότιμος καθηγητής, πρώην αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Αιγαίου
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας