Αυτή τη στιγμή εκκρεμεί ενώπιον της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών διαδικασία ελέγχου μιας κυβερνητικής υπηρεσίας, της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, που μπορεί να οδηγήσει στην επιβολή κυρώσεων σε βάρος της.
Λίγο πριν από την ολοκλήρωση της διαδικασίας, η κυβερνητική πλειοψηφία στη Βουλή επέσπευσε την επιλογή νέων μελών της Αρχής σε αντικατάσταση όσων είχε λήξει η θητεία. Τυπικά η Βουλή έχει πράγματι την αρμοδιότητα αυτή. Οφειλε, ωστόσο, να αναμένει την ολοκλήρωση της διαδικασίας ελέγχου της ΕΥΠ. Για να μην υπάρξει ούτε η παραμικρή υπόνοια ότι ο ελεγχόμενος, η κυβέρνηση, διά της πλειοψηφίας της στη Βουλή, αποπειράται να επηρεάσει το αποτέλεσμα του ελέγχου μεταβάλλοντας τη σύνθεση του Σώματος που την ελέγχει. Η επιλογή νέων μελών με εκκρεμή τη διαδικασία ελέγχου συνιστά κατάφωρη προσβολή της ανεξαρτησίας της Αρχής. Ηδη γι’ αυτόν τον λόγο είναι παράνομη.
Ακόμα χειρότερα, τα νέα μέλη δεν επιλέχθηκαν με τη συνταγματικά απαιτούμενη πλειοψηφία. Κατά το άρθρο 101Α του Συντάγματος, τα μέλη ανεξάρτητων αρχών επιλέγονται με πλειοψηφία τριών πέμπτων της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής. Στην παρούσα σύνθεσή της η Διάσκεψη έχει 27 μέλη. Τα 3/5 του 27 είναι 16,2. Απαιτείται, επομένως, να υπερψηφίσουν περισσότεροι από δεκαέξι. Τα νέα μέλη της ΑΔΑΕ, όπως και του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης, επιλέχθηκαν από δεκαέξι μέλη της Διάσκεψης. Δηλαδή από πλειοψηφία μικρότερη των τριών πέμπτων. Με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη νομιμοποίησή τους. Η επιλογή των μελών έγινε κατά παράβαση της συνταγματικής διαδικασίας. Και είναι, γι’ αυτόν τον λόγο, αντισυνταγματική.
Εκτελεστική και νομοθετική εξουσία, η κυβέρνηση και η κυβερνητική πλειοψηφία με τους πρόθυμους συνεργούς τους στη Βουλή, επέλεξαν να ευτελίσουν το πνεύμα και το γράμμα του Συντάγματος. Αυτό ήταν το τελευταίο επεισόδιο σε μια σειρά αντιθεσμικών ενεργειών που υπονομεύουν την ανεξαρτησία των ανεξάρτητων αρχών. Μένει να δούμε αν η δικαστική εξουσία, το Συμβούλιο της Επικρατείας στο οποίο μπορεί να αμφισβητηθεί η πράξη του διορισμού, θα ανεχτεί τη μεθόδευση. Αν συμβεί αυτό, τότε μάλλον θα σημάνει και το τέλος των ανεξάρτητων αρχών.
*Αναπληρωτής καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου ΑΠΘ
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας