Κινητικότητα και αναστάτωση επικρατούσε προχθές το πρωί στο Υπουργείο Πολιτισμού. Την ώρα του πρωινού καφέ, πριν προλάβει ο καφετζής, ένας Σύριος μετανάστης, που ήταν δάσκαλος στην πατρίδα του, ν’ αφήσει στο γραφείο της το φλυτζάνι, η υπουργός κ. Μενδώνη δέχτηκε υπεραστικό τηλεφώνημα από Αγγλία. Την κάλεσε ο Πίτερ Τζον Χιγκς, ο υπάλληλος που έκλεβε αντικείμενα από το Βρετανικό Μουσείο, υπεύθυνος για τις ελληνικές αρχαιότητες.
Το προσωπικό του γραφείου, προσπαθούσε να καταλάβει ποιος ήταν ο σκοπός της τηλεφωνικής επικοινωνίας. Μεσολάβησε σύμβουλος για να διευκολύνει τη συνομιλία. Ο Πίτερ άκουγε γκρίκο – γκρίκο. Τα αγγλικά τους θύμιζαν διάλεκτο κοινότητας της Καλαβρίας. Έσωσε την κατάσταση ο Σύριος καφετζής, επειδή τελείωσε στη Δαμασκό αγγλικό σχολείο.
Ρωτούσε ο Πίτερ αν μπορούσε να μεταφέρει τα κλοπιμαία στο κτίριο των αρχαιολόγων διότι τώρα που άδειασε, ίσως ήταν εύκολο να συγκεντρώσει όλους τους θησαυρούς που έκλεβε. Η κ. Μενδώνη είπε στον διερμηνέα – καφετζή να του πει ότι είναι ευπρόσδεκτα και νιώθει χαρά που βρέθηκε μια στέγη γι’ αυτά. Ο Πίτερ τότε ρώτησε μήπως αυτή η απόφαση θα έχει επιπτώσεις στη θέση της. «Βραβείο θα πάρω», απάντησε η Μενδώνη. Διότι οι αρχαιολόγοι πιστεύουν ότι οι λόγοι ήταν εκδικητικοί για τη διαμαρτυρία τους μετά το ναυάγιο στην Πύλο, όμως το σχέδιο ήταν πιο προχωρημένο.
«Όλα αυτά τα αγάλματα, οι αρχαιότητες, επί αιώνες βρίσκονται σε υποχρεωτική νάρκη. Εμείς θα τα ξυπνήσουμε γι’ αυτό ψηφίσαμε και το νομοσχέδιο πρόσφατα για ιδιωτικοποίηση των μουσείων. Θα μπορούν να φτάνουν στο κτίριο θησαυροί, να γίνονται αγοραπωλησίες, να μπορεί να πάρει ένας δικός μας από μια προθήκη ένα χρυσό δαχτυλίδι του πέμπτου αιώνα. Να το μεταπουλήσει. Όλα αυτά αποφασίστηκαν μετά από ώριμη σκέψη. Ο Πίτερ απορημένος: «Δε θα ξεσηκωθεί ο κόσμος»; Η υπουργός απάντησε: «Ποιος τον υπολογίζει; Η απόφαση αυτή είναι ανάλογη με τη σοβαρότητα όλων των αποφάσεων του Υπ.Πο. Η ζήτηση είναι μεγάλη. Φτάνει πια! Τι νομίζετε ότι είναι η αρχαιολογία! Ένα συνονθύλευμα ερευνών. Πολλή σημασία της δώσαμε. Θα συγκεντρώνουμε σε αυτό το κτίριο και άλλα αντικείμενα αρχαιολογικού ενδιαφέροντος. Όμως, υπόπτου προελεύσεως. Δεν θα γίνεται καταγραφή, όπως στα κανονικά μουσεία. Έτσι, κανείς δεν θα ξέρει πόσα φυλάσσονται»
Και ο Πήτερ ρώτησε: «Δεν φοβάστε μήπως σας αποκαλέσουν συμμορία αρχαιοκαπήλων»; Η Μενδώνη απάντησε: «Αστεία ερώτηση. Θα τους εξηγούμε πως είναι επαναπατρισμένοι θησαυροί. Πάντα υπάρχουν κακόβουλα σχόλια. Αυτό θα είναι ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα». Και τελειώνοντας ο Πίτερ: «Έχω και μερικά χρυσά περιδέραια, να σας τα στείλω»; «Αυτά θέλω πρώτα», απάντησε η Μενδώνη, «θα φορέσω ένα όταν θα με βραβεύσει η κυβέρνηση για το κερδοφόρο αυτό «όραμα» που είχα».
Την άλλη μέρα, κάποιος έγραψε στον τοίχο της εισόδου του Υπ.Πο. έναν στίχο του Γιώργου Σεφέρη: «Χώρες του ήλιου και δεν μπορείτε να αντικρίσετε τον ήλιο. Χώρες του ανθρώπου και δε μπορείτε να αντικρίσετε τον άνθρωπο». Λένε ότι το έγραψε ο Σύριος μετανάστης, διερμηνέας.
*Δημοσιογράφος-συγγραφέας
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας