Η τεράστια καταστροφή στο φυσικό περιβάλλον, οι μεγάλες επιπτώσεις στην κοινωνία και την οικονομία του νησιού από τη δασική πυρκαγιά που έκαψε πάνω από 175 χιλ. στρέμματα δάσους στη Ρόδο, φέρνει τους φορείς και τους πολίτες του νησιού μας μπροστά σε νέες –καθοριστικές– προκλήσεις για το μέλλον της Ρόδου. Προκλήσεις για την ουσιαστική και άμεση αντιμετώπιση, τόσο των περιβαλλοντικών επιπτώσεων στο ευαίσθητο οικοσύστημα του νησιού (αναγέννηση του δάσους, θωράκιση του νησιού από τους κινδύνους των πλημμυρών και της ερημοποίησης) όσο και των τεράστιων κοινωνικοοικονομικών προβλημάτων που δημιούργησε στον ροδιακό λαό η δασική πυρκαγιά. Θα έρθει η ώρα της αποτίμησης των αιτιών και της απόδοσης των ευθυνών –το απαιτεί σύσσωμη η ροδιακή κοινωνία–, δεν το ξεχνάμε και παρακολουθούμε με προσοχή τις εξελίξεις και ως ενεργοί πολίτες και ως αξιωματική αντιπολίτευση. Σήμερα όμως προέχει η άμεση αποζημίωση των ζημιών, η στήριξη των εργαζομένων και ο τεκμηριωμένος σχεδιασμός για τη μετάβαση σε ένα νέο παραγωγικό μοντέλο, ώστε να έχει η Ρόδος βιώσιμο και αναπτυξιακό μέλλον. Στο πλαίσιο αυτό, θα πρέπει να σχεδιαστεί με υπευθυνότητα και με τη διασφάλιση της απρόσκοπτης χρηματοδοτικής γραμμής ένα ειδικό πρόγραμμα που να επικεντρώνεται στο νησί και στην οικονομία του, ένας «οδικός χάρτης» που θα ξεδιπλώνει σταδιακά δράσεις και έργα μεσοπρόθεσμου και μακροπρόθεσμου προγραμματισμού με στόχο τον βιώσιμο τουρισμό.
Ταυτόχρονα, θα πρέπει να κοιτάξουμε τις βραχυπρόθεσμες, τις πιο απαιτητικές ανάγκες της ροδιακής κοινωνίας. Να αρχίσουμε να προωθούμε μικρές αλλά ουσιαστικές παρεμβάσεις που θα δώσουν ανάσα στους Ροδίτες, στα νοικοκυριά που επλήγησαν από την περιβαλλοντική καταστροφή, να λάβουμε μέτρα ουσίας που να αφορούν την ίδια την παραγωγική διαδικασία του νησιού, την αγροτική παραγωγή, τον τουρισμό. Η ποιότητα ζωής θα πρέπει να αποτελεί το κυρίαρχο «μέτρο»-στόχο στις δράσεις αυτές, αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε και τη σημασία της οικονομικής βιωσιμότητας των ευάλωτων νοικοκυριών, των ανθρώπων του μόχθου, των νέων που αναζητούν νέες ευκαιρίες στη γνώση, στην εκπαίδευση, στην εργασία.
Γνωρίζουμε και διαβάζουμε καθημερινά τις προτάσεις που κατατίθενται από φορείς, από ενεργούς πολίτες και συλλογικότητες, για κάθε έκφανση της οικονομικής δραστηριότητας στη Ρόδο. Πιστεύω ότι απαραίτητη προϋπόθεση για την επιτυχία οποιουδήποτε προγράμματος είναι η συμμετοχή της ροδιακής κοινωνίας στον διάλογο και στις αποφάσεις· χρειάζεται από σήμερα να καταγραφούν και να αξιολογηθούν όλες αυτές οι προτάσεις και με την επερχόμενη έναρξη της νέας κοινοβουλευτικής περιόδου να είμαστε έτοιμοι και να απαιτήσουμε από την κυβέρνηση το αυτονόητο: θεσμική και οικονομική στήριξη των παραγωγικών φορέων, του τουρισμού, των εργαζομένων της Ρόδου.
Στο παραπάνω πλαίσιο, θέλοντας να συνεισφέρω στον διάλογο για το μέλλον του νησιού μας, και με αφορμή την έναρξη της νέας ακαδημαϊκής χρονιάς, θεωρώ ότι είναι κρίσιμο να ξεκινήσουμε τις δράσεις μας από τους νέους. Η πρόταση που καταθέτω αφορά τη στήριξη μιας νομοθετικής πρωτοβουλίας για τις μετεγγραφές των φοιτητών από το νησί της Ρόδου, που να διευκολύνει τη φοίτηση αδελφών που δε σπουδάζουν στην ίδια πόλη.
Η σχετική τροπολογία θα μειώσει δραστικά το κόστος σπουδών και θα αποτελέσει μία σημαντική οικονομική στήριξη στις οικογένειες των συμπολιτών μας, που βιώνουν ταυτόχρονα τις συνέπειες της περιβαλλοντικής καταστροφής και της οικονομικής κρίσης στο νησί μας.
Μια τέτοια κοινωνική πρωτοβουλία θα αποτελέσει μια πρώτη, άμεση στήριξη στο εισόδημα εκατοντάδων συμπολιτών μας και ουσιαστική επίδειξη της κρατικής μέριμνας στη νέα γενιά.
Πρόκειται για μια δράση ουσίας για τους νέους μας, που πιστεύουν στο αναπτυξιακό μέλλον της Ρόδου, τους νέους μας, που βρέθηκαν από την πρώτη στιγμή ως εθελοντές στα μέτωπα της φωτιάς και στους χώρους φιλοξενίας των πληγέντων, τους νέους ανθρώπους που θα πρέπει να στηρίξουμε για να μείνουν και να δημιουργήσουν στον τόπο τους. Οι μετεγγραφές αυτές, για το ακαδημαϊκό έτος 2023-24, προτείνεται να υλοποιηθούν στη βάση του ισχύοντος θεσμικού πλαισίου για την «κατ’ εξαίρεση μετεγγραφή/μετακίνηση αποκλειστικά για σοβαρές και τεκμηριωμένα εξαιρετικές περιπτώσεις ή επιγενόμενες περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης», που για την περίπτωση της Ρόδου αφορά εκατοντάδες νοικοκυριά και οικογένειες.
Με το βλέμμα πάντα μπροστά, περιμένουμε τη θετική σχετική κοινοβουλευτική ανταπόκριση και συνεχίζουμε μαζί με τη ροδιακή κοινωνία τον δίκαιο αγώνα για τη Ρόδο, για τη Δωδεκάνησο της βιώσιμης ανάπτυξης και της ευημερίας των κατοίκων της.
*Πρώην βουλευτής Δωδεκανήσου
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας