Ο Αρης Βελουχιώτης στη διαπιστωτική του αναφορά προς το ΚΚΕ στο τέλος της γερμανικής κατοχής ανέφερε ότι πόθος του λαού ήταν μια λαϊκο-δημοκρατική εξέλιξη των πραγμάτων με έναν ήπιο ελευθεριακό σοσιαλισμό αναδιανεμητικής φύσεως.
Σήμερα που οι φτωχογειτονιές ανά την Ελλάδα στενάζουν από το κόστος των βασικών υλικών όρων επιβίωσης (ρεύμα, ύδρευση, τρόφιμα, με επιβαρυντικούς παράγοντες ανεργία και διάδοση ναρκωτικών), οποιαδήποτε προσπάθεια ανατάσεως του πολιτικού συνειδησιακού επιπέδου του λαού περνάει μέσα από την εξασφάλιση των βασικών αυτών όρων.
Προσπάθεια της κυβέρνησης της Αριστεράς δεν πρέπει να είναι η εκμηδένιση των δημιουργικών δυνάμεων της αγοράς και των κεφαλαιοκρατών, αλλά η χαλιναγώγηση και τιθάσευσή τους προς μια δημιουργική προοδευτική σκοπιά.
Η κυβέρνηση πρέπει να εκμεταλλευτεί την ύπαρξη και δημιουργία πλούτου για αναδιανεμητικούς στόχους (και παιδευτικούς προς τον λαό).
Βασικός όρος για να επιτευχθεί αυτό είναι η χρήση σύγχρονων ηλεκτρονικών συστημάτων διοίκησης και ελέγχου για τον συντονισμό της διοικητικής μηχανής.
Ευκταίο είναι ο καθορισμός των προτύπων διοίκησης, ηλεκτρονικής διακίνησης εγγράφων και ανάλυσης συστημάτων να μην προέλθει από τη γνωστή νεοφιλελεύθερη εταιρεία λογισμικού, αλλά από τις δομές του κινήματος ανοιχτών προτύπων (π.χ. hackerspace.gr, hellug.gr, στέκι μεταναστών/ufu.gr, κέντρα δικτύων των πανεπιστημίων/network operations centers) που έχουν επαφή με μια πιο αριστερή άποψη για τις ΗΠΑ και συγκεκριμένα το bay area/berkeley university.
Αδυναμίες υπάρχουν πολλές, η έλλειψη μηχανογράφησης στα νοσοκομεία (HL7 protocol software / https://en.wikipedia.org/wiki/Health_Level_7) ευνοεί τη σπατάλη και κλοπή υλικών, το πελατειακό κράτος δεν ευνοεί τη μετακίνηση μορφωμένων στελεχών σε θέσεις αιχμής/πρώτη γραμμή εξυπηρέτησης του πολίτη, η μη χρήση του google earth api δεν επιτρέπει την καταγραφή των καταπατήσεων της περιουσίας του Δημοσίου, τη βέλτιστη εκμετάλλευσή της και την κατάρτιση περιουσιολογίου για την ορθή φορολόγηση των πολιτών.
Μη μηχανογράφηση των δικαστηρίων/απλοποίηση των διαδικασιών καθαρογραφής οδηγεί σε καθυστέρηση επίλυσης υποθέσεων Δημοσίου/ποινικών.
Ενα σοσιαλιστικό κράτος δεν αρκεί να είναι ανθρωπιστικό, πρέπει να είναι και αποδοτικό. Δεν είναι απορριπτέο να παράγει χρήμα εφόσον αυτό κατευθύνεται προς την εκπαίδευση του λαού προς επίρρωσιν της αστικο-δημοκρατικής μεταβολής και ολοκλήρωσης. Μια μεταβολή που πρέπει να βοηθάει την κοινωνική άνοδο (social mobility) των αξίων/αρίστων και όχι μόνο των εχόντων πλούτο.
H φτωχολογιά ανησυχεί για την επιβίωσή της, έχει το ιερό δικαίωμα.
Γεώργιος Τσιμαράς
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας