Τα γενέθλια της Οικουμενικής Διακήρυξης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου τιμώνται κάθε χρόνο στις 10 Δεκεμβρίου, αλλά η ανθρωπότητα απέχει πολύ από την εφαρμογή του ιστορικού αυτού κειμένου, το οποίο προέκυψε (1948) στον απόηχο της αντιφασιστικής νίκης.
Ειδικά φέτος, με όσα συμβαίνουν στη χώρα μας εις βάρος των δικαιωμάτων του ανθρώπου και πολίτη, καλούμαστε να γιορτάσουμε ή να σημάνουμε SOS; Θα έλεγα ότι οφείλουμε να πράξουμε το δεύτερο.
Είναι αλήθεια ότι, στη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, οι μεγάλες χώρες της Δύσης εμφανίζονταν ως υπέρμαχοι των ανθρώπινων δικαιωμάτων, με τη διαφορά ότι έδιναν έμφαση στα ατομικά και πολιτικά δικαιώματα εις βάρος των συλλογικών και κοινωνικών. Από την άλλη, στις χώρες του «υπαρκτού» σοσιαλισμού και πολλές του τρίτου κόσμου ορκίζονταν στα κοινωνικά δικαιώματα, χαρακτηρίζοντας τη διεκδίκηση των ατομικών και πολιτικών «δούρειο ίππο» της Δύσης. Ωστόσο, η λήξη του Ψυχρού Πολέμου έθεσε τέλος στον διαχωρισμό αυτόν, καθιστώντας αναμφισβήτητη αλήθεια ότι τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι οικουμενικά, αδιαίρετα και αδιαπραγμάτευτα, ενώ προέκυψε η ανάγκη και για νέα δικαιώματα στις συνθήκες των πρωτόγνωρων νέων τεχνολογιών.
Ευτυχώς, στην Ευρώπη, έχουμε πρόοδο, όχι μόνο στο νομικό επίπεδο αλλά και στη δημιουργία θεσμών προστασίας των ανθρώπινων δικαιωμάτων, όπως το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, στο οποίο μπορούν να προσφεύγουν πολίτες, ακόμα και εναντίον των κυβερνήσεων των χωρών τους, με την Ελλάδα όχι λίγες φορές κατηγορούμενη και δικαζόμενη, όπως συνέβη πρόσφατα για τους πνιγμούς προσφύγων και μεταναστών στο Φαρμακονήσι. Θα έλεγα, λοιπόν, ότι καλώς έπραξε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛΛ., Νίκος Ανδρουλάκης, προσφεύγοντας στο δικαστήριο αυτό, για την ντροπιαστική υπόθεση των τηλεφωνικών υποκλοπών.
Θα πει κανείς ότι δεν υπάρχει χώρα στον κόσμο όπου βασικά δικαιώματα δεν παραβιάζονται, ακόμα και στην ηγέτιδα δύναμη του λεγόμενου ελεύθερου κόσμου, της οποίας την εξωτερική πολιτική ακολουθεί πιστά η κυβέρνηση Μητσοτάκη και της οποίας καλύτεροι σύμμαχοι είναι καθεστώτα όπως της Σαουδικής Αραβίας. Το δε γεγονός ότι, από την άλλη, σύμμαχοι της Ρωσίας είναι το θεοκρατικό καθεστώς του Ιράν και το απολυταρχικό της Β. Κορέας δε δικαιολογεί τα δύο μέτρα και δύο σταθμά εκ μέρους των ΗΠΑ σε ό,τι αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Κορυφαίο δικαίωμα προς νομική κατοχύρωση είναι και το δικαίωμα στην ειρήνη, που ισοδυναμεί με το δικαίωμα στη ζωή, με βάση σχετική διακήρυξη της Γ.Σ. του ΟΗΕ
Σε κάθε περίπτωση, η δικαιωματική εκπαίδευση χωλαίνει στη χώρα μας, ιδιαίτερα στις δυνάμεις της τάξης και ασφάλειας, αν κρίνουμε και από τον πρόσφατο πυροβολισμό εις βάρος του 16χρονου Ρομά.
* στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας