Συμπληρώνεται ένας μήνας από τη μέρα που στα ηπειρώτικα βουνά των Τζουμέρκων παραμονή του Δεκαπενταύγουστου, στη Μικροσπηλιά, το χωριό του, αποχαιρέτησα έναν φίλο, έναν σύντροφο, με τον οποίο συμπορεύθηκα στο ελληνικό Κοινοβούλιο, σε μια μεγάλη προσπάθεια για την επικράτηση της διαφάνειας και της λογοδοσίας στον δημόσιο βίο, αλλά και της τιμωρίας των καταχραστών του δημόσιου χρήματος.
● Εκείνος, πρόεδρος της εξεταστικής επιτροπής που ανέδειξε το μεγάλο σκάνδαλο της Marfin Bank που καταλήστεψε τις αποταμιεύσεις χιλιάδων καταθετών και υπήρξε η αιτία της χρεοκοπίας της Κύπρου, και που την οδήγησε εν τέλει στο ΔΝΤ και τα μνημόνια.
● Εγώ ως μέλος της κυβέρνησης, επίσης στοχοποιημένος από τον ιδρυτή της Marfin Bank και της MIG Αν. Βγενόπουλο, σε συνεργασία με τον Δημήτρη αρχίσαμε τον κοινό αγώνα αποκαλύπτοντας τις απάτες της συμμορίας του, όπως σε βιβλίο του την αποκάλεσε ο επί χρόνια διοικητής του ΟΤΕ Π. Βουρλούμης.
● Ο Δ. Τσιρώνης ως πρόεδρος της εξεταστικής επιτροπής της Βουλής εργάστηκε νυχθημερόν με τα μέλη της, συνέλεξε στοιχεία των συναλλαγών από το ελληνικό αλλά και το ξένο τραπεζικό σύστημα, συνέταξε το πόρισμα και το διαβίβασε στην ελληνική Δικαιοσύνη.
Η κυπριακή Βουλή και η κυπριακή Δικαιοσύνη άμεσα ενήργησαν και βασιζόμενες στο πόρισμα διεύρυναν το κατηγορητήριο και απήγγειλαν τις πρώτες κλήσεις κατηγορίας στα μέλη της συμμορίας.
Κλήθηκε να καταθέσει στην κυπριακή Βουλή, όπου τον συνόδευσα, και παραμονές της μετάβασής μας βροχή έπεφταν τα τηλεφωνήματα αλλά και οι απειλές -και μάλιστα από στενούς φίλους του- προκειμένου να μη μεταβεί να καταθέσει.
● Οχι, απαντούσε εκείνος, έχω χρέος να πάω, να ολοκληρωθεί η έρευνα και να καθίσουν στο σκαμνί οι ένοχοι.
● Η Ελλάδα της χούντας, έλεγε, πρόδωσε την Κύπρο στους Τούρκους το 1974.
● Η Ελλάδα της δημοκρατίας, σαράντα χρόνια μετά, την οδήγησε στη χρεοκοπία και την πτώχευση, πρέπει να πληρώσουν οι υπεύθυνοι.
Κατά την παραμονή μας στη μεγαλόνησο μας δέχθηκαν και ενημερώσαμε όλους τους αρχηγούς των κομμάτων, τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, τον γενικό εισαγγελέα, οπότε και πληροφορηθήκαμε ότι ο πρωθυπουργός της Ελλάδας και ο αντιπρόεδρός του στις συναντήσεις τους φορτικά ζητούσαν από την κυπριακή ηγεσία να μην υπάρξει παραπομπή του Αν. Βγενόπουλου.
Δεν εκπλαγήκαμε, γνωρίζαμε με ποιους πολιτικούς είχε αλισβερίσι ο αρχηγός της συμμορίας ο οποίος οδήγησε σε χρεοκοπία μια χώρα μέσω της τράπεζάς του την οποία καταλήστεψε.
Δεχθήκαμε δεκάδες αγωγές και μηνύσεις και επί μία δεκαετία είμαστε στις αίθουσες δικαστηρίων και ω του θαύματος, τα πρωτοδικεία μάς αθώωναν και τα εφετεία ανέτρεπαν εις βάρος μας τις πρωτόδικες αθωωτικές αποφάσεις. Το 2020, δέκα χρόνια μετά, ο Αρειος Πάγος μάς δικαίωσε πλήρως. Η MIG, που εξακολουθεί να διοικείται από τους συνεργάτες του Αν. Βγενόπουλου, αρνήθηκε να καταβάλει τα δεδικασμένα και στην ουσία μάς παρέπεμψε να τα ζητήσουμε από τον «αποθανόντα» και τους συγγενείς του, τέτοια ντροπή ανθρώπων.
Η μοίρα του Δ. Τσιρώνη ήταν σκληρή, γιατί πάλεψε ταυτόχρονα τα οκτώ τελευταία έτη του σύντομου βίου του - μόνο 62 ετών έφυγε- με την επάρατο νόσο μπαινοβγαίνοντας στα νοσοκομεία και στις αίθουσες δικαστηρίων να υπερασπίζεται την αλήθεια, την τιμή και την υπόληψή του, από μια οργανωμένη σπείρα απατεώνων. Στις σχεδόν τρεις δεκαετίες του κοινοβουλευτικού μου βίου γνώρισα και συνεργάστηκα με πολλούς βουλευτές, όλων των παρατάξεων. Η πλειονότητά τους με τον έναν ή με τον άλλον τρόπο είχε τη διάθεση της προσφοράς. Ομως πρόσωπο που να έχει τόση καλοσύνη, γενναιότητα, γενναιοδωρία και ανιδιοτέλεια σπάνια συναντιέται, και ιδίως στις μέρες μας.
Ο Δημήτρης με το γλυκό χαμόγελο και την καλοσυνάτη έκφραση δεν μένει πια μαζί μας, έφυγε για πάντα. Κάποια ΜΜΕ ανακοίνωσαν απλώς τον θάνατό του: «...απεβίωσε ο πρώην βουλευτής Δ. Τσιρώνης...». Τι έπραξε στον σύντομο βίο του, τι προσέφερε στη Δημοκρατία μας για να υπάρξει διαφάνεια στον δημόσιο βίο, για την πάταξη της διαφθοράς, δεν γράφτηκε τίποτα, πλην μιας ιστοσελίδας που είχε εκτενή αναφορά στους αγώνες του.
Από στήθους ήταν ο επικήδειος αποχαιρετισμός μου και παρέθεσα εν συντομία περίληψη όσων είπα υποκλινόμενος μπροστά στη σορό ενός προσώπου που υπερασπίστηκε ιδανικά και αξίες. Δεν υπήρχαν τηλεοπτικές κάμερες ή φωτορεπόρτερ εκεί στην αετοφωλιά των Τζουμέρκων όπου αιώνια πλέον θα ησυχάζει.
Τα δύο μικρά παιδιά του, ο Αλέξανδρος και η Αννα, η σύζυγός του Αλεξία που όλα αυτά τα χρόνια σήκωνε τον σταυρό του μαρτυρίου, η χαροκαμένη μάνα του, τα δύο του αδέρφια, δύο τοπικοί βουλευτές -και προς τιμήν τους- και οι πολίτες της Ηπείρου υπήρξαν η τελευταία συντροφιά του.
*Υπήρξε φίλος και συνοδοιπόρος του Δημήτρη Τσιρώνη τη δεκαπενταετία 2007-2022
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας