Η πρόσκληση της κυβέρνησης για να μιλήσει ο πρόεδρος της Ουκρανίας στο ελληνικό Κοινοβούλιο δεν είναι μια εθιμοτυπική ενέργεια. Πολύ περισσότερο δεν συνιστά έκφραση αλληλεγγύης προς τον ουκρανικό λαό, που βρίσκεται εν μέσω «διασταυρούμενων πυρών», από τη μία της απαράδεκτης ρωσικής εισβολής και από την άλλη της μακρόχρονης ωμής παρέμβασης των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-Ε.Ε. στην Ουκρανία.
Η ενέργεια αυτή έχει ισχυρό πολιτικό συμβολισμό, αφού υπογραμμίζει την εμπλοκή της Ελλάδας στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία, στο πλευρό του αμερικανοΝΑΤΟϊκού στρατοπέδου, με το οποίο τάσσεται και η κυβέρνηση Ζελένσκι. Αποτελεί τη συνέχεια της αποστολής στρατιωτικού υλικού στην Ουκρανία, της διάθεσης υποδομών της χώρας για την προώθηση στρατιωτικών δυνάμεων στην Ανατολική Ευρώπη, της στήριξης -από όλες τις ελληνικές κυβερνήσεις- των σχεδίων περικύκλωσης της Ρωσίας, της ετοιμότητας συμμετοχής σε πιθανές επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ και του ευρωστρατού, της επιβολής κυρώσεων προς τη Ρωσία, που τελικά πληρώνει ο ελληνικός λαός.
Ο Ζελένσκι εκπροσωπεί μια αντιδραστική κυβέρνηση που αποτελεί μέρος του προβλήματος και της σύγκρουσης που βρίσκεται σε εξέλιξη. Οι κυβερνήσεις τύπου Ζελένσκι προέκυψαν μετά το πραξικόπημα του 2014, σε συνθήκες τεράστιων εκβιασμών προς τον λαό της Ουκρανίας που σπρώχτηκε στις «συμπληγάδες» των αντιμαχόμενων μερίδων της ουκρανικής άρχουσας τάξης, όπου η μία μερίδα προωθούσε τα συμφέροντά της κυρίως μέσω των δεσμών με τη Ρωσία, ενώ η άλλη ήταν προσανατολισμένη προς ΝΑΤΟ-Ε.Ε. Αρκεί να δει κανείς τα πρόσωπα που ηγήθηκαν των κυβερνήσεων μετά την προσωρινή επικράτηση της «φιλοδυτικής» μερίδας, όπως ο Ποροσένκο, μεγιστάνας της βιομηχανίας τροφίμων, ναυπηγείων κ.λπ. ή παλιότερα η Τιμοσένκο, επονομαζόμενη «βασίλισσα του φυσικού αερίου».
Οι κυβερνήσεις αυτές αξιοποίησαν ναζιστικές, παραστρατιωτικές οργανώσεις, όπως το Τάγμα Αζόφ, που -με την τεχνογνωσία και στήριξη των «ευρωατλαντικών»- έχουν ενταχθεί οργανικά στον ουκρανικό στρατό. Νομιμοποίησαν τη ναζιστική προπαγάνδα κι αναγόρευσαν σε «εθνικούς ήρωες» της Ουκρανίας (με τιμές και μνημεία) τους συνεργάτες των ναζί. Ο ίδιος ο Ζελένσκι πρόσφατα δήλωνε «περήφανος», γιατί ένα κομμάτι των Ουκρανών θεωρεί ήρωα τον Στεπάν Μπαντέρα, συνεργάτη των ναζί στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, που ευθύνεται για τον θάνατο χιλιάδων Σοβιετικών, Εβραίων, Πολωνών. Την ίδια στιγμή, απαγορεύοντας κάθε αναφορά στον κομμουνισμό, έθεσαν εκτός νόμου το Κ.Κ. Ουκρανίας και άλλα πολιτικά κόμματα, ενώ κατέφυγαν σε διώξεις και δολοφονίες κομμουνιστών και άλλων αγωνιστών. Η κυβέρνηση Ζελένσκι προχώρησε στην αναίτια φυλάκιση στελεχών της Κομμουνιστικής Νεολαίας Ουκρανίας, η ζωή των οποίων βρίσκεται σε κίνδυνο.
Ο Ζελένσκι προσκαλείται να μιλήσει σε ένα Κοινοβούλιο, ένας από τους αντιπροέδρους του οποίου, ο Γιώργος Λαμπρούλης, βουλευτής του ΚΚΕ, έχει κηρυχθεί από την ουκρανική κυβέρνηση «ανεπιθύμητο πρόσωπο» μαζί με άλλα στελέχη του ΚΚΕ, επειδή εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους στον λαό της Ουκρανίας και τους διωκόμενους κομμουνιστές. Και φυσικά αυτές οι κυβερνήσεις ευθύνονται για τη φτώχεια και τη δυστυχία του ουκρανικού λαού, για την καταπάτηση δικαιωμάτων, για την παραβίαση των δικαιωμάτων των μειονοτήτων της Ανατολικής Ουκρανίας που έχει κοστίσει χιλιάδες θύματα, σύμφωνα με εκθέσεις του ΟΗΕ.
Για όλους αυτούς τους λόγους το ΚΚΕ δεν πρόκειται να γίνει ούτε «ακροατής» ούτε «χειροκροτητής» του Ζελένσκι κι αυτό είναι η πραγματική ένδειξη αλληλεγγύης στον ουκρανικό λαό. Αυτόν τον ρόλο θα «παίξουν» η Ν.Δ. και τα άλλα κόμματα, τόσο αυτά που συντάχθηκαν ανεπιφύλακτα με την πρόσκληση (ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝ.ΑΛΛ.) όσο κι αυτά που έβαλαν κάποιους αστερίσκους (Ελληνική Λύση και ΜέΡΑ25). Αναγνωρίζουμε, βέβαια, ότι η στάση τους είναι απόλυτα συνεπής με την πολιτική τους. Είναι η πολιτική στήριξης του αμερικαΝΑΤΟϊκού στρατοπέδου και της εμπλοκής της Ελλάδας στους επικίνδυνους σχεδιασμούς του.
Οσοι ενοχλούνται από τη στάση του ΚΚΕ, τους παραπέμπουμε στην αρνητική στάση που κράτησαν ακόμη και αστικές πολιτικές δυνάμεις (για δικούς τους λόγους) σε χώρες του λεγόμενου «δυτικού κόσμου», π.χ. Αυστρία, με αποτέλεσμα να μη γίνουν εκεί αντίστοιχες ομιλίες του Ζελένσκι. Τους παραπέμπουμε, επίσης, στη συνεπή στάση που κράτησε το ΚΚΕ σε άλλες παρόμοιες περιπτώσεις, με πιο πρόσφατη την απονομή στον πρωθυπουργό της Ρωσικής Ομοσπονδίας Μ. Μισούστιν του κλειδιού της πόλης των Αθηνών, με απόφαση όλων των άλλων παρατάξεων στο δημοτικό συμβούλιο. Η υποκρισία τους σε όλο το μεγαλείο!
Το «όχι» του ΚΚΕ στον Ζελένσκι είναι ένα γνήσιο και ξεκάθαρο «όχι» στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και την εμπλοκή της Ελλάδας σε αυτόν. Είναι ένα «όχι» απέναντι στα στρατόπεδα των «ληστών» που διεξάγουν έναν άδικο πόλεμο με θύματα τους λαούς. Είναι έκφραση διεθνιστικής αλληλεγγύης προς τους λαούς που πρέπει να μετατρέψουν τους άδικους πολέμους σε ένα δίκαιο πολύμορφο αγώνα για να απαλλαγούν από κάθε λογής «Ζελένσκι», «Πούτιν», «Μπάιντεν» και άλλους, από τις ιμπεριαλιστικές συμμαχίες και τις αστικές τάξεις σε κάθε χώρα. Από τους πραγματικούς υπαίτιους, δηλαδή, για τα δεινά τους, τόσο σε συνθήκες πόλεμου όσο και «ειρήνης».
* Βουλευτής ΚΚΕ, υπεύθυνος του Γραφείου Τύπου
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας