Τα δεδομένα είναι γνωστά: ο Ευκλείδης Τσακαλώτος συζητά με τη δημοσιογράφο Μαρία Κατσουνάκη σ’ ένα καφενείο και οι σχετικοί διάλογοι δημοσιεύονται στην εφημερίδα «Η Καθημερινή» (20.2.2022) στη γνωστή στήλη «γεύμα στην “K”», η οποία δεν είναι ούτε πολιτική σελίδα, αλλά ούτε και έχει κάποια δημοσιογραφική αναφορά.
Οι δύο συνομιλητές έχουν επίγνωση ότι κάνουν έναν διάλογο για θέματα για τα οποία μπορούν να μιλήσουν όσο τους επιτρέπει το γεύμα τους. Ολοι μας ως πολίτες, αλλά και οι πολιτικοί, βρισκόμαστε σε παρόμοιες καταστάσεις συζητήσεων και μιλάμε για τα αγαπημένα μας θέματα. Μιλάμε για τους συνεργάτες μας, για τους φίλους μας, για τους έρωτές μας. Φτιάχνουμε το πορτρέτο τους, μιλάμε για τις εμπειρίες της ζωής μας και για πολλά άλλα.
Το δεύτερο δεδομένο έχει να κάνει με την πολιτική θύελλα που ξέσπασε, και στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ και στην ευρύτερη πολιτική σφαίρα, με αφορμή αυτή τη life style συζήτηση του Τσακαλώτου. Ολα όσα είπε ο Τσακαλώτος σε πολιτικό επίπεδο «μεταφράστηκαν» σε πολιτικές δηλώσεις του τύπου: ο Τσακαλώτος στρέφεται κατά του Τσίπρα, ο Τσακαλώτος περιχαρακώνει το εσωκομματικό ρεύμα του δηλώνοντας το άλφα ή το βήτα και πάει λέγοντας.
Η ερμηνευτική μετακριτική μου και στα δύο αυτά δεδομένα έχει ως εξής: Πρώτον, και ο πολιτικός, όπως και ο καλλιτέχνης ή οποιοδήποτε άλλο άτομο αισθάνεται ότι είναι «δημόσιο πρόσωπο», μπορεί να συμμετέχει σε τέτοιου τύπου συζητήσεις, δηλαδή σε life style δημοσιογραφικές εκδοχές. Αλλά ταυτόχρονα ο ίδιος ως ομιλητής θα πρέπει να αποφαίνεται για όλα όσα έχει πράξει με τους δικούς του όρους του πολιτικού αυτοπροσδιορισμού του. Δυστυχώς ο Τσακαλώτος δεν το έκανε αυτό.
Το δεύτερο στοιχείο της ερμηνευτικής μετακριτικής μου είναι συνέχεια του προηγούμενου. Ολα όσα είπε στη συνομιλία του με τη δημοσιογράφο ο Τσακαλώτος άνοιξαν τον ασκό του Αιόλου, όχι επειδή ο ίδιος δεν είναι έμπειρος ομιλητής (ή συνομιλητής), αλλά επειδή στην ελληνική πολιτική κοινωνία η ερμηνευτική λογική της δημόσιας σφαίρας είναι απαρχαιωμένη. Με απλά λόγια θέλω να πω πως ανάμεσα στον Τσακαλώτο σε μια ιδιωτική συνομιλία και στους κριτές του (ή ορθότερα στους επικριτές του, ομοϊδεάτες ή πολιτικούς αντιπάλους) ορθώθηκε ένα ερμηνευτικό κενό επειδή οι τελευταίοι μιλάνε την ξύλινη γλώσσα της πολιτικής. Και επιπλέον κάνουν μια ερμηνευτική εργασία, η οποία ανάγεται περισσότερο στα προ-ερμηνευτικά ή τα μετα-πραγματολογικά στοιχεία και λιγότερο στην ίδια τη συνθήκη της συνομιλίας.
Τέλος, επισημαίνω ότι και εγώ διάβασα τη life style συζήτηση του Τσακαλώτου την ίδια μέρα που δημοσιεύτηκε και ομολογώ ότι δεν περίμενα ότι θα τη «μεταφράζαμε» μετά από τόσες μέρες σε πολιτικό επίπεδο με όρους πολιτικής ανθρωποφαγίας!
*Πολιτικός φιλόσοφος
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας