Είναι γνωστή η βασική γραμμή της αριστοτέλειας Φυσικής ότι η φύση απεχθάνεται το κενό. Και η Πολιτική φαίνεται όμως ότι διακατέχεται από την ίδια απέχθεια στα πολιτικά κενά. Με την αποδόμηση του ΠΑΣΟΚ στα χρόνια των μνημονίων δημιουργήθηκε ένα μεγάλο έλλειμμα στον κεντροαριστερό χώρο. Ενα έλλειμμα δημοκρατικού και κοινωνικού ορθολογισμού που έδωσε τη δυνατότητα σε δυνάμεις με λαϊκιστικές προσεγγίσεις να καλύψουν αυτόν τον χώρο. Το ίδιο αλλά σε μικρότερο βαθμό έγινε παροδικά και στον χώρο της Ν.Δ.
Μάλιστα, με βάση τα αποτελέσματα των εκλογών του 2019, αρκετοί θεώρησαν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι και θα παραμείνει ο δεύτερος πόλος του πολιτικού μας συστήματος. Προφανώς αγνόησαν ότι η πολιτική, εκτός από τα κενά, απεχθάνεται και τα δόγματα. Ετσι, «φίλοι και εχθροί» μάς προέτρεπαν, προσαρμοζόμενοι στο αποτέλεσμα των εκλογών, να αναζητήσουμε ρόλο συμπληρωματικής δύναμης. Αλλοι θεωρούσαν ότι η διάσωση της ελληνικής Κεντροαριστεράς περνάει μέσα από τη συμμαχία με τη ριζοσπαστική Αριστερά και άλλοι με όχημα την κυβερνησιμότητα και την πολιτική σταθερότητα μας χρέωναν στην κεντροδεξιά «πολυκατοικία».
Οι εσωκομματικές εκλογές του Κινήματος Αλλαγής ανέδειξαν ως κυρίαρχο αίτημα της κοινωνικής μας βάσης την ανανέωση, την αυτονομία και την ταυτοτική μας ιστορική διαδρομή. Αυτά εκφράστηκαν με μεγάλη πλειοψηφία στο πρόσωπο του Νίκου Ανδρουλάκη. Αυτό αποτυπώνεται και στις πρώτες δημοσκοπήσεις, που ενδεχομένως δείχνουν ότι η κοινωνία πλέον δεν βολεύεται με το σημερινό δίπολο. Η αδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ να υπερβεί τον Ρουβίκωνα και η παλινδρόμηση της Ν.Δ. στον δεξιό μονόδρομο δημιουργούν συνθήκες υπέρβασης του σημερινού πολιτικού σκηνικού. Φυσικά, οι πολιτικοί συσχετισμοί δεν αλλάζουν με την επίκληση απλών βολονταριστικών διαθέσεων.
Η συγκρότηση ενός προοδευτικού εναλλακτικού πόλου απέναντι στη συντηρητική παράταξη έχει σχέση με το ιστορικό καθήκον της Σοσιαλδημοκρατίας, αλλά και τις σημερινές ανάγκες της κοινωνίας που ασφυκτιά από τη μεροληψία υπέρ των λίγων και ισχυρών. Η συσπείρωση δυνάμεων μέσα και γύρω από το Κίνημα Αλλαγής σε μια αυτόνομη πολιτική στρατηγική, που είναι διακριτή από τη Ν.Δ. και τον ΣΥΡΙΖΑ, είναι ο μόνος δρόμος για την αλλαγή των συσχετισμών. Η μάχη για την ηγεμονία στην Κεντροαριστερά είναι βασικό επίδικο για το Κίνημα Αλλαγής. Η κυριαρχία στο εκλογικό σώμα της Προοδευτικής Παράταξης είναι στρατηγική μας στόχευση και σε καμία περίπτωση δεν παραχωρούμε στον ΣΥΡΙΖΑ αυτόν τον χώρο.
Πρέπει και μπορούμε να εκφράσουμε πολιτικά μια νέα συμμαχία της μεσαίας τάξης με τους λιγότερο προνομιούχους, με το διαχρονικό αίτημα ανάπτυξης με κοινωνική δικαιοσύνη. Η μεγάλη πρόκληση είναι το αίτημα αυτό να το προσαρμόσουμε στην Ελλάδα του 21ου αιώνα, με στοχευμένες πολιτικές πρωτοβουλίες που θα ενσωματώνουν τις αγωνίες και τις ελπίδες μιας δοκιμαζόμενης κοινωνίας. Μια κοινωνία που δοκιμάστηκε στη δεκαετία της οικονομικής κρίσης και δοκιμάζεται σήμερα από τη μεγάλη υγειονομική κρίση. Μια κρίση όπου διακυβεύονται οικονομίες και ανθρώπινες ζωές και αναδεικνύει με τραγικό τρόπο και σε αυτό το πεδίο την υπεροχή των σοσιαλδημοκρατικών πολιτικών. Η σύγκρουση ορθολογισμού-ανορθολογισμού που εκδηλώνεται στο επίπεδο αντιμετώπισης της πανδημίας εξελίσσεται παράλληλα με τη σχηματική διαίρεση πρόοδος-συντήρηση που τοποθετεί τις πολιτικές δυνάμεις σε δύο μεγάλα στρατόπεδα. Το Κίνημα Αλλαγής έχει διαλέξει στρατόπεδο.
*Μέλος Πολιτικού Συμβουλίου, Κίνημα Αλλαγής
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας