Η επιχειρούμενη βίαιη, αυταρχική μετάβαση στη μεταλιγνιτική εποχή είναι πλήρως απρογραμμάτιστη και χωρίς σχέδιο, με κίνδυνο η Δυτ. Μακεδονία να γνωρίσει την κοινωνική και οικονομική καταστροφή.
Το στημένο, οργανωμένο παιχνίδι για την ενέργεια, για τη ΔΕΗ –η προσπάθεια ιδιωτικοποίησής της, δηλαδή το ξεπούλημά της– άρχισε το 2018 από τη Δεξιά. Στην πορεία, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας πήρε πρωτοβουλίες για να εμφανίσει τη ΔΕΗ ξοφλημένη και να στήσει την επιστροφή του ελέγχου της ενέργειας στα ιδιωτικά συμφέροντα. Με προσχηματικές διαδικασίες, χωρίς σχεδιασμό και διάλογο, με πειραματικά master plan, τα ιδιωτικά συμφέροντα εξελίσσονται σε κυρίαρχους παράγοντες της ενεργειακής πολιτικής. Το ξεπούλημα αποκαλύφθηκε με την ξαφνική ανακοίνωση Μητσοτάκη στη Ν. Υόρκη από το βήμα του ΟΗΕ, χωρίς καμία ενημέρωση της κοινωνίας, της κυβέρνησης, των κοινοβουλευτικών κομμάτων, αλλά και της Ευρωπαϊκής Ενωσης!
Η απαράδεκτη, προσβλητική και ανατριχιαστική συνέντευξή του στην εφημερίδα ΒILD, τα ανάλγητα λόγια του ότι οι κάτοικοι, οι εργαζόμενοι, οι χιλιάδες άνεργοι της Δυτ. Μακεδονίας πρέπει να βρουν κάτι άλλο να κάνουν, είναι το ακραίο νεοφιλελεύθερο πολιτικό μανιφέστο Μητσοτάκη! Η περίπτωσή της Δυτ. Μακεδονίας αποτελεί πρωτοφανές παράδειγμα παγκοσμίως τόσο βίαιης μετάβασης μέσα σε ένα τόσο ασφυκτικό χρονοδιάγραμμα, τη στιγμή που η Διεύθυνση Περιφερειακής Πολιτικής της Ε.Ε. υποστηρίζει ότι η πετυχημένη διαδικασία χρειάζεται 20 με 25 χρόνια.
Στη δραματική κατάσταση με τα σοβαρά προβλήματα από τους χειρισμούς της Ν.Δ. στην πανδημία, την οικονομία, την ακρίβεια, στα καταστροφικά καιρικά φαινόμενα, το πολλαπλό ενεργειακό φιάσκο Μητσοτάκη, η ιδιωτικοποίηση, το ξεπούλημα της μεταλιγνιτικής ΔΕΗ στα ιδιωτικά συμφέροντα θα «αναβαθμίσει» τη ληστρική εκμετάλλευση και τη διαπλοκή. Ηδη είμαστε η πιο ακριβή ενεργειακά χώρα της Ε.Ε. Η απειλή για χιλιάδες νοικοκυριά πλησιάζει!
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Αλέξης Τσίπρας, στη διαδικασία που έγινε αρχές Ιουνίου στην Αθήνα για το Περιβάλλον και την Πράσινη Επανάσταση, αναφέρθηκε στις λιγνιτικές περιοχές, στα μεγάλα προβλήματα από τη βίαιη πολιτική της Ν.Δ., μίλησε για συγκεκριμένο, ρεαλιστικό, εναλλακτικό σχέδιο δίκαιης μετάβασης. Στη διαδικασία αυτή στο πλαίσιο του προσεχούς συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. μπορεί και πρέπει με δημοκρατικές διαδικασίες, με την ενεργό συμμετοχή της κοινωνίας, των επιστημονικών και πολιτικών φορέων, να αναδειχθούν οι «στημένες» πρακτικές της Ν.Δ. Η οποία, στο πλαίσιο της ακραίας νεοφιλελεύθερης πολιτικής, ξεπουλάει-δωρίζει την ενεργειακή πολιτική με τη βεβιασμένη πράσινη μετάβαση. Η ψευτο-οικολογική ευαισθησία Μητσοτάκη μόνο καταστροφικά λειτουργεί στη βιοποικιλότητα της χώρας μας.
Οπως σε όλες τις πολιτικές επιλογές του, έτσι και στην προκειμένη περίπτωση λείπει η ΟΥΣΙΑ. Πώς θα επιτευχθεί ο στόχος της ενεργειακής ασφάλειας που αποτελεί κλειδί για τη διαδικασία της απολιγνιτοποίησης; Η πρόσφατη δήλωση του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα, «δεν πρόκειται να διακινδυνεύσουμε την ασφάλεια του ηλεκτρικού δικτύου στη χώρα μας και την επαρκή ανεμπόδιστη παροχή ηλεκτρικής ενέργειας στους Ελληνες καταναλωτές», αφήνει σαφώς ανοιχτό το ενδεχόμενο να παραμείνουν σε λειτουργία λιγνιτικές μονάδες πέραν του 2023. Η πραγματικότητα είναι ότι η λογική Μητσοτάκη με τον πρώτο καύσωνα κατέρρευσε, ανέδειξε την ανικανότητα, τη στενότητα επάρκειας του ηλεκτρικού συστήματος και το έλλειμμα ενός ρεαλιστικού σχεδίου μετάβασης. Εάν ο ΑΔΜΗΕ δεν επιστράτευε το 15% των λιγνιτικών μονάδων, η χώρα μας θα ζούσε δύσκολες στιγμές! Οι πρωτοφανείς καταστροφές από τις πυρκαγιές ανέδειξαν τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα του Μητσοτάκη, τα σοβαρά προβλήματα της ανόητης βίαιης μετάβασης που ανακοίνωσε.
Με δυο λόγια, μετά από χρόνια διακυβέρνησης της Δεξιάς βρισκόμαστε στο σημείο μηδέν! Η «μεταφυσική» άποψή του για τον ρόλο της αγοράς αποδεικνύει ότι αυτή η κυβέρνηση δεν ερεύνησε, δεν σχεδίασε την προοπτική της ενεργειακής κρίσης. Η εμμονή της στην ξεπερασμένη, πολύ επικίνδυνη ιδιωτικοποίηση της ενέργειας, που πλήττει ήδη τα εισοδήματα των εργαζομένων, των νοικοκυριών και τις προοπτικές οικονομικής ανάκαμψης, δεν μπορεί να δικαιολογηθεί ούτε πολιτικά ούτε οικονομικά, τη στιγμή μάλιστα που σε Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία οι αντίστοιχες «ΔΕΗ» είναι δημόσιες!
Πρέπει πλέον να συνειδητοποιήσουμε όλοι μας ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη προχωράει με βάση το τι θέλουν τα ιδιωτικά συμφέροντα. Οπότε, άσε τη Δυτ. Μακεδονία, την κοινωνία, τη χώρα να πνίγονται. Δραματικό παράδειγμα η κοινότητα Ακρινή, η οποία πραγματικά είναι φυλακισμένη από τις ενεργειακές δραστηριότητες, δεν υπάρχει όμως καμία ουσιαστική πρωτοβουλία από την πολιτεία για μετεγκατάσταση.
Η πρόσφατη απόφαση της διοικούσας επιτροπής του ΤΕΕ, επίσημου τεχνικού συμβούλου της Πολιτείας, με την οποία εκφράζει σοβαρές επιφυλάξεις για την πρόωρη απολιγνιτοποίηση και καλεί την κυβέρνηση και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς να επανεξετάσουν τον πρόωρο τερματισμό της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από τον λιγνίτη, είναι μια εξέλιξη ιδιαίτερα σοβαρή. Δεν υπάρχει πλέον κανένας πολιτικός και επιστημονικός φορέας της χώρας που να συμφωνεί με την πολιτική Μητσοτάκη.
Για τη Δυτ. Μακεδονία, η ενεργειακή μετάβαση, παρά τις προκλήσεις που τη συνοδεύουν, είναι η μεγάλη ευκαιρία αναβάθμισης της περιφέρειας. Πρέπει να επιταχυνθεί η προσπάθεια για έρευνα και παραγωγή ενεργειακής τεχνολογίας.
Το ενιαίο και αναβαθμισμένο Πανεπιστήμιο, μια ιδιαίτερα θετική εξέλιξη μετά την πετυχημένη μεταρρύθμιση της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, είναι το συγκριτικό πλεονέκτημα της περιοχής. Στην προοπτική αυτήν, το ταχύτερο πρέπει να ενισχυθεί, με επιστημονικό δυναμικό το Πανεπιστημιακό Ερευνητικό Κέντρο προκειμένου να στηριχτεί η σύνδεση της εφαρμοσμένης έρευνας με την οικονομία, να γίνει ένας από τους πανεπιστημιακούς πόλους της χώρας μας, η υποδομή για την ενεργειακή μετάβαση. Η αναβάθμιση της εκπαίδευσης, της επιστήμης, της έρευνας, της καινοτομίας, της τεχνολογίας, η ποιοτική γνώση μπορούν να συμβάλουν στην προοπτική μιας καλύτερης, ανθρώπινης (με τη διττή σημασία) κοινωνικής και οικονομικής εξέλιξης. Το ξεριζωμένο επιστημονικό δυναμικό της Ελλάδας, οι χιλιάδες νέοι μας που εργάζονται με καταξίωση και με μεγάλη επιτυχία στο εξωτερικό, με τις σωστές πρωτοβουλίες θα είναι προνομιακός παράγοντας για να συμβάλουν καθοριστικά και αυτοί στην επανεκκίνηση, στη διεύρυνση της Παραγωγικής Ανασυγκρότησης της χώρας μας. Η σχεδιασμένη ενεργειακή μετάβαση μπορεί να γίνει βασικός πυλώνας στην εξέλιξη αυτή. Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο.
*Επίτιμο μέλος της ΕΣΗΕΑ, διδάσκει στο Πανεπιστήμιο της Μπολόνια, μέλος της Κ.Ε. Ανασυγκρότησης ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας