Η παράδοση στη Γερμανία θέλει τον ήσσονα εταίρο των κυβερνητικών συνασπισμών να αναλαμβάνει τη θέση του αντικαγκελαρίου μαζί με το αξίωμα του υπουργού Εξωτερικών, το οποίο προφανώς θεωρείται η δεύτερη θέση στην κυβερνητική ιεραρχία.
Μια πρώτη αλλαγή στα παραπάνω δεδομένα επήλθε, όταν, μετά την έναρξη της κρίσης στην ευρωζώνη και με δεδομένη την κυρίαρχη θέση της Γερμανίας, το αξίωμα του υπουργού Οικονομικών επισκίασε τη θέση του επικεφαλής της διπλωματίας.
Εκ των πραγμάτων, το υπουργείο Οικονομικών αναδείχθηκε σε κατά κύριο λόγο αρμόδιο θεσμό για τις σχέσεις με τα κράτη - μέλη της ευρωζώνης.
Τα παραπάνω επιβεβαιώθηκαν το 2018, όταν ο ηγέτης του SPD, Σολτς, ανέλαβε αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομικών.
Η δεύτερη αλλαγή είναι η συγκρότηση, εκτός απροόπτου, για πρώτη φορά μετά το 1949, τρικομματικού κυβερνητικού συνασπισμού Σοσιαλδημοκρατών, Πρασίνων και Φιλελευθέρων, που αποκαλείται Φωτεινός Σηματοδότης.
Με τα παραπάνω δεδομένα, υπ’ αριθμόν 2 στην κυβέρνηση Σολτς δεν μπορεί να είναι άλλος από ηγετικό στέλεχος των Πρασίνων που θα αναλάβει αντικαγκελάριος - υπουργός Οικονομικών, με το υποβαθμισμένο υπουργείο Εξωτερικών να περιέρχεται στους Φιλελεύθερους.
Τα παραπάνω είναι απ΄ ό,τι φαίνεται το μεγάλο αγκάθι στις διαπραγματεύσεις για τη συγκρότηση της κυβέρνησης Σολτς, καθώς ο ηγέτης των Φιλελευθέρων, Λίντνερ, προεκλογικά αλλά και μετεκλογικά, διεκδικεί με επιμονή το υπουργείο Οικονομικών, με τα ΜΜΕ να τον αποκαλούν ήδη σκωπτικά νέο ή και μικρό Σόιμπλε.
Το κόμμα των Πρασίνων έχει διπλό πρόβλημα με την υποψηφιότητα Λίντνερ για το υπουργείο Οικονομικών.
Πρώτον, δεν έχει κανέναν λόγο να δεχθεί την εθελούσια υποβάθμισή του στους ενδοκυβερνητικούς συσχετισμούς, καθώς προηγείται των Φιλελευθέρων κατά πέντε ποσοστιαίες μονάδες.
Δεύτερον, δεν μπορεί να αναλάβει την πολιτική ευθύνη της ολικής και πιθανόν επαυξημένης δημοσιονομικής λιτότητας στη Γερμανία αλλά και στην Ε.Ε. - ευρωζώνη.
Από την άλλη μεριά, ο Λίντνερ έχει περιορισμένα περιθώρια ελιγμών, καθώς δεν μπορεί να επαναλάβει για δεύτερη φορά μέσα σε τέσσερα χρόνια το ναυάγιο των διαπραγματεύσεων, όπως είχε κάνει τον Οκτώβριο του 2017 με τους Χριστιανοδημοκράτες και τους Πράσινους.
Έτσι, το ποιος θα αναλάβει το υπουργείο Οικονομικών θα είναι βαρύνουσας πολιτικής σημασίας γεγονός για τις εσωτερικές εξελίξεις στη Γαλλία, την Ιταλία και συνολικά τον Νότο της ευρωζώνης, η ανάκαμψη του οποίου την επόμενη μέρα της πανδημίας είναι ασύμβατη με την επιστροφή στη μόνιμη λιτότητα...
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας