Ενας βασικός πυλώνας της διαβίωσης, που έχει πληγεί σημαντικά από την οικονομική κρίση, είναι η κατοικία. Οι άγριες πολιτικές λιτότητας, που επιβλήθηκαν την τελευταία πενταετία από τις προηγούμενες ελληνικές κυβερνήσεις και την τρόικα, έχουν πλήξει βάναυσα την πλειονότητα του ελληνικού πληθυσμού.
Σήμερα έχει υπονομευτεί δραματικά το επίπεδο διαβίωσης σε περισσότερο από το μισό του πληθυσμού της χώρας, κάτω από την πίεση των φορολογικών βαρών που του επιβλήθηκαν και των μεγάλων περικοπών σε μισθούς και συντάξεις, τις απολύσεις και το κλείσιμο χιλιάδων επιχειρήσεων, με αποτέλεσμα να αδυνατεί πλέον να καλύψει τις δανειακές του υποχρεώσεις (στεγαστικά δάνεια κ.λπ.) και τα έξοδα διαβίωσής του. Σημαντικό τμήμα του πληθυσμού ζει σε άθλιες συνθήκες, χωρίς βασικά κοινωνικά αγαθά, ενώ μεγάλος είναι πλέον και ο αριθμός των αστέγων.
Παρά τις προτεραιότητες της νέας ελληνικής κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της κρίσης στέγης, αφενός με πάγωμα των πλειστηριασμών για 6 μήνες και αφετέρου με την οριστική αντιμετώπιση του προβλήματος των «κόκκινων» δανείων μέσω της ίδρυσης ενός ενδιάμεσου φορέα, που με κοινωνικά κριτήρια θα απορροφήσει ένα σημαντικό μέρος από αυτά, τίποτα δεν έχει ακόμη υλοποιηθεί. Κύρια αιτία, οι πιέσεις των δανειστών για τη μη εφαρμογή των προαναφερόμενων, αλλά και οι δυσκολίες για την εξεύρεση πόρων για την εφαρμογή τους.
Σ’ αυτήν τη συγκυρία, κινήματα, πρωτοβουλίες πολιτών, δίκτυα, σύλλογοι δανειοληπτών, συνελεύσεις γειτονιών από όλη την Ελλάδα έχουν οργανωθεί και συνεχίζουν να οργανώνονται ενάντια στους πλειστηριασμούς και τις εξώσεις. Μέσα από αυτόν τον αγώνα, τα κινήματα για την προστασία της κατοικίας έχουν ξεκινήσει ήδη τη συνεργασία/συζήτηση για τα προβλήματα στέγης με αντίστοιχες ευρωπαϊκές συλλογικότητες που δραστηριοποιούνται σ’ αυτό το πεδίο.
Στόχος είναι η ενδυνάμωση των κοινωνικών κινημάτων, που αναδύονται κυρίως στις χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου, και η συνεργασία με κοινούς αγώνες ενάντια στις εξώσεις και στους πλειστηριασμούς. Παράλληλα έχει ανοίξει η συζήτηση για τις πολιτικές για την κοινωνική κατοικία, που στην Ελλάδα δεν υπήρξε ποτέ προτεραιότητα, αλλά σήμερα για όλους τους παραπάνω λόγους αποκτά χαρακτήρα επείγοντος.
Στο πλαίσιο αυτό η «Αλληλεγγύη για όλους» , το δίκτυο «Πλειστηριασμοί STOP», το «Encounter Athens» σε συνεργασία με τη «European Coalition for the right to Housing and the City» και το Ιδρυμα «Roza Luxembourg» διοργανώνουν Διεθνή Συνάντηση για το Δικαίωμα στη Στέγη. Ετσι, στις 20 και 21 του Ιούνη, αγωνιστές και αγωνίστριες από τα κινήματα της Ελλάδας και της Ευρώπης για το Δικαίωμα στη Στέγη θα συναντηθούν στην Αρχιτεκτονική Σχολή του ΕΜΠ (κτίριο «Αβέρωφ»), για να ανταλλάξουν εμπειρίες, να βρουν τις κοινές τους θέσεις και τον συντονισμό των αγώνων τους. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει τις ακόλουθες ενότητες:
1η ημέρα
● Κατοικία και υφαρπαγή γης (νεοφιλελεύθερες πολιτικές για τον αστικό χώρο).
● Χρέος ως μέσο κοινωνικού ελέγχου (πλειστηριασμοί και εξώσεις).
● Αμεσες ανάγκες στέγασης. Η υποδοχή μεταναστών στον ευρωπαϊκό Νότο.
2η ημέρα
● Εναλλακτικές μορφές στέγασης.
- Συλλογικές μορφές ιδιοκτησίας, κοινωνική κατοικία.
● Οργανώσεις δράσεων (αγώνες εναντίον των εξώσεων, οργάνωση εναντίον των τραπεζών, εναλλακτικές πολιτικές στέγης, καταλήψεις κ.λπ.).
* Μέλος της οργανωτικής ομάδας της Διεθνούς Συνάντησης για το Δικαίωμα στη Στέγη
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας