Λίγες ώρες μετά το παρ’ ολίγον θερμό επεισόδιο Βρετανίας-Ρωσίας στη Μαύρη Θάλασσα έγινε γνωστή η πρωτοβουλία Μέρκελ-Μακρόν για επαναπροσδιορισμό των σχέσεων της Ε.Ε με τη Μόσχα.
Στον απόηχο της πρόσφατης συνάντησης Πούτιν-Μπάιντεν στη Γενεύη η γαλλογερμανική πρωτοβουλία ολοκληρώνει με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο την αλλαγή γραμμής πλεύσης της Δύσης απέναντι στη Ρωσία για πρώτη φορά μετά την άνοιξη του 2014, όταν προσαρτήθηκε η Κριμαία και κορυφώθηκε η εξέγερση στην Ανατολική Ουκρανία. Αν την άνοιξη του 2003 οι τριμερείς συναντήσεις κορυφής Σρέντερ, Σιράκ και Πούτιν είχαν θορυβήσει τον Λευκό Οίκο, σήμερα ο Μπάιντεν καταγράφει τη γαλλογερμανική πρωτοβουλία ως ευθυγράμμιση με τη δική του Ρεαλπολιτίκ απέναντι στο Κρεμλίνο.
Ο Μπάιντεν από το Αφγανιστάν, το Ιράν, τη Μέση Ανατολή και την πρώην ΕΣΣΔ κλείνει μέτωπα και στη χειρότερη περίπτωση θέλει να διασφαλίσει ότι οι όποιες εντάσεις θα είναι ελεγχόμενες, έτσι ώστε η Ουάσινγκτον να επικεντρώσει την προσοχή της στη συνολική στρατηγική πρόκληση που συνιστά η συνεχής ισχυροποίηση της Κίνας.
Δεν είναι άλλωστε ούτε τυχαίο ούτε συμπτωματικό που το γαλλογερμανικό άνοιγμα προς το Κρεμλίνο καταγράφεται λίγο μετά τις συναντήσεις της Μέρκελ με τον Μακρόν και τον Ντράγκι αλλά και την περιοδεία του επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Μπλίνκεν σε Βερολίνο, Ρώμη και Παρίσι.
Η δυναμική εξομάλυνσης των σχέσεων των ΗΠΑ και της Ε.Ε. με τη Ρωσία λογικά θα πρέπει πολύ σύντομα να αποκλιμακώσει την ένταση στη Βαλτική και τη Μαύρη Θάλασσα.
Ταυτόχρονα θα συρρικνώσει αν δεν εκμηδενίσει τις γεωπολιτικές φιλοδοξίες των χωρών που επένδυσαν σε μια μακράς διάρκειας ψυχροπολεμική ένταση με τη Μόσχα, από την Πολωνία και τις Βαλτικές μέχρι τη Φινλανδία και τη Σουηδία.
Ενας από τους μεγάλους χαμένους από μια ύφεση και συνεργασία της Δύσης με τη Ρωσία θα είναι προφανώς και η Τουρκία του Ερντογάν, καθώς η Αγκυρα αξιοποίησε σε εξαντλητικό βαθμό το περιθώριο ελιγμών που προέκυψε από την προβολή της ψυχροπολεμικής περιπλοκής Δύσης-Ρωσίας στις περιφερειακές διενέξεις και συγκρούσεις από τον Καύκασο και τη Συρία μέχρι και τη Λιβύη.
Τριάντα χρόνια μετά τη διάλυση της ΕΣΣΔ για πρώτη φορά η προσέγγιση με τη Ρωσία είναι ταυτόχρονη επιλογή των ΗΠΑ και των μεγάλων δυνάμεων της Ε.Ε.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας