Η πολιτική και ο αθλητισμός είναι δύο κοινωνικές λειτουργίες οι οποίες συνυπάρχουν, αλληλοϋποστηρίζονται και αλληλοευεργετούνται ως αποτέλεσμα των κοινών συμφερόντων και εξυπηρετήσεων που τους παρέχουν τα εμπλεκόμενα άτομα στην κοινή σχέση ως προς τους στόχους και την επίτευξή τους.
Τα παραδείγματα διεθνώς και εντός της χώρας πολλά και διαχρονικά, με πρόσωπα να έχουν υποδυθεί και τους δύο ρόλους, δηλαδή του αθλητή-παράγοντα του αθλητισμού και του πολιτικού ως «φυσική συνέχεια» από τον πρώτο στον δεύτερο και το αντίθετο.
Η συνέχεια της «ταύτισης συμφερόντων» δεν σταματάει ούτε και σήμερα, αφού τα δείγματα αναφοράς στον αθλητισμό, όπως το «γηπεδικό» στην ΑΕΚ, το θεσμικό πλαίσιο της ΕΠΟ, αλλά και της πολιτικής στις δημοτικές εκλογές κυρίως σε Πειραιά και Βόλο, μπορούν να ορίσουν την άμεση αλληλεξάρτησή τους.
Ενδεικτικό σημείο της σχέσης εμπλοκής του αθλητισμού με την πολιτική εμφανίζεται στο διεθνές επίπεδο όπου η κοινή συμπόρευση καθώς και η διαπλοκή τους έχει φτάσει σε ανεξέλεγκτο επίπεδο, όπως δείχνουν τα πρόσφατα γεγονότα στη FIFA αλλά και στους άλλους αθλητικούς διεθνής οργανισμούς.
Φυσικά, η ελληνική αθλητική πραγματικότητα και η εγχώρια πολιτική δεν λείπουν ούτε στα διεθνή ούτε και στα εντός της επικράτειας συμβαίνοντα, αφού πρόσωπα του αθλητισμού αλλά και της πολιτικής συνυπάρχουν σε όλες τις αναφερόμενες καταστάσεις με «οσμές» ή και ενδείξεις άμεσης διαπλοκής τους.
Πώς και γιατί το φαινόμενο στην ελληνική και διεθνή πραγματικότητα έλαβε τέτοιες διαστάσεις, δεν είναι εύκολο να αναλυθεί σε λίγες γραμμές. Απλώς, αναζητώντας πρωτίστως την αιτιατή καταβολή των συμβαινόντων βλέπουμε το κοινό στοιχείο τους που είναι το «χρήμα» και η «δημοσιότητα», ως τροφοδοτικοί μηχανισμοί διαπλοκής του αθλητισμού και της πολιτικής.
Στην Ελλάδα, από τη μεταπολίτευση και μετά, άρχισε να διαπλέκεται ο αθλητισμός με την πολιτική, διαμορφώνοντας συγγενή πεδία μέσω της κινητικότητας των στελεχών προς τη μία ή την άλλη πλευρά, δημιουργώντας έτσι το κατάλληλο περίβλημα για την εξυπηρέτηση των κομματικών, οικονομικών και προσωπικών συμφερόντων.
Δείγμα τέτοιου είδους εμπλοκής του αθλητισμού και της πολιτικής εμφανίζεται σε μία διαχρονικότητα τριακονταετίας στη χώρα μας, όπου τα ίδια πρόσωπα και από τους δύο θεσμούς συνυπάρχουν με αγαστή σύμπλευση ανεξάρτητα της κομματικής-κυβερνητικής αλλαγής όταν αυτή συνέβη.
Επίσης και στο διεθνές αθλητικό γίγνεσθαι πολλά ελληνικά στελέχη μετακινήθηκαν με άμεση κομματική στήριξη, έτσι ώστε η εγχώρια πολιτική να έχει προσβασιμότητα μέσω αυτών σε αποφάσεις χρήσιμες στην κατεύθυνση της διαχείρισης κυρίως της «οπαδικής-φιλαθλητικής πελατείας».
Η δικαστική εμπλοκή στον χώρο του αθλητισμού στη χώρα μας αλλά και διεθνώς έχει αρχίσει να ξετυλίγει το κουβάρι της διαπλοκής, εμφανίζοντας την άμεση σχέση τους κυρίως στη «διακίνηση-ξέπλυμα χρημάτων» αλλά και αποφάσεων που αφορούν ανάθεση μεγάλων αθλητικών διοργανώσεων με εμφανή οικονομικά και πολιτικά συμφέροντα.
Είναι δύσκολο στην ελληνική πολιτική-κομματική κατάσταση με τα στελέχη τους που αναζητούν την εύκολη «πελατεία» στον χώρο του αθλητισμού να γίνει «κάθαρση», αφού δικά τους «πρόσωπα» είναι άμεσα εμπλεκόμενα με τους διοικούντες τον ελληνικό αθλητισμό ως αλληλοσυμπληρούμενος τροφοδοτικός διαχρονικός μηχανισμός
Εκτιμούμε ότι τα θεσμικά πλαίσια που θα διαμόρφωναν περιορισμούς της διαπλοκής στον χώρο του αθλητισμού και της πολιτικής με αμφότερη κάθαρση των υπαρχουσών δομών τους, μπορούν να βρεθούν στη δημιουργία ανεξάρτητων αρχών διακομματικής έγκρισης με πλήρη ελευθερία πρόσβασης και ελέγχου σε κάθε επίπεδο.
Επίσης η εναλλαγή και ο περιορισμός της θητείας σε όργανα και διοικήσεις του αθλητισμού, καθώς και ο περιορισμός της άμεσης εμπλοκής πολιτικών στελεχών σε αντίστοιχες αθλητικές θέσεις, θα μπορούσαν να εξαλείψουν το φαινόμενο της διαπλοκής των δύο θεσμών.
Η σημερινή κυβέρνηση μιας αριστερής ριζοσπαστικής ιδεολογίας έχει χρέος και υποχρέωση να ξεκινήσει μια τέτοια προσπάθεια, χωρίς να φοβάται το πολιτικό κόστος, που σίγουρα θα είναι μεγάλο, αφού και στον δικό της χώρο «ενδείξεις για διαφαινόμενη διαπλοκή» αθλητικών και πολιτικών στελεχών της έχουν αρχίσει να διαφαίνονται.
* αναπληρωτής καθηγητής Κοινωνιολογίας του Αθλητισμού, Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας