Τις μέρες τις Αποκριάς, στα μέσα του περασμένου αιώνα, οι κάτοικοι των χωριών της Λέσβου ντύνονταν αυτοσχέδιοι μασκαράδες. Με ό,τι βρισκόταν πρόχειρο και εύκαιρο στα σπίτια. Παλιά ρούχα, μαντίλες, τσεμπέρια, βράκες· τίποτα δεν ήταν αγορασμένο. Αντρες ντύνονταν με γυναικεία ρούχα κι οι γυναίκες αντίθετα.
Κυρίως κάλυπταν το πρόσωπο με αυτοσχέδιες μάσκες. Ετσι, με την προφύλαξη και την ανωνυμία που πρόσφερε η μάσκα, οι πλέον αθυρόστομοι άνοιγαν το στόμα τους και εκφωνούσαν σατιρικούς στίχους και λόγια· τα ονομαζόμενα αδιάντροπα ή εντεψίζικα. Αλλά τις περισσότερες φορές ο μασκαράς γινόταν αντιληπτός, από τον σωματότυπο και τις φιγούρες της παρέας του. Γελούσαν, διασκέδαζαν και κοκκίνιζαν κάτω απ’ τις αυτοσχέδιες μάσκες.
Η πιτσιρικαρία προτιμούσε τις αμφιέσεις του καουμπόι, του Ινδιάνου και του Ζορό. Αυτό που μας τραβούσε ήταν οι μάσκες κι αναλόγως τη βρισκάμενη ντυνόμασταν. Για λίγο, όσο κρατούσε η αποκριάτικη αμφίεση, γινόμασταν άλλοι. Νοσταλγούσαμε περιπέτειες στην Αγρια Δύση, όπως διαβάζαμε στις ιστορίες του Μικρού Ηρωα, με μοιρασμένους ρόλους· των κακών και των ανθρώπων του νόμου. Ολοι όμως με βασικό αξεσουάρ τις μάσκες.
Και φτάσαμε στο σήμερα· όπου οι μάσκες επικρατούν στη ζωή μας. Είναι χαρακτηριστικό των μικρών μας εξόδων από το σπίτι, οι οποίες γίνονται για τις βασικές μας ανάγκες. Συναντιόμαστε στους δρόμους και στα μαγαζιά και δεν γνωριζόμαστε. Θεωρούμαστε όλοι υποψήφιοι ασθενείς. Χωρίς να το θέλουμε γίναμε μασκαράδες και ζούμε σε μια παρατεταμένη Αποκριά.
Κάποιοι, απ’ τη δημόσια ζωή, χωρίς να φορέσουν μάσκα ντύνονται καθημερινά καρναβαλιστές. Ενώ είναι κυβερνώντες πολιτικοί και κάποιοι δημοσιογράφοι, παρουσιάζουν την κατάσταση που ζούμε σαν να την προξένησε κάποιος τρίτος. Κι αυτοί είναι άλλοι, οι πολιτικοί της αντιπολίτευσης· α! και οι πολίτες που είναι ανυπάκουοι. Βλέπεις τους μασκοφόρους υπουργούς, κυρίως ακούς τον λόγο τους και απορείς. Κυρίως γελάμε με την αποκριάτικη ατάκα «οι επόμενες δύο εβδομάδες είναι κρίσιμες»· έστω κι αν κλείσαμε έναν χρόνο με κορονοϊό. Υπάρχει και η έκπληξη του τέως κυβερνητικού εκπροσώπου, του κ. Ταραντίλη, ο οποίος έβγαλε τη μάσκα που του πρόσφεραν. Δεν άντεξε να κρύβεται κάτω από μια ιδιότητα που κατά τα φαινόμενα δεν είχε· κι έναν ρόλο που δεν του πήγαινε.
Αρκετοί δημοσιογράφοι ξέχασαν την ιδιότητά τους και φορούν τη μάσκα που αποποιήθηκε ο κ. Ταραντίλης. Ετσι κρατά η παρατεταμένη Αποκριά με πολλούς εκπροσώπους-μασκαράδες. Οι οποίοι, ταυτόχρονα, φορούν δήθεν απολιτική μάσκα στις εκπομπές τους. Σήμερα δεν υπάρχει, μάλλον, καμιά εκπομπή πολιτικού διαλόγου και αντιπαράθεσης ιδεών και απόψεων στην τηλεόραση. Μόνο γενικές κουβεντούλες. Την ώρα που γύρω μας, σε πολλές περιοχές της χώρας, πέφτουν αναίτια τρακατρούκες κρότου και λάμψης και κάποιοι είναι διαχρονικοί μασκαράδες.
* συγγραφέας, διδάκτορας Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας