Τι χρειάζεται ώστε να λειτουργήσουν καλά τα σχολεία; Μάσκες και παγούρια, κατά την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας. Μας βομβάρδισαν το προηγούμενο διάστημα με αυτά. Επίσης, αν «κλείδωσε» ή όχι η ημερομηνία έναρξης των μαθημάτων.
Οταν η υπουργός φωτογραφίζεται έχοντας μπροστά της πολύχρωμα παγούρια, σαν να είναι πλασιέ, μάλλον κάτι δεν πάει καλά. Γίνεται σπατάλη πόρων και χρημάτων, γιατί το κάθε παιδί έχει πάνω από ένα «παγουρίνο». Κι αν στα δελτία ειδήσεων γίνεται παρουσίαση των ομοιοτήτων και των διαφορών των μασκών που προορίζονται για μαθητές Δημοτικού και για τους μαθητές της Δευτεροβάθμιας, πάλι κάτι δεν πάει καλά στη δημοσιογραφία.
Πέρασε όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα και δεν έγινε κάποια σημαντική προετοιμασία, εκτός κι αν δεν την αντιληφθήκαμε, για τη λειτουργία των σχολείων. Το θετικό είναι ότι οι προσλήψεις των αναπληρωτών έγιναν την 1η Σεπτεμβρίου. Ομως από αυτό δεν ωφελήθηκαν οι μαθητές, καθότι δεν ξεκίνησαν τα μαθήματα στις εφτά του μήνα, όπως είχε προγραμματιστεί. Γιατί υπήρξε έξαρση κρουσμάτων. Το γιατί έχει παρουσιαστεί και αναλυθεί από πολλούς γνώστες του θέματος.
Σήμερα σέρνονται μαθητές, εκπαιδευτικοί και γονείς σε λειτουργία σχολείων με δύσκολες συνθήκες. Μέχρι και λίγες μέρες πριν από την έναρξη των μαθημάτων και δεν είχε γίνει ο καθαρισμός των σχολείων, ενώ στα σχολεία ήταν παρόντες οι εκπαιδευτικοί, μπαινοβγαίνουν τεχνίτες και προμηθευτές. Οι λίγες περιπτώσεις που συνέβη αυτό παρουσιάστηκε ως ο κανόνας.
Αλλο πολιτικό, εκπαιδευτικό ολίσθημα, το οποίο έγινε και δημοσιογραφική προπαγάνδα, είναι ο περιβόητος μέσος όρος των μαθητών· οι 17 μαθητές ανά τμήμα, που παρουσίασε η υπουργός. Αθροίζουμε τους 25 μαθητές μιας τάξης ενός σχολείου της οποιασδήποτε πόλης, με τους πέντε μαθητές που έχει η ΣΤ΄ ή τον ένα που έχει η Γ΄ τάξη στο νησί του Αγίου Ευστρατίου και βγαίνει μέσος όρος 15 ή 13, οπότε υπάρχει και περίσσευμα! Με τέτοιου είδους αριθμητικές αλχημείες προσπαθεί η ηγεσία του υπουργείου να παρουσιάσει θετική την εικόνα ως προς την έναρξη των μαθημάτων.
Αποσιωπούνται δυο βασικά μέτρα που πρέπει να ληφθούν κατά τη λειτουργία των σχολείων. Η τήρηση της απόστασης των 2 μέτρων και η αποφυγή συνωστισμού. Σε οποιοδήποτε κατάστημα και να μπεις, υπάρχει πινακίδα που ορίζει τον μικρό αριθμό εισερχομένων και την τήρηση για λόγους προστασίας της απόστασης των 2 μέτρων. Γιατί αυτό παραμερίζεται στη λειτουργία των σχολείων, όταν μάλιστα ίσχυσε τον Ιούνιο;
Αποσιωπάται ο σημερινός τρόπος λειτουργίας των σχολείων· όπου σε κάθε τάξη διδάσκουν πολλοί εκπαιδευτικοί, κι ομοίως κάθε εκπαιδευτικός διδάσκει σε πολλές τάξεις. Οπότε η θεωρία περί μικρών κλειστών συνόλων δεν ισχύει. Η κοινή λογική λέει και η εκπαιδευτική διαδικασία απαιτεί περισσότερους εκπαιδευτικούς και αίθουσες και ο προγραμματισμός κι ο σχεδιασμός να μη γίνεται επί χάρτου.
* συγγραφέας, διδάκτορας Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας