Μέσα σε λίγες βδομάδες η Ε.Ε. των 27 πήρε ένα σκληρό μήνυμα.
Δεν καλείται μόνον να διαχειριστεί την πρόκληση της μετά την πανδημία ανάκαμψης, οι διαστάσεις της οποίας παραπέμπουν στη μεταπολεμική ανοικοδόμηση, αλλά και ένα σχεδόν βέβαιο σκληρό Brexit, συν μιας μακράς διάρκειας εσωστρέφεια και περιχαράκωση των ΗΠΑ, είτε με τον Τραμπ είτε με τον Μπάιντεν.
Αν η προεξόφληση της ύφεσης σε Ε.Ε.-ευρωζώνη οδήγησε το Βερολίνο να υπερβεί το ταμπού της αμοιβαιοποίησης του κινδύνου μέσω κοινού δανεισμού, αλλά και της μεταφοράς πόρων, η κρίση στις ΗΠΑ και το επερχόμενο σκληρό Brexit θα λειτουργήσουν προωθητικά σε σχέση με τη χειραφέτηση της Γηραιάς Ηπείρου σε εξωτερική πολιτική και άμυνα.
Δίχως υπερβολή, η Ε.Ε. καλείται ταυτόχρονα με την πανδημία να αντιμετωπίσει την πρόκληση της αναδίπλωσης των ΗΠΑ, καθώς η κρίση που απειλεί την κοινωνική συνοχή και τη νομιμοποίηση αντιπροσώπευσης του πολιτικού τους συστήματος προϋπήρξε του Τραμπ και θα εξακολουθήσει να υπάρχει και μετά την αποχώρησή του από τον Λευκό Οίκο.
Αν για τον Τραμπ οι αντιφασιστικές συσπειρώσεις είναι τρομοκράτες, στις ΗΠΑ κυριαρχεί σήμερα η αντίληψη ότι ο κεϊνσιανισμός δεν μπορεί να αποτελέσει συνολική εναλλακτική πρόταση διαχείρισης.
Η περίπτωση του Σάντερς είναι χαρακτηριστική, καθώς θα περάσει στην Ιστορία ως ρομαντικός αριστεριστής, ενώ μια προσεκτική ματιά στις θέσεις του αναδεικνύει έναν προοδευτικό παρεμβατισμό της κοπής των Κένεντι-Τζόνσον.
Με άλλα λόγια οι ΗΠΑ σήμερα δεν παραπέμπουν στο 1932 όταν ο Ρούζβελτ είχε ήδη προβάλει ως ο νικητής των εκλογών με αντίπαλο τον απερχόμενο τότε Ρεπουμπλικανό πρόεδρο Χούβερ.
Η Ε.Ε.-ευρωζώνη δεν μπορεί να επενδύει στο κλείσιμο της «παρένθεσης» Τραμπ, είτε φέτος είτε μετά από τέσσερα χρόνια, για μια επιστροφή της διατλαντικής σχέσης στην κανονικότητα.
Είναι φανερό ότι η πανδημία λειτουργεί επιταχυντικά οδηγώντας σε παροξυσμική κορύφωση μιας μακρόσυρτης κρίσης στις ΗΠΑ, μια αμερικανική πρόκληση που θέτει ως κατεπείγουσα προτεραιότητα τη χειραφέτηση της Ε.Ε. των 27, με αυτονόητο προαπαιτούμενο την ενίσχυση και εμβάθυνση της συνοχής.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας