Οπως πολύ σωστά επισήμανε ο Ισραηλινός ιστορικός Yuval Harari στο διάσημο πλέον άρθρο του για τον κόσμο μετά τον κορονοϊό, «η καταιγίδα θα περάσει, αλλά οι επιλογές που κάνουμε σήμερα θα αλλάξουν τις ζώες μας για τα επόμενα χρόνια (...) Μια σημαντική επιλογή που έχουμε να κάνουμε είναι μεταξύ εθνικιστικής απομόνωσης και παγκόσμιας αλληλεγγύης». Στην Ευρώπη, τη στιγμή που οι χώρες κλείνουν τα σύνορά τους και χτίζουν τείχη απέναντι σε έναν αόρατο αλλά πανίσχυρο εχθρό, ένα πολύ σημαντικό μήνυμα ειρήνης και συνεργασίας φτάνει από τις Βρυξέλλες στα Βαλκάνια.
Την περασμένη Τρίτη το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων έδωσε -έστω και καθυστερημένα- το πράσινο φως για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Αλβανίας και της Βόρειας Μακεδονίας με την Ευρωπαϊκή Ενωση. Μια πολύ θετική απόφαση που φέρνει τα Δυτικά Βαλκάνια και πάλι κοντά στην ευρωπαϊκή οικογένεια, μια απόφαση που μπορεί να συμβάλει καθοριστικά στην καθιέρωση της ειρήνης, της σταθερότητας και της ασφάλειας στην περιοχή.
Εν μέσω μιας παγκόσμιας πανδημίας και για πρώτη φορά μετά το Brexit η Ε.Ε. παίρνει μια απόφαση προς την κατεύθυνση της διεύρυνσης. Πρόκειται για μια απόφαση με έντονους συμβολισμούς, που για να παρθεί χρειάστηκε η μεταστροφή της Γαλλίας και των υπόλοιπων χωρών οι οποίες τον περασμένο Οκτώβριο έβαλαν βέτο στις φιλοδοξίες των δύο χωρών. Γεωπολιτικά η Ε.Ε. φαίνεται επιτέλους έτοιμη να αναλάβει και πάλι ρόλο πρωταγωνιστή στα Βαλκάνια, μια περιοχή όπου διαχρονικά τέμνονται οι σφαίρες επιρροής των μεγάλων δυνάμεων.
Τη στιγμή που γράφεται το άρθρο αυτό η κυβέρνηση του Κοσόβου καταρρέει μετά από μόλις 52 μέρες στην εξουσία, με τον πρωθυπουργό Albin Kurti να αφήνει αιχμές κατά των ΗΠΑ για παρεμβατισμό, ενώ στη Σερβία ο πρόεδρος Vucic δηλώνει απογοητευμένος από την Ε.Ε. καθώς παραλαμβάνει ιατρική βοήθεια από την Κίνα για την αντιμετώπιση του κορονοϊού.
Η Ελλάδα ως δύναμη σταθερότητας στη νοτιοανατολική Εύρωπη οφείλει να στηρίζει την ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων και να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στην προσπάθεια της ευρωπαϊκής ενσωμάτωσης των Βαλκανίων, εφόσον φυσικά τηρούνται και οι προϋποθέσεις από τις υποψήφιες χώρες. Δεν πρέπει άλλωστε να ξεχνάμε πως με πρωτοβουλία της Ελλάδας μπήκαν και επίσημα τα Βαλκάνια στη στρατηγική της Ε.Ε. Κατά την ελληνική προεδρία του 2003 η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με πρωθυπουργό τον Κώστα Σημίτη και υπουργό Εξωτερικών τον Γιώργο Παπανδρέου πέτυχε την περίφημη Ατζέντα της Θεσσαλονίκης, τον οδικό χάρτη της Ενωσης για την ένταξη των χωρών των Βαλκανίων.
Πέρα όμως από τους ισχυρούς συμβολισμούς, η Ευρώπη καλείται σήμερα να στείλει και ένα έμπρακτο μήνυμα στήριξης και αλληλεγγύης. Την Τετάρτη οι πρόεδροι των Κοινοβουλίων της Αλβανίας, της Βόρειας Μακεδονίας, της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, του Κοσόβου, του Μαυροβουνίου και της Σερβίας με επιστολή τους προς την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κάνουν έκκληση για βοήθεια για την αντιμετώπιση της πανδημίας στις χώρες τους. Η Ευρώπη καλείται να κάνει και πάλι μια επιλογή που ενδέχεται να αλλάξει το μέλλον της περιοχής για τα επόμενα χρόνια.
*Executive Director του Thessaloniki Regional Forum και αναπληρωτής γραμματέας ευρωπαϊκών υποθέσεων του Κινήματος Αλλαγής
**Σύμβουλος των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και γραμματέας ευρωπαϊκών υποθέσεων του Κινήματος Αλλαγής
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας