Ο πρόεδρος του Μουσείου Ακρόπολης Δημήτρης Παντερμαλής εφάρμοσε από την αρχή της λειτουργίας του την πολιτική του χαμηλού εισιτηρίου. Το μότο του είναι να μπορούν να το επισκέπτονται οι Ελληνες - να γίνει το μουσείο τους σε περιόδους οικονομικής κρίσης, αφού Μουσείο Ακρόπολης και κρίση είχαν κοινή αφετηρία πριν από δέκα χρόνια. Ισως πουθενά στον κόσμο ένα μουσείο πρότυπο δεν έχει τιμή εισόδου 5 ευρώ (3 το μειωμένο). Οι ισχύουσες τιμές διατηρούνται πλέον μόνον για τη χειμερινή περίοδο (01/11-31/03).
Κατά το επτάμηνο της θερινής περιόδου με το διευρυμένο ωράριο (1/4-31/10) η τιμή διαμορφώνεται στα 10 ευρώ (5 ευρώ το μειωμένο). Μετά από πολύμηνες συζητήσεις με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού αποφασίστηκε για πρώτη φορά το Μουσείο Ακρόπολης να αποδίδει ποσοστό 30% από τα έσοδα των θερινών εισιτηρίων στο ΥΠΠΟΑ μέσω του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων. Τα χρήματα θα προορίζονται αποκλειστικά για τη βελτίωση των εκθεσιακών χώρων των δημόσιων μουσείων μας.
Η επικαιροποίηση της τιμολογιακής πολιτικής των εισιτηρίων του Μουσείου Ακρόπολης, που συμπληρώνει δέκα χρόνια λειτουργίας, αποφασίστηκε από το Διοικητικό Συμβούλιό του και δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 5995 Β’/31.12.2018, ωστόσο η συζήτηση αυτή έχει ανοίξει με το υπουργείο Πολιτισμού εδώ και πολλούς μήνες, για να μην πούμε τα τελευταία τέσσερα χρόνια, και έχει διατυπωθεί η θέση να προσφέρει και το Μουσείο Ακρόπολης στο δημόσιο ταμείο. «Για πρώτη φορά καθιερώνεται διζωνικό σύστημα, ακολουθώντας το επιτυχημένο παράδειγμα που εφαρμόζεται από το 2016 σε αρχαιολογικούς χώρους, μνημεία και μουσεία του υπουργείου Πολιτισμού» αναφέρει η ανακοίνωση του ΥΠΠΟΑ.
Οπως είπε στην «Εφ.Συν.» ο κ. Παντερμαλής: «Μετά από συζητήσεις με το υπουργείο Πολιτισμού και προσβλέποντας στο μέλλον, αποφασίσαμε να επικαιροποιήσουμε την τιμολογιακή πολιτική των εισιτηρίων. Το 2019 σκοπεύουμε να ανοίξουμε την ανασκαφή, δηλαδή θα προσθέσουμε έναν ολόκληρο όροφο με περιήγηση για το κοινό και εκθεσιακά ευρήματα. Ετσι προκύπτουν μεγαλύτερα έξοδα με περισσότερο προσωπικό για τη φύλαξη, τις κάμερες, τη συντήρηση. Στη συζήτηση με το υπουργείο βρήκαμε αυτή την αύξηση ως ευκαιρία να ενισχύσουμε τα περιφερειακά μουσεία στη βελτίωση των εκθεσιακών τους χώρων. Το Μουσείο Ακρόπολης θα συμβάλει με το 30% από τα θερινά εισιτήρια. Επέμεινα πολύ τα χειμερινά, για λόγους που κατανοούν όλοι, να παραμείνουν στα ίδια επίπεδα για το ελληνικό κοινό ώστε οι Ελληνες, σε δύσκολες εποχές, να μπορούν να έρχονται άνετα και να απολαμβάνουν το μουσείο».
Το 2018, σ’ ένα σύνολο περίπου 1,8 εκατ. επισκεπτών στο μουσείο, περίπου 700 χιλιάδες ήταν Ελληνες, αριθμός-ρεκόρ ίσως για το σύνολο των χώρων στην επικράτεια, όπως μας είπε ο κ. Παντερμαλής. «Το 30% είναι ένα καλό ποσοστό και νομίζω ότι θα βοηθήσει πολύ τα άλλα μουσεία. Κάτι που έτσι κι αλλιώς κάναμε μέσω των περιοδικών εκθέσεων που διοργανώσαμε με εκθέματα από τη Σαμοθράκη, τη Δωδώνη, την Ελευσίνα και θα συνεχίσουμε σ’ αυτή την κατεύθυνση», είπε και πρόσθεσε: «Το ποσό θα αφορά αποκλειστικά τη βελτίωση των εκθεσιακών χώρων. Το χρειάζονται πολλά μουσεία μας, γι’ αυτό αισθανόμαστε ικανοποίηση να συμβάλουμε».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας