Κενοτομία είναι η τομή του κενού, δηλαδή το απόλυτο τίποτα. Φαίνεται ότι μερικές φορές συγχέεται με την ομόηχή της καινοτομία, ενώ στην πραγματικότητα παραπέμπει στο κενό, που εκφράζεται από το κενό σύνολο. Ας δούμε μερικές εκφάνσεις της κενοτομίας, που εκλαμβάνονται και «πωλούνται» στο κοινό ως καινοτομίες.
1. Οι νεοφυείς επιχειρήσεις (οι startups) όπως οι Uber και Airbnb και λίγες ακόμη, που έχουν ιδρυθεί με βασικό στόχο τη φοροαποφυγή εν ονόματι των εφαρμογών της (νέας) ψηφιακής τεχνολογίας. Ασφαλώς και υπάρχει μια χορεία νεοφυών επιχειρήσεων που δεν ασχολούνται με αυτό το σπορ. Μάλιστα η Taxibeat, ενώ δεν φοροαποφεύγει, έτυχε διαφήμισης από τον αρχηγό της σημερινής αξιωματικής αντιπολίτευσης –ή καλύτερα δημόσιας υπεράσπισης εν είδει διαγγέλματος– από το βήμα της Βουλής των Ελλήνων (29 Σεπτεμβρίου 2017).
2. Η λεγόμενη αριστεία, η οποία ενώ εδράζεται σε ανόμοιες κοινωνικές συνθήκες με κεντρικό άξονα την ανισότητα πρόσβασης σε κοινωνικά αγαθά, καθίσταται κριτήριο επιλογής ατόμων χωρίς να διαθέτουν έστω τα συγκεκριμένα προσόντα που προσδιορίζονται από τα «συγκεκριμένα» κριτήρια. Θα άξιζε να υπάρχουν διδακτορικές διατριβές που να καταγράφουν αυτές τις περιπτώσεις (διδακτορικά με λογοκλοπή, πλαστά πτυχία, πλαστά διπλώματα και άλλα που περιγράφονται παλαιόθεν από το Mandeville στο πασίγνωστο βιβλίο του «Περί της φύσης της κοινωνίας»).
3. Η αξιολόγηση, που από μόνη της είναι αναγκαία, όχι όμως όταν ενσωματώνει σαφέστατα ιδεολογικά κριτήρια που οδηγούν σε πογκρόμ πολιτικών αντιπάλων, όπως έχει εφαρμοστεί πρόσφατα στη χώρα μας (γιαλαντζί αξιολόγηση).
4. Ο εκσυγχρονισμός όπως εφαρμόστηκε σχετικά πρόσφατα στο χρηματιστήριο, στις άμεσες αναθέσεις έργων στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2014, στα εξοπλιστικά προγράμματα του ελληνικού Δημοσίου (και όχι μόνο). Αυτού του είδους ο εκσυγχρονισμός είναι εντελώς κάλπικος, διαμορφώνοντας σωρεία σκανδάλων που ταλαιπωρούν ακόμη τη χώρα (Νovartis, δάνεια κομμάτων κ.ά.).
5. Οι εξωχώριες εταιρείες (κοινώς offshore). Η έντιμη Ε.Ε. διαθέτει φανερά το Λουξεμβούργο, το Λιχτενστάιν και το Μονακό. Η Κύπρος οδηγήθηκε σε μια τραγική οικονομική κατάσταση, ώστε να μη διαταραχτεί το ολιγοπώλιο στην Ε.Ε.
6. Οι πολιτικές δημοσκοπήσεις, που υποτίθεται ότι προλέγουν τα αποτελέσματα των εκλογών. Δυστυχώς το Brexit, οι πρόσφατες εκλογές στις ΗΠΑ, οι τελευταίες εκλογές στην Ιταλία αποτελούν τραγικές περιπτώσεις πλήρους αποτυχίας «επιστημονικών» προβλέψεων που θυμίζουν τις γιαλαντζί αξιολογήσεις, ξεκάθαρη περίπτωση ιδεολογικής χρήσης ενός επιστημονικού εργαλείου. Μάλιστα στα καθ’ ημάς δημοσιεύονται δημοσκοπήσεις με ποσοστό αναποφάσιστων 25-30% - καθαρή προπαγάνδα και τίποτε άλλο.
7. Η χρήση των μαθηματικών για τη νομιμοποίηση πολιτικών επιλογών στην οικονομία. Πρόκειται περί παγκόσμιας απάτης που θα εκτυλιχτεί στις πλάτες αθώων πολιτών με την πιθανότατη επικείμενη κατάρρευση της παγκόσμιας οικονομίας. Αλλά ισχύει το «όταν τρώμε δεν μιλάμε» από τους κενοτόμους.
* ομότιμος καθηγητής Τμήματος ΕΜΜΕ, Πανεπιστήμιο Αθηνών
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας