Υπέρ των κυβερνήσεων συνεργασίας τάσσεται η Ντόρα Μπακογιάννη με τη σημερινή συνέντευξή της στην «Εφ.Συν.», παρότι εμμέσως εκφράζει την πεποίθηση ότι η Ν.Δ. θα κατακτήσει την αυτοδυναμία, κάνοντας λόγο για «εκπλήξεις».
Θεωρεί ότι το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης θα πρέπει να συσταθεί άμεσα, επιρρίπτοντας όλες τις ευθύνες στην κυβέρνηση για το ότι δεν έχουμε ώς τώρα αποτέλεσμα. Και αρνείται ότι υπάρχουν διαφοροποιήσεις στο κόμμα ως προς αυτό το θέμα, ισχυριζόμενη πως «όλοι το ίδιο πράγμα λέμε στη Ν.Δ.».
• Με την πρόταση νόμου για τις άδειες των τηλεοπτικών σταθμών, μοιάζει η Ν.Δ. να θέλει να διατηρηθεί ως έχει η λεγόμενη διαπλοκή. Τι λέτε;
Δεν καταλαβαίνω πώς προκύπτει αυτό. Εχουμε πει ότι πρέπει να μπει τάξη στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο, αλλά αυτό δεν είναι αρμοδιότητα του υπουργού αλλά της ανεξάρτητης αρχής. Ζητούμε επιστροφή των αρμοδιοτήτων στο ΕΣΡ, το οποίο θα αποφασίσει για τον αριθμό των αδειών που θα χορηγηθούν, θα κάνει τον διαγωνισμό και θα ελέγξει την ορθή λειτουργία των τηλεοπτικών σταθμών.
Η Ν.Δ. δεν μπορεί να συμφωνήσει στη διατήρηση ενός νόμου ο οποίος κρίθηκε αντισυνταγματικός. Εμείς δεν επιδιώκουμε τη διατήρηση της υπάρχουσας κατάστασης ούτε θέλουμε να επιβάλουμε νέα διαπλοκή όπως προσπάθησε να κάνει η κυβέρνηση.
Θέλουμε τη ρύθμιση του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου για το οποίο υπεύθυνο εκ του Συντάγματος είναι το ΕΣΡ.
• Παρατείνοντας όμως το αδιέξοδο με τη μη συγκρότηση του ΕΣΡ και με τη συμβολή του δικού σας κόμματος, δεν αποσπάται η κοινή γνώμη από τα πραγματικά προβλήματα που θα έπρεπε να απασχολούν τον τόπο;
Μετά βεβαιότητος αυτή η υπόθεση πρέπει να λήξει το ταχύτερο δυνατό. Η κυβέρνηση έχει πάρει το μήνυμα από το ΣτΕ και από την κοινωνία, ο νόμος Παππά δεν μπορεί να παραμείνει σε ισχύ. Οφείλει λοιπόν να προσέλθει στη Βουλή χωρίς κωλυσιεργίες, να καταργήσει τον νόμο και στη συνέχεια άμεσα να συγκροτηθεί το Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο, ώστε να κλείσει η εκκρεμότητα.
Συμφωνώ μαζί σας ότι έχουμε πολύ σοβαρά προβλήματα τα οποία επιζητούν άμεση λύση και δεν έχουμε περιθώρια για τα επικοινωνιακά τερτίπια της κυβέρνησης. Αναρωτιέμαι μήπως η κυβέρνηση δεν επιζητεί τη συγκρότηση του ΕΣΡ και γι’ αυτό συνεχίζει τις κουτοπονηριές και τα καραγκιοζιλίκια.
• Υπάρχουν πάντως και διαφοροποιήσεις -π.χ. ο Β. Μεϊμαράκης- εντός του κόμματός σας που ζητούν να συγκροτηθεί άμεσα το ΕΣΡ.
Μα όλοι θέλουμε να συγκροτηθεί άμεσα το ΕΣΡ. Ομως ένα ΕΣΡ το οποίο θα έχει τις αρμοδιότητες για τη ρύθμιση του τηλεοπτικού τοπίου, γεγονός που προϋποθέτει την κατάργηση του νόμου Παππά. Το ίδιο πράγμα λέμε όλοι στη Ν.Δ., δεν υπάρχουν διαφοροποιήσεις.
Πιστεύουμε ότι ο αριθμός των τηλεοπτικών αδειών δεν μπορεί να καθορίζεται από τον υπουργό αλλά από το ΕΣΡ και ότι η διαδικασία αδειοδότησης και ελέγχου ανήκει στο ΕΣΡ. Μόλις αυτό νομοθετικά κατοχυρωθεί, η Ν.Δ. θα συμφωνήσει άμεσα στη σύσταση του ΕΣΡ.
• Η Ν.Δ. ζητάει συνέχεια εκλογές. Το βλέπετε πιθανό και σε τι θα βοηθούσε η πρόωρη προσφυγή στις κάλπες; Πιστεύετε ότι υπάρχει περίπτωση αυτοδυναμίας;
Το πολιτικό αδιέξοδο στο οποίο βρίσκεται η κυβέρνηση είναι σήμερα εμφανές σε ολόκληρη την ελληνική κοινωνία. Δεν είναι τυχαία τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων. Και ο κ. Τσίπρας μπορεί να θέλει να καταργήσει τις δημοσκοπήσεις και τους δημοσκόπους, αλλά μια απλή επαφή με πολίτες, την οποία επιμελώς αποφεύγει, θα τον πείσει ότι είναι αίτημα της ελληνικής κοινωνίας η πολιτική αλλαγή.
Οι εκλογές είναι επιβεβλημένες, διότι η ζημιά που συντελείται στην ελληνική οικονομία από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛΛ. είναι τεράστια.
Το δείχνει το ιδιωτικό χρέος, που προσεγγίζει, πια, το δημόσιο χρέος της χώρας και μπορεί να μετατραπεί σε βόμβα στα θεμέλια της οικονομίας. Αν δεν γίνουν επενδύσεις και δεν ανακάμψει η πραγματική οικονομία, το ιδιωτικό χρέος θα αυξάνεται, διότι οι πολίτες δεν μπορούν να πληρώσουν.
Οσον αφορά το αποτέλεσμα των εκλογών, πιστεύω ότι οι πολίτες θα προσέλθουν στις κάλπες αποφασισμένοι να δώσουν μια κυβέρνηση προοπτικής και μια κυβέρνηση η οποία θα μπορέσει να βγάλει την Ελλάδα από αυτή την κρίση.
Δεν αντέχουν άλλους πειραματισμούς, γι’ αυτό θα εκπλαγείτε από τα αποτελέσματα των εκλογών.
Σε κάθε περίπτωση η Ν.Δ. κατά τη γνώμη μου πρέπει να κάνει ένα μεγάλο άνοιγμα προς όλα εκείνα τα κόμματα τα οποία επιθυμούν να έχουν ταύτιση με την Ευρώπη και όχι με τη Βενεζουέλα.
• Αν η αυτοδυναμία δεν υπάρξει, όπως τουλάχιστον δείχνουν οι δημοσκοπήσεις, με ποια κόμματα θα βλέπατε συνεργασίες; Ο ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσε να είναι μέσα σ’ αυτά;
Η Ν.Δ. θα επιδιώξει τη μεγαλύτερη δυνατή κοινωνική συμμαχία και συναίνεση. Οι δυνάμεις που θέλουν να συμβάλουν στο να γίνει η Ελλάδα μια σύγχρονη ευρωπαϊκή χώρα που θα στέκεται στα πόδια της, που θα παράγει πλούτο και θα στηρίζει τους κοινωνικά αδύναμους, που θα κρατάει τα παιδιά της στη χώρα και δεν θα τα στέλνει οικονομικούς μετανάστες στο εξωτερικό, μπορούν να είναι εν δυνάμει εταίροι στην κοινή προσπάθεια.
Οπως γνωρίζετε, από την αρχή αυτής της κρίσης ήμουν υπέρ της εθνικής συνεννόησης για να βγούμε μια ώρα αρχύτερα από τον φαύλο κύκλο της ύφεσης.
Ομως ο σημερινός ΣΥΡΙΖΑ διχάζει τον ελληνικό λαό και επειδή δεν έχει πια αφήγημα, δαιμονοποιεί τους αντιπάλους του. Μακάρι τα πράγματα να ήταν διαφορετικά.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας