Ακόμα μια συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ βρίσκει τους δανειστές διχασμένους και την Ελλάδα σε συμπληγάδες. Λίγες ώρες πριν οι υπουργοί Οικονομικών κλειστούν στην αίθουσα συνεδριάσεων, παρουσία των εκπροσώπων των δανειστών, πώς διαμορφώνεται η κατάσταση;
Η ελληνική πλευρά με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο προσέρχεται στη βελγική πρωτεύουσα με δέσμη προτάσεων, οι οποίες, αν υιοθετηθούν μέχρι το επόμενο Γιούρογκρουπ της 20ής Φεβρουαρίου, μπορούν να αποσοβήσουν την πολιτική φθορά και να ελαχιστοποιήσουν τον κίνδυνο να μην επιτευχθούν οι μελλοντικοί δημοσιονομικοί στόχοι.
Η λιτότητα είναι δεδομένη και διαρκώς ανακυκλούμενη λόγω του «κόφτη», ωστόσο η Αθήνα έχει την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και μερίδας των κρατών-μελών.
Οι «σκληρές» πτέρυγες των δανειστών και των εταίρων, με πρώτο το ΔΝΤ, περνούν στην αντεπίθεση και δεν συμβάλλουν στην εξεύρεση λύσης. Η «διαρροή» από κάποιους αξιωματούχους για αντιπρόταση με «ανάποδο κόφτη», για άμεση νομοθέτηση μέτρων δηλαδή, λειτουργεί διαλυτικά.
Ενδέχεται μάλιστα αυτή να είναι η απάντηση στη στήριξη που δίνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην Ελλάδα, λίγο πριν από τις επικείμενες εκλογικές αναμετρήσεις σε τρεις σημαντικές ευρωπαϊκές χώρες.
Αποτέλεσμα, λοιπόν, από το σημερινό Γιούρογκρουπ δεν πρέπει να περιμένουμε, αλλά είναι πιθανόν να δούμε σε ποια κατεύθυνση θα βρίσκεται η διαφαινόμενη λύση. Ενδέχεται όμως να υπάρξει πλήρες ναυάγιο, η συζήτηση να μην καταλήξει πουθενά και να βρεθούμε ξανά στο ίδιο σημείο.
Οι κίνδυνοι είναι δεδομένοι και τους περιέγραψε λακωνικά ο Σβεν Γκίγκολντ, Γερμανός ευρωβουλευτής των Πρασίνων στην Επιτροπή Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής.
«Θα πρέπει να γίνει επανεκκίνηση των διαπραγματεύσεων επειγόντως για να εξασφαλιστεί μια συμφωνία πριν από τις εκλογές σε Ολλανδία, Γαλλία και Γερμανία. Η Ελλάδα θα πρέπει να εξοφλήσει 7,2 δισ. ευρώ τον Ιούλιο και δεν πρέπει να διακινδυνεύσουμε επανάληψη της κρίσης του καλοκαιριού του 2015, όταν η χώρα έφτασε επικίνδυνα κοντά σε χρεοκοπία».
Ο ίδιος ζήτησε εκ μέρους του κόμματός του «να μην υπάρξει περαιτέρω πίεση προς την Ελλάδα για να θεσπίσει καταστροφικές οικονομικές μεταρρυθμίσεις».
Το ερώτημα είναι εάν θα εισακουστεί ο ευρωβουλευτής, αλλά και όσοι στην Ευρώπη βλέπουν ορισμένους υπουργούς και αξιωματούχους να παίζουν με την τύχη μιας χώρας, επιχειρώντας να αποκομίσουν μικροπολιτικά και εκλογικά οφέλη.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας