Είναι αλήθεια ότι η Τεχνητή Νοημοσύνη (Α.Ι.) εισβάλλει με τεράστιες ταχύτητες στις σύγχρονες κοινωνίες και δεν είναι μακριά η μέρα που θα τη συναντάμε παντού. Σε ό,τι ιδιωτικό και δημόσιο υπάρχει στη ζωή μας. Ετσι άλλωστε συνέβαινε με κάθε επιστημονική και τεχνολογική επανάσταση.
Με την εξέλιξη των επιστημών και της τεχνολογίας κανείς δεν μπορεί να είναι αντίθετος. Κατ’ αρχάς γιατί δεν μπορεί να την εμποδίσει. Το κυριότερο όμως αφορά το γεγονός ότι βελτιώνει αφάνταστα τη ζωή των ανθρώπων. Αν συζητάμε όμως το θέμα αυτό έχει να κάνει με το γεγονός ότι αυτή η εξέλιξη, μαζί με τα οφέλη που φέρνει, περικλείει και τεράστιους κινδύνους στον ίδιο ή σε μεγαλύτερο βαθμό.
Με αυτές τις σκέψεις, είμαστε οι τελευταίοι που θα φέρναμε αντίρρηση στη χρήση των επιτευγμάτων των επιστημών και της τεχνολογίας, αλλά και από τους πρώτους που θα υπογραμμίζαμε τους κινδύνους. Ειδικά εκείνους τους κινδύνους που, αν δεν ληφθούν υπόψη, θα οδηγήσουν στην κατάργηση θεμελιωδών δημοκρατικών δικαιωμάτων και όλων των συστατικών της ελευθερίας του ανθρώπου, ακρογωνιαίος λίθος της οποίας είναι το απόρρητο της ιδιωτικότητας.
Στο σημερινό βασικό θέμα μας φέρνουμε στη δημοσιότητα την απόφαση του υπουργείου Υγείας να εισαγάγει πιλοτικά την A.I. στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση των πολιτών της με στόχο τον εντοπισμό και την αποτροπή απάτης, τη διαχείριση ασθενών, τον αυτόματο έλεγχο ανάγκης συνταγογράφησης, τον έλεγχο πολυφαρμακίας, αυτόματες υπενθυμίσεις λήψης φαρμάκων κ.λπ.
Ασφαλώς ο στόχος δεν είναι καθόλου κακός. Θα ήταν δε πολύ καλύτερος αν επεκτεινόταν στον έλεγχο των φαρμακοβιομηχανιών και στην αυτόματη αναζήτηση της απάτης σε αυτό το επίπεδο. Αλλά κι έτσι όπως τίθεται το ζήτημα, το πρόβλημα δεν είναι ο στόχος.
Το πρόβλημα βρίσκεται στο γεγονός ότι μέσω της εισαγωγής A.I. στη ηλεκτρονική συνταγογράφηση καθίσταται δυνατή η μαζική συγκέντρωση ιατρικών δεδομένων των ασθενών και η δημιουργία του ιατρικού προφίλ τους. Κι αυτό χωρίς την άδειά τους και χωρίς να διασφαλίζεται ότι αυτά τα στοιχεία δεν θα καταλήξουν στην ιδιωτική πρωτοβουλία και ειδικότερα σε εκείνους που τα έχουν ανάγκη για να κερδοσκοπήσουν σε βάρος των πολιτών.
Το πρόβλημα βρίσκεται στο γεγονός ότι όλα αυτά συμβαίνουν με μια κυβέρνηση και έναν υπουργό που υποκλίνονται στην ελεύθερη αγορά, η οποία κερδίζει από την ατομική και συλλογική δική μας ανελευθερία.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας