Εργατικά ατυχήματα συνέβαιναν πάντοτε. Κι αυτό γιατί είτε δεν υπήρχαν επαρκής εργατική νομοθεσία και κανόνες ασφάλειας είτε γιατί όπου αυτά υπήρχαν, οι εργοδότες τα παραβίαζαν στον βωμό του κέρδους και της υπερεκμετάλλευσης των εργαζομένων.
Οι εργαζόμενοι προσπαθούσαν μέσα από σκληρούς αγώνες να εξασφαλίσουν ανθρώπινες και ασφαλείς συνθήκες εργασίας. Τους όρους δηλαδή και τις προϋποθέσεις να βγάζουν το μεροκάματο χωρίς να εξαντλούνται και να κινδυνεύουν για να μπορούν οι ίδιοι και οι οικογένειές τους να ζήσουν. Αυτό το πετύχαιναν -όπως και όποτε το πετύχαιναν- μέσα από τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας.
Αυτές όμως καταργήθηκαν στην εποχή των μνημονίων και σήμερα, με τους καλύτερους υπολογισμούς, μόνο το 26% των εργαζομένων καλύπτεται από τέτοιες συμβάσεις. Εκείνο που κυριαρχεί στη συντριπτική πλειονότητα των χώρων δουλειάς είναι ο νόμος και το συμφέρον του εργοδότη και η νομιμοποιημένη από την κυβέρνηση ελαστικότητα εργασίας που ξεπερνά κατά πολύ το οκτάωρο.
Το αποτέλεσμα είναι τραγικό. Το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους είχαμε 51 θανάτους λόγω εργατικών δυστυχημάτων που συνιστά ρεκόρ τετραετίας. Αυτό και μόνο το στοιχείο φανερώνει από μόνο του τον εργασιακό μεσαίωνα που κυριαρχεί στη χώρα μας αλλά και την απουσία κρατικής πολιτικής που να προστατεύει την ανθρώπινη ζωή στους χώρους δουλειάς.
Ενδεχομένως να αντέτασσε κανείς ότι αυτό συμβαίνει γιατί η χώρα, επί της ουσίας, χρεοκόπησε κι ότι σίγα σιγά όλα θα γίνουν. Πρόκειται για θρασύτατο ψέμα, η σαθρότητα του οποίου αποδεικνύεται πολύ εύκολα.
Ας πάρουμε τον κλάδο του τουρισμού, που δεν γνώρισε κρίση στην διάρκεια των μνημονίων. Το περασμένο Σάββατο έχασε εντελώς άδικα τη ζωή της μια αλλοδαπή καμαριέρα λόγω των συνθηκών στις οποίες ήταν υποχρεωμένη, από την εργοδοσία, να ζει και να εργάζεται. Λίγο αργότερα ένας παλαίμαχος ποδοσφαιριστής έχασε, τραγικά, τη ζωή του σε ξενοδοχείο της Ρόδου. Γιατί; Επειδή για 24 νησιά υπάρχει μόνο ένας τεχνικός του ΣΕΠΕ (πρώην Επιθεώρηση Εργασίας) για να ελέγξει τις συνθήκες κάτω από τις οποίες δουλεύουν στους τουρισμό τόσοι άνθρωποι - Ελληνες και αλλοδαποί.
Με άλλα λόγια, κι εκεί που δεν υπήρξε κρίση κι εκεί που τα υπερκέρδη πλεονάζουν, ο εργάτης παραμένει ένας μισθωτός δούλος εντελώς απροστάτευτος. Κατά συνέπεια δεν είναι η κρίση που προκάλεσε αυτή την κατάσταση. Η κρίση απλώς την επιδείνωσε, καθώς η κυβέρνηση είναι σταθερά υπέρ των εργοδοτών.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας