Η προβολή του νέου εξοπλιστικού προγράμματος, συνολικού ύψους 25 δισεκατομμυρίων ευρώ, και η έκδοση κοινής υπουργικής απόφασης για τον Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό (ΘΧΣ) συνιστούν κινήσεις επίδειξης πυγμής από την κυβέρνηση, σε μια χρονική συγκυρία που το κυβερνών κόμμα σταθερά καταγράφει πτώση στις δημοσκοπικές επιδόσεις του.
Τα λεγόμενα εθνικά θέματα αποτελούν πεδίο υψηλού ενδιαφέροντος τόσο για τους ψηφοφόρους της Ν.Δ. όσο και για ένα σημαντικό τμήμα της ελληνικής κοινωνίας και γι’ αυτόν τον λόγο το τελευταίο διάστημα ο ίδιος ο πρωθυπουργός επενδύει στα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν πρωταγωνιστής στην πρόσφατη παρουσίαση του Μακροπρόθεσμου Προγράμματος Αμυντικών Εξοπλισμών (ΜΠΑΕ) στην Ολομέλεια της Βουλής. Υποδέχτηκε τη Μ. Δευτέρα τον Γάλλο υπουργό Αμυνας κατά την επίσημη επίσκεψή του στην Αθήνα, η οποία συνοδεύτηκε μάλιστα με την αγορά μιας επιπλέον φρεγάτας BELHARRA, ενώ χθες προήδρευσε στη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ όπου εγκρίθηκε το νέο δωδεκαετές εξοπλιστικό πρόγραμμα και παρουσιάστηκε ο Θαλάσσιος Χωροταξικός Σχεδιασμός που αποτυπώνει δυνητικά τις ελληνικές θέσεις για τα όρια της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο.
Η ανακοίνωση του Θαλάσσιου Χωροταξικού Σχεδιασμού και η εξειδίκευσή του με χάρτη που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα δεν ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με βάση την οδηγία 2014/89/Ε.Ε. καθώς δεν προβλέπουν χρήσεις στις θαλάσσιες περιοχές που απεικονίζουν. Χρειάζονται ακόμα πολλά βήματα να γίνουν ώστε να αποφύγει η Ελλάδα την παραπομπή της στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, μετά την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τον Δεκέμβριο του 2023.
Εντούτοις η κυβέρνηση και η ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών έσπευσαν με πανηγυρικούς τόνους να ανακοινώσουν τον ΘΧΣ προκειμένου να δώσουν μία απάντηση στην κριτική που δέχονται, εντός και εκτός της Ν.Δ., ότι με την εν εξελίξει ελληνοτουρκική προσέγγιση η κυβέρνηση Μητσοτάκη ακολουθεί πολιτική κατευνασμού με την Τουρκία, υποχωρώντας από τις πάγιες εθνικές θέσεις.
Ο χάρτης του ΘΧΣ αποτυπώνει τις ελληνικές θέσεις για τα απώτατα όρια της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, ωστόσο το λεκτικό που συνοδεύει τον χάρτη υποδηλώνει ότι, με εξαίρεση το Ιόνιο πέλαγος και τη θαλάσσια περιοχή που περιλαμβάνει η ελληνοαιγυπτιακή συμφωνία για την ΑΟΖ, το εξωτερικό όριο της ελληνικής υφαλοκρηπίδας σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο θα καθοριστεί με τη σύναψη συμφωνιών οριοθέτησης με γειτονικά κράτη, δηλαδή με την Τουρκία.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας