Αθήνα, 16°C
Αθήνα
Ελαφρές νεφώσεις
16°C
17.4° 14.6°
1 BF
80%
Θεσσαλονίκη
Ελαφρές νεφώσεις
17°C
17.3° 14.6°
3 BF
83%
Πάτρα
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
17.7° 15.0°
3 BF
79%
Ιωάννινα
Αυξημένες νεφώσεις
12°C
11.9° 11.9°
1 BF
100%
Αλεξανδρούπολη
Αίθριος καιρός
12°C
11.9° 11.9°
0 BF
87%
Βέροια
Αραιές νεφώσεις
15°C
15.4° 15.4°
2 BF
80%
Κοζάνη
Αυξημένες νεφώσεις
11°C
11.4° 11.4°
0 BF
94%
Αγρίνιο
Αραιές νεφώσεις
16°C
15.6° 15.6°
1 BF
87%
Ηράκλειο
Ελαφρές νεφώσεις
14°C
15.2° 13.8°
2 BF
99%
Μυτιλήνη
Ελαφρές νεφώσεις
16°C
16.0° 14.9°
1 BF
74%
Ερμούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
16°C
16.0° 16.0°
1 BF
75%
Σκόπελος
Αραιές νεφώσεις
16°C
16.2° 16.2°
1 BF
78%
Κεφαλονιά
Αίθριος καιρός
16°C
16.4° 16.4°
2 BF
51%
Λάρισα
Σποραδικές νεφώσεις
14°C
13.9° 13.9°
0 BF
100%
Λαμία
Αραιές νεφώσεις
17°C
18.4° 17.2°
0 BF
75%
Ρόδος
Ελαφρές νεφώσεις
18°C
18.2° 17.8°
4 BF
77%
Χαλκίδα
Ελαφρές νεφώσεις
14°C
15.0° 13.8°
2 BF
76%
Καβάλα
Αίθριος καιρός
14°C
14.3° 14.3°
2 BF
82%
Κατερίνη
Αραιές νεφώσεις
16°C
15.8° 15.8°
2 BF
84%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
11°C
11.3° 11.3°
1 BF
94%
ΜΕΝΟΥ
Παρασκευή, 25 Απριλίου, 2025
Euros
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Η μαγική εικόνα των αυξήσεων

Λίγο μετά την πύρρεια νίκη της στη Βουλή, με την απόρριψη της πρότασης δυσπιστίας αλλά και την αποκάλυψη μιας κυβέρνησης που παραπαίει και επιβιώνει διά... υπουργικών παραιτήσεων, ο πρωθυπουργός επέστρεψε σε αυτά που ξέρει να κάνει καλά: στα επικοινωνιακά σόου.

Η ανακοίνωση της αύξησης των 50 ευρώ στον κατώτατο μισθό (39 καθαρά) έγινε με τη δέουσα τελετουργία και πρόθεση να επιστρέψει η ατζέντα στη θετική κυβερνητική αφήγηση: η οικονομία πάει καλά και επιτρέπει να προχωρήσουμε στην τέταρτη αύξηση του κατώτατου μισθού, που από 1η Απριλίου -και δεν είναι πρωταπριλιάτικο- πάει στα 715 ευρώ καθαρά.

Φυσικά, η κυβερνητική γενναιοδωρία αφορά μόνο 560.000 εργαζόμενους, λίγο πάνω από το 20% των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα. Το υπόλοιπο 78% των μισθωτών που αμείβεται με τον μέσο μισθό των 900 ευρώ καθαρά και λίγο πάνω από αυτό εξαρτάται από τη... γενναιοδωρία των εργοδοτών.

Οι οποίοι ήδη αντέδρασαν στην κυβερνητική ανακοίνωση με αιτήματα για μείωση του λεγόμενου μη μισθολογικού κόστους, που παραπέμπει σε πιέσεις για περαιτέρω συρρίκνωση των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών (σ.σ. πώς θα πληρώνονται οι συντάξεις του μέλλοντος είναι μια συζήτηση που κανείς δεν θίγει μέχρι να έρθουν το ΔΝΤ ή η Ε.Ε. και να απαιτήσουν μια ακόμη συνταξιοδοτική «μεταρρύθμιση»).

Φυσικά, για τον εργαζόμενο που είναι υποχρεωμένος να επιβιώνει με μισθούς στο όριο της φτώχειας, ό,τι πάρει καλόν είναι. Και το 50άρικο είναι καλοδεχούμενο. Αλλά είναι ένα μικρό μέρος όσων έχει ήδη χάσει από το πληθωριστικό ράλι της τελευταίας διετίας και τις ανατιμήσεις σε βασικά αγαθά που μένουν στα ράφια των σούπερ μάρκετ, στις βιτρίνες των καταστημάτων, στους λογαριασμούς, στα ενοίκια και στις πινακίδες των πρατηρίων καυσίμων κι ας τρέχει ο στατιστικός πληθωρισμός κάτω από το 3%.

Η κυβέρνηση πουλάει γενναιοδωρία εκ του ασφαλούς. Αν θέλει να ευνοήσει μια πραγματική αύξηση των αμοιβών των εργαζομένων, αντίστοιχη με τις τεράστιες απώλειες από τις ανατιμήσεις, με τις επίσης τεράστιες αυξήσεις της κερδοφορίας των επιχειρήσεων και την πλημμυρίδα φορολογικών εσόδων χάρη στον πληθωρισμό, ένα μέτρο πρέπει να λάβει: να απελευθερώσει τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, να αφήσει εργαζόμενους και εργοδότες να αναμετρηθούν και να παζαρέψουν πραγματικές και δίκαιες αυξήσεις για όλους, με ευεργετικές αντανακλάσεις και στην ανάπτυξη. Το αντέχει ή φοβάται την αντίδραση των επιχειρηματικών λόμπι που τη στηρίζουν;

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Η μαγική εικόνα των αυξήσεων

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας