Κέρδη καταγράφει η ελληνική πλευρά από τη Σύνοδο της Λισαβόνας. Μετά το πέρας της, διατυπώθηκε με σαφήνεια η καθαρή στήριξη των ηγετών των έξι χωρών του Νότου, στις ελληνικές θέσεις. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, στη Διακήρυξη της Λισαβόνας, οι χώρες που συμμετείχαν ζητούν έγκαιρο κλείσιμο της αξιολόγησης (χωρίς προληπτική νομοθέτηση μέτρων) στη βάση του ευρωπαϊκού κοινοτικού κεκτημένου, με σεβασμό στις συνταγματικές και δημοκρατικές αξίες.
«Ο Ευρωπαϊκός Νότος δεν είναι ο φτωχός συγγενής της Ευρώπης» τόνισε ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μετά το τέλος της 2ης Ευρωμεσογειακής Συνόδου στη Λισαβόνα. «Η ΕΕ έχει ανάγκη το νότο προκειμένου να ενισχύσει τη συνοχή της και να βρει το κοινωνικό της πρόσωπο» υποστήριξε εμφανώς ικανοποιημένος από τα αποτελέσματα της συνάντησης, η οποία «απέδειξε ότι ο ευρωπαϊκός νότος έχει μέλλον και προοπτική».
Ο Αλ. Τσίπρας αναφέρθηκε ακόμα στον περιφερειακό ρόλο που έχουν οι χώρες του ευρωπαϊκού νότου για την ειρήνη και την ασφάλεια, ενώ στάθηκε και στις συζητήσεις που έγιναν κατά τη διάρκεια της Συνόδου για την ενίσχυση της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης μεταξύ των χωρών της ΕΕ.
Η 2η Σύνοδος των Μεσογειακών/Νότιων Χωρών της Ε.Ε., πραγματοποιήθηκε στη Λισαβόνα, σε συνέχεια της 1ης Συνόδου στην Αθήνα τον περασμένο Σεπτέμβριο. Στόχος της Συνόδου η σύγκλιση Ελλάδας, Κύπρου, Πορτογαλίας, Γαλλίας, Ιταλίας, Ισπανίας και Μάλτας σε κοινές θέσεις για τις σημαντικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ευρώπη.
Στο επίκεντρο των συζητήσεων βρέθηκαν ζητήματα της οικονομίας, της ασφάλειας και το προσφυγικό-μεταναστευτικό.
Με τη συνάντηση της Λισαβόνας οι Αλέξης Τσίπρας (Ελλάδα), Νίκος Αναστασιάδης (Κύπρος), Φρανσουά Ολάντ (Γαλλία), Αντόνιο Κόστα (Πορτογαλία), Πάολο Τζεντιλόνι (Ιταλία), Τζόζεφ Μουσκάτ (Μάλτα) αποσκοπούν στο να συντονίσουν και να επεξεργαστούν περαιτέρω τις θέσεις τους.
Και έτσι να συμβάλουν τα κράτη του νότου της Ε.Ε. στον διάλογο που διεξάγεται για το μέλλον της Ευρώπης, ο οποίος είχε ξεκινήσει στην Μπρατισλάβα τον περασμένο Σεπτέμβριο και συνεχίζεται με τις Συνόδους Κορυφής που έχουν προγραμματιστεί για τις 3 Φεβρουαρίου στη Μάλτα και για τις 25 Μαρτίου στην ιταλική πρωτεύουσα, για τα 60 χρόνια από την ιδρυτική Συνθήκη της Ρώμης.
Ο Αλέξης Τσίπρας παράλληλα, είχε την ευκαιρία να παρουσιάσει εκ νέου την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στη διαπραγμάτευση με τους δανειστές μετά το τελευταίο Eurogroup και την καθυστέρηση ολοκλήρωσης της β' αξιολόγησης.
Ο πρωθυπουργός στο περιθώριο της Συνόδου είχε κατ' ιδίαν συναντήσεις με τους Νίκο Αναστασιάδη και Μαριάνο Ραχόι.
Με τον πρωθυπουργό της Ισπανίας, ο Έλληνας πρωθυπουργός συζήτησε για τα προβλήματα της Ευρώπης, την οικονομία και το προσφυγικό.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης που διήρκησε περίπου μισή ώρα, ο Αλέξης Τσίπρας, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, τόνισε την ανάγκη για στενή συνεργασία μεταξύ των δύο κυβερνήσεων, καθώς τα προβλήματα είναι κοινά.
Ο πρωθυπουργός σημείωσε τις θετικές εξελίξεις από την πορεία της ελληνικής οικονομίας και την ανάγκη για περισσότερη αλληλεγγύη στο εσωτερικό της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ειδικότερα σε ό,τι αφορά στο προσφυγικό. Επιπλέον, έκανε σύντομη ενημέρωση αναφορικά με το Κυπριακό. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να βρίσκονται σε στενή επικοινωνία από εδώ και στο εξής.
Κατά τη συνάντηση που είχαν Αλ. Τσίπρας και Ν. Αναστασιάδης συζητήθηκε σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, το πώς θα παρουσιαστούν από κοινού οι θέσεις της Ελλάδας και της Κυπριακής Δημοκρατίας στις Συνόδους της Λισαβόνας και της Μάλτας, η οποία πραγματοποιείται την ερχόμενη εβδομάδα.
Επίσης,συζήτησαν για τις επισκέψεις της πρωθυπουργού της Βρετανίας, Τερέζα Μέι, και της Γερμανίδας Καγκελάριου, Άνγκελα Μέρκελ, στην Τουρκία.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός συναντήθηκε και με τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολαντ. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο κ. Ολαντ επανέλαβε σε σχέση με τη διαπραγμάτευση για το ελληνικό πρόγραμμα, την πάγια θέση της Γαλλίας ότι δεν μπορεί να γίνει προληπτική νομοθέτηση μέτρων από την Ελλάδα.
Από την Αθήνα στη Λισαβόνα
Με τη Σύνοδο της Αθήνας τον περασμένο Σεπτέμβριο και την κοινή Διακήρυξη που υιοθέτησαν τότε στο Ζάππειο Μέγαρο, για πρώτη φορά οι χώρες της Μεσογείου της Ε.Ε. διαμόρφωσαν τη δική τους ατζέντα, ιδιαίτερα στους άξονες της ανάπτυξης, της ασφάλειας, του προσφυγικού -μεταναστευτικού, και με διακηρυγμένο στόχο ένα νέο όραμα για την Ευρώπη.
Τέσσερις μήνες μετά -διάστημα στο οποίο έχουν μεσολαβήσει σοβαρές εξελίξεις σε διεθνές αλλά και σε ευρωπαϊκό επίπεδο-, τα ζητούμενα παραμένουν τα ίδια.
«Κατά τη σύνοδο της Αθήνας οι χώρες του ευρωπαϊκού νότου για πρώτη φορά είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν για τις σημαντικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ευρώπη στην οικονομία, την ασφάλεια καθώς και το προσφυγικό και μεταναστευτικό ζήτημα. Και η πρώτη φορά που μπορέσαμε ως χώρες της ευρωζώνης που βρίσκονται στα νότια σύνορα της Ε.Ε., ανεξαρτήτως ιδεολογικών αφετηριών, να καταθέσουμε τις δίκες μας κοινές προτάσεις στον διάλογο για το μέλλον της Ευρώπης που διεξάγεται αυτήν την περίοδο», έχει επισημάνει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος.
Τονίζοντας επιπλέον ότι «με την επεξεργασία νέων προτάσεων για το μέλλον της Ευρώπης μετά το Brexit ευελπιστούμε ότι και η Σύνοδος της Λισαβόνας θα συμβάλει στον ευρύτερο ευρωπαϊκό διάλογο που θα συνεχιστεί στις 3 Φεβρουαρίου στη Μάλτα και θα ολοκληρωθεί τον Μάρτιο στη Ρώμη».
Το γεγονός ότι η ευρωμεσογειακή σύνοδος συνεχίζεται λαμβάνοντας μόνιμα χαρακτηριστικά σηματοδοτεί την επιτυχία αυτής της πρωτοβουλίας της ελληνικής πλευράς.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας