Αθήνα και Αγκυρα «ζυγίζουν» μέσω δηλώσεων και διαρροών στον Τύπο τον αντίκτυπο που μπορεί να προκαλέσει στην ελληνοτουρκική προσέγγιση η υλοποίηση του έργου της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ. Οι αλλεπάλληλες διαβεβαιώσεις του υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Γεραπετρίτη για την εκτέλεση του έργου και οι πληροφορίες περί έκδοσης ελληνικής NAVTEX για την έξοδο των ιταλικών πλοίων στα διεθνή ύδατα ανοιχτά της Κάσου, προκειμένου να συνεχιστούν οι εργασίες για τη μελλοντική πόντιση του καλωδίου, προκάλεσαν αντιδράσεις στην Τουρκία.
Αν και δεν υπήρξε καμία αντίδραση από το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, το θέμα του ηλεκτρικού καλωδίου σχολιάστηκε εκτενώς στον τουρκικό Τύπο αλλά και από την αξιωματική αντιπολίτευση. Μάλιστα, ο αντιπρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, Γιανκί Μπαγτζίογλου, κατηγόρησε την κυβέρνηση Ερντογάν ότι εγκαταλείπει το όραμα της «Γαλάζιας Πατρίδας», για να ακολουθήσουν στη συνέχεια οι δηλώσεις του εκπροσώπου Τύπου του υπουργείου Αμυνας, Ζεκί Ακτούρκ, ο οποίος σε επιθετικό και προκλητικό τόνο διαμήνυσε ότι εντός θαλάσσιων περιοχών τουρκικής δικαιοδοσίας κανένα έργο δεν μπορεί να γίνει χωρίς τη συγκατάθεση της Τουρκίας.
Το ζήτημα της επανέναρξης των εργασιών του GSI απασχόλησε κυβερνητική σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στις αρχές τις εβδομάδας στο μέγαρο Μαξίμου, υπό τον πρωθυπουργό και με τη συμμετοχή του υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Γεραπετρίτη, του υπουργού Αμυνας Νίκου Δένδια και του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σταύρου Παπασταύρου. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές που μίλησαν στην «Εφ.Συν.», στη σύσκεψη εξετάστηκαν όλες οι τεχνικές λεπτομέρειες και οι οικονομικές παράμετροι του έργου καθώς και τα σενάρια αντίδρασης της Τουρκίας σε ενδεχόμενη έξοδο των ιταλικών πλοίων. Στην κυβερνητική σύσκεψη «δεν ελήφθη καμία απόφαση για τον χρόνο της έκδοσης της σχετικής NAVTEX», ωστόσο, όπως υποστηρίζουν οι ίδιες κυβερνητικές πηγές, η ναυτική αναγγελία θα εκδοθεί από την Υδρογραφική Υπηρεσία του Πολεμικού Ναυτικού, χωρίς όμως να προσδιορίζουν τον ακριβή χρόνο.
Στο μεταξύ τα ιταλικά ερευνητικά Ievoli Relum και NG Worker, που εκτελούν εργασίες βυθομέτρησης για τη γαλλική NAXANS η οποία έχει αναλάβει το έργο, βρίσκονταν μέχρι πρότινος εκτός ελληνικών θαλασσών, στην Ιταλία και στο Βέλγιο αντίστοιχα. Σημειώνεται ότι τα συγκεκριμένα πλοία χρειάζονται κάποιες ημέρες προκειμένου να μπορούν να εκτελέσουν εργασίες ανατολικά της Κάσου, δηλαδή στη θαλάσσια περιοχή που αλληλεπικαλύπτεται από τα όρια της ελληνο-αιγυπτιακής συμφωνίας για την ΑΟΖ και του τουρκο-λιβυκού μνημονίου.
Η Αγκυρα δεν θέλει σε καμία περίπτωση να δοθεί η εντύπωση ότι αμφισβητείται το τουρκο-λιβυκό μνημόνιο, το οποίο συνιστά έμπρακτη αποτύπωση των τουρκικών θέσεων στον καθορισμό των θαλάσσιων ζωνών. Από την άλλη, η τουρκική πλευρά, σημειώνουν διπλωματικές πηγές, γνωρίζει ότι το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης είναι ελεύθερο κατά το Διεθνές Δίκαιο, γεγονός που μπορεί να εκθέσει την κυβέρνηση Ερντογάν αν αποφασίσει να μην επιτρέψει την υλοποίησή του. Σύμφωνα με διπλωματικούς κύκλους, αν ξεπεραστούν τα οικονομικά προβλήματα και τα ζητήματα στη μετοχική σύνθεση του Great Sea Interconnector (GSI) που υφίστανται μεταξύ ΑΔΜΗΕ και Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας της Κυπριακής Δημοκρατίας, το έργο θα προχωρήσει παρά τις τουρκικές αντιδράσεις.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας