«Εάν αυτή τη στιγμή έχουμε δύο διαφορετικές εκδοχές, την ελληνική εκδοχή και την τουρκική εκδοχή, υπάρχει μία οδός η οποία θα μπορούσε να το επιλύσει, εφόσον θεωρούμε ότι και οι δύο αγόμεθα κυρίως από το διεθνές δίκαιο. Και αυτός είναι ο δρόμος του συνυποσχετικού, να επιλυθεί η διαφορά αυτή για τον καθορισμό της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης. Και αυτό είναι εκείνο που πάντοτε η Ελλάδα τηρεί».
Η συγκεκριμένη αποστροφή του επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας Γιώργου Γεραπετρίτη κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του τηλεοπτικού σταθμού ΣΚΑΪ και στη δημοσιογράφο Σία Κοσιώνη, με αφορμή τη δημοσίευση από πλευράς ελληνικής κυβέρνησης του Θαλάσσιου Χωροταξικού Σχεδιασμού, θα μπορούσε να εκληφθεί κάπως ανορθόδοξα ως μια προσπάθεια επαναφοράς στο προσκήνιο της συζήτησης για την προσφυγή στη Χάγη.
Αναμφίβολα το κλίμα των ελληνοτουρκικών το τελευταίο διάστημα δεν προϊδεάζει σε καμία περίπτωση πως οι δυο πλευρές θα μπορούσαν να βρίσκονται κοντά σε μια τέτοια εξέλιξη, εν τούτοις η συγκεκριμένη ανάγνωση μπορεί να μοιάζει άτοπη και άκαιρη αλλά σε καμία περίπτωση αδύνατη. Η άποψη αυτή μπορεί να ενισχυθεί, βέβαια κάπως αφοριστικά, και με μία πιο αιρετική ανάγνωση της χθεσινής ανακοίνωσης/αντίδρασης της Τουρκίας που, παρότι προανήγγειλε την κατάθεση δικού της χάρτη που θα αποτυπώνει τις θέσεις της σε Αιγαίο και Αν. Μεσόγειο, ωστόσο δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην αναγκαιότητα «να υιοθετηθεί μια ειλικρινής και ολοκληρωμένη προσέγγιση για την επίλυση των ζητημάτων, με βάση το διεθνές δίκαιο, την ισότητα και την καλή γειτονία στο πλαίσιο της Διακήρυξης των Αθηνών για τις Φιλικές Σχέσεις και την Καλή Γειτονία».
Συνεπώς, εάν αναλογιστεί κανείς πως στη Διακήρυξη των Αθηνών την οποία επικαλείται η γειτονική χώρα υπάρχει ρητή αναφορά στη δυνατότητα των δύο χωρών «να επιλύσουν οποιαδήποτε διαφορά προκύψει μεταξύ τους με φιλικό τρόπο, μέσω απευθείας διαβουλεύσεων μεταξύ τους ή με άλλα μέσα αμοιβαίας επιλογής, όπως προβλέπεται στον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών» και σε συνδυασμό με το χθεσινό μήνυμα Γεραπετρίτη για τη Χάγη, θα μπορούσε εύλογα να αναρωτηθεί εάν η διαδικασία έγκρισης του ΘΧΣ θα επανεκκινήσει τη συζήτηση του συνυποσχετικού που είχε παγώσει λίγο πριν από την αλλαγή του χρόνου.
Σε αυτό το πλαίσιο δεν θα πρέπει να λησμονείται πως η ελληνική διπλωματία, όπως έγραψε χθες η «Εφ.Συν.», επιμένει πως ακόμη και σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία ο ελληνοτουρκικός δίαυλος θα παραμείνει ενεργός, χωρίς να αποκλείει το ενδεχόμενο ακόμη και της σύγκλησης του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας στο άμεσο μέλλον, παρότι βρίσκεται εδώ και αρκετό καιρό στον αέρα. Ωστόσο, κρίσιμη παράμετρος για την ουσιαστική πρόοδο του διαλόγου παραμένει και το κλίμα που θα επικρατήσει στην εσωτερική πολιτική σκηνή και στις δύο πλευρές του Αιγαίου, καθώς η πρόσφατη ιστορική εμπειρία έχει δείξει πως πολλές φορές αποτελεί τον καταλύτη ή τον επιβραδυντή των εξελίξεων στα ελληνοτουρκικά.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας